HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsbrist i grannkommunerna – men här kan hyreshus rivas

Ydre Renovera eller riva? Medan väntetiden för att få bostad är lång i de flesta av grannkommunerna står mer än var tionde lägenhet tom hos Ydrebostäder. Nu överväger den kommunala hyresvärden att riva.
Foto: Jenny Knutsson
Solstigen 1 i Österbymo kan komma att rivas framöver.

Det är huset på Solstigen 1 i Österbymo som är i riskzonen.

— Bara tre av tolv lägenheter är uthyrda, säger Ydrebostäders styrelseordförande Anders Andersson (C).

Läs ocksåOuthyrda bostäder i Norrland kostar miljoner - varje månad

Dessutom har kommunens arbetsmarknadsenhet verksamhet i huset, men det finns planer på att flytta den till andra lokaler. Fastigheten användes under en period som HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn men det behovet finns inte längre och nu funderar Ydrebostäder på vad man ska göra med huset.

— Vi har beslutat att tills vidare inte hyra ut några fler lägenheter där, säger Anders Andersson.

Att det definitiva beslutet dröjer beror på att bolaget står inför ett vd-byte. Pär Hellman tillträder tjänsten i november.

Läs ocksåBarnfamiljen tvingades vänta åtta veckor på ny spis: "Vi fick laga mat hos grannen"

— Visst kostar det några kronor att bara låta huset stå, men det känns konstigt att vi i styrelsen tar ett beslut som nye vd:n ska verkställa utan att han har fått chans att vara med och bereda ärendet. Därför väntar vi på att han ska komma på plats.

Solstigen 1 är Ydrebostäders äldsta hyreshus, byggt på 1950-talet, och enligt Anders Andersson är fastigheten i behov av omfattande renovering. Tak och stammar behöver bytas, vilket är åtgärder som kostar mycket pengar. Samtidigt står 12 procent av Ydrebostäders lägenheter tomma. De flesta finns i Österbymo efter att bolaget genom en rabattkampanj som fortfarande pågår har fyllt de flesta lägenheterna i Asby och Hestra.

— I Asby är det fullt uthyrt just nu och det verkar generellt som att vi är på väg åt ett positivt håll igen men visst är vakansgraden för hög. Det är därför vi funderar på om vi ska plocka ner Solstigen i stället för att renovera, säger Anders Andersson.

Läs ocksåPandemin stoppar visningar: måste tacka ja eller nej utan att ha sett

I de flesta av grannkommunerna råder bostadsbrist. Att läget ser så annorlunda ut i Ydre tror Anders Andersson till stor del beror på flyktingsituationen. Ydrebostäder har även tidigare dragits med uthyrningsproblem men läget förbättrades avsevärt i samband med att många flyktingar kom till kommunen under 2015 och 2016. Nu har en del tvingats återvända till sina ursprungsländer och andra har valt att flytta till andra orter i Sverige.

— Vi har märkt att bostadsbristen verkar lätta lite i Tranås också. När man inte har lyckats få bostad där så har en del vänt sig till oss men det är inte lika vanligt längre.

Ett beslut om vad som ska hända med Solstigen 1 väntas i slutet av året eller i början av nästa år.

Läs också De flyr missionshuset i Fritsla - "Lyhört, bullrigt och kallt" Julen räddad - Hem & Hyras frågor gjorde att elen slogs på

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.