HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Det blir han som ska få Ydreborna att välja bort villan

Ydre Länets minsta kommunala hyresvärd får en ny vd. I höst tar Pär Hellman över Ydrebostäder och de utmaningar det innebär att hyra ut lägenheter i en kommun där villorna är billigare än på många andra håll.
Foto: Fotogenica i Norrköping/Jakob Kindesjö
Pär Hellman får jobbet som ny vd för Ydrebostäder. En av utmaningarna blir att få fler att vilja hyra till exempel radhus hos Ydrebostäder i stället för att köpa sitt boende.

Pär Hellman jobbar i dag som fastighetschef och fastighetsutvecklare på Ericsbergs säteri utanför Katrineholm och har erfarenhet från både privat och offentlig verksamhet. Under sex år var han fastighetschef på Mjölby kommun.

— Jag har även varit projektchef för region öst på fastighetsbolaget Klövern. Det är ett ganska stort bolag, med uppåt 60 miljarder i fastighetsvärde, berättar han.

Läs ocksåParkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

Det är en stor kontrast jämfört med det som nu väntar. Ydrebostäder är med sina cirka 270 lägenheter Östergötlands minsta kommunala bostadsbolag och Ydre en av landets minsta kommuner.

—  Det ger ju sina utmaningar. Men jag trivs med det. Utmaningar triggar mig och ger mig bränsle för att kunna göra ett bra jobb.

En av de största utmaningarna som han ser framför sig handlar om att fylla de tomma lägenheter som Ydrebostäder har i dag.

Läs ocksåPolischefen blir ny bostads-vd: ”Här finns en möjlighet att förebygga”

— En hyreslägenhet kostar ungefär detsamma var man än är i landet men det är jättebilligt att köpa hus i Ydre. Där finns den stora konkurrensen. Varför ska man hyra en lägenhet när man i princip kan bo billigare i en villa? Det blir något att brottas med.

Han vill också jobba med driftsfrågor.

— Kommunen ligger lite vid sidan om de stora infrastrukturnäten för fjärrvärme och sådant. I ett sådant läge måste man kanske hitta på egna lösningar och det blir kanske inte alltid de billigaste lösningarna. Det blir nog den största grejen för mig att jobba med, hur vi kan lösa det och det ser jag fram emot.

Läs ocksåPojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

Pär Hellman tar över efter Urban Tordsson, som går i pension. Tordsson har haft en delad tjänst som både vd för bostadsbolaget och teknisk chef i kommunen, men i och med bytet görs vd-tjänsten om och Hellman anställs på 100 procent. En av orsakerna är en planerad organisationsförändring inom kommunen, men det finns fler.

— Vi har beslutat oss för att vi inte ska ha några delade tjänster längre, säger Ydrebostäders styrelseordförande Anders Andersson (C).

Det handlar dels om risken för att hamna i jävssituationer, dels om att han bedömer att det hade varit svårt att hitta någon med rätt kompetens för jobbet om man bara kunnat erbjuda en deltidstjänst. Det har också varit svårt, och dyrt, att ordna med pensionslösningar för en deltidsarbetande vd, enligt Anders Andersson.

Den nye vd:n får i gengäld räkna med blandande arbetsuppgifter. Förutom att leda verksamheten kan han få sköta alltifrån lägenhetsvisningar till besiktningar.

Drygt 40 personer sökte tjänsten. Åtta kallades till intervju.

— Vi tycker att Pär har precis de kvalifikationer som vi söker. Han började sin bana som snickare, kan projektledning och har lång erfarenhet av att jobba med fastigheter, säger Anders Andersson.

Urban Tordsson lämnar Ydrebostäder den 25 september men Pär Hellman har uppsägningstid på sitt nuvarande jobb och tillträder först 2 november. Anders Andersson kommer därför att gå in som tillförordnad vd under en dryg månad.

Anders Andersson (C), till vänster, är styrelseordförande i Ydrebostäder. Nuvarande vd:n Urban Tordsson lämnar sitt jobb i slutet av september.

Vartannat år granskar Hem & Hyra lönerna hos vd:arna i Sveriges allmännyttiga bostadsbolag och då brukar Urban Tordsson hamna i bottenskiktet. I oktober 2019 tjänade han cirka 26 500 kronor i månaden för vd-uppdraget, vilket motsvarar en heltidslön på 62 500 kronor. Pär Hellman får 75 000 kronor i månaden, men med en brasklapp.

— Vi har gjort ett upplägg med en stanna kvar-försäkring. 5 000 kronor av månadslönen avsätts i en kapitalförsäkring och den äger arbetsgivaren fram tills vd har varit anställd i 18 månader, då går den över till honom, säger Anders Andersson.

Om Pär Hellman skulle bli uppsagd har han rätt till sex månadslöner och om han själv säger upp sig så har han sex månaders uppsägningstid.

Pär Hellman bor för tillfället i Norrköping men flyttar i november till Mjölby för att komma närmare sitt nya jobb.

— Sen får vi se vad framtiden för med sig. Jag kanske flyttar ner till Ydre senare.

I så fall ställs du inför det svåra valet mellan en hyreslägenhet eller en billig villa i Österbymo?

— Då blir det nog hyresrätt i alla fall så slipper jag klippa gräsmattan, säger han och skrattar.

Vill du veta vad din bostads-vd tjänar? Här hittar du Hem & Hyras granskning!

Fakta: Pär Hellman

Ålder: 49 år.

Bor: Norrköping, men flyttar till Mjölby i november.

Familj: Gift och två barn.

Fritidsintressen: Husrenoveringar, jag har två hus som jag håller på och renoverar. Och så tränar jag en del.

 

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Här rotar värden igenom hyresgästernas sopor – se filmen: ”Kan läsa vår post”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.