Bostadsbrist problem för flyktingmottagandet
Enligt Hem & Hyras granskning av flyktingmottagningen i Västsverige 2011 framgår det att bara enstaka kommuner lyckades ta emot lika många personer som de avtalat om.
I Västra Götaland klarade bara tre av tio målen. Största anledningen till misslyckandet var bostadsbrist.
I det perspektivet kan 2013 bli ett problematiskt år, om man ska tro Migrationsverkets senaste prognos. För det första ska många av de barn som är sprungna ur nittiotalets så kallade babyboom hitta en egen bostad.
För det andra väntas fler flyktingar få uppehållstillstånd än på mycket länge.
Det största problemet för ungdomarna är att de bostäder som de vill ha inte finns. Nya lägenheter är ofta för stora och dyra och det är en grupp som hellre hyr än köper.
Totalt uppger nära hälften av kommunerna att de har brist på bostäder, och särskilt ont är det om små hyresrätter.
Samtidigt skriver Migrationsverket att 54 000 personer väntas söka asyl i Sverige 2013. Det är det högsta antalet ansökningar sedan Balkankrigen. Totalt räknar man med att ungefär 45 000 människor kommer att få uppehållstillstånd nästa år.
– Det är jätteproblematiskt just nu. En del i det är att kommunerna inte kan hitta lägenheter i tillräcklig utsträckning. Men det här är ju människor som behöver skydd och jag tror att alla har inställningen att man ska klara av det här, säger Karin Perols, utredare på Sveriges Kommuner och landsting, SKL.
Migrationsverket räknar med att antalet personer som har fått uppehållstillstånd men som ännu inte har någon bostad har blivit dubbelt så många vid slutet av nästa år som i dag.
I Sverige har en asylsökande som väntar på beslut om sitt uppehållstillstånd, vilket kan ta upp till två år om personen överklagar sitt beslut, möjlighet att hitta ett eget boende i stället för att bo på migrationsverkets gruppboende.
Många stannar sedan där de först bosatte sig när de väl har fått sitt uppehållstillstånd.
Södertälje är en av de kommuner dit många söker sig. Ofta handlar det om att de asylsökande har kontakter där. Nästa år lär inte vara ett undantag.
– När man sedan blir kontaktad av en anhörig i ett krigsdrabbat land som behöver hjälp så säger man inte nej. Så är det bara. Oavsett sin egen boendesituation.
Men det finns inte några lediga lägenheter i Södertälje över huvud taget. Särskilt inte för unga och nyanlända, säger Boel Godner, ordförande i Kommunstyrelsen i Södertälje kommun.
– Det leder framför allt till trångboddhet. När folk bor tio stycken i en tvåa så får det allvarliga konsekvenser. Det är inte bra när barn måste bo det viset och samtidigt ska sköta sin skola. Eller att vuxna som arbetar tvingas att sova i skift. Det är inte värdigt heller, säger hon.
Därför arbetar kommunen för att övertyga nyanlända och lagstiftare om att den inte klarar av att ta emot mer människor och att lagstiftningen måste ändras.
I Malmö har man haft liknande problem, bland annat med att asylsökande bor många tillsammans i små lägenheter, fast i mindre utsträckning. Staden kommer få svårt att erbjuda särskilt många platser nästa år.
– Eftersom det är bostadsbrist i Malmö så tror jag inte att många kommer att söka sig hit. De som ändå väljer att försöka hitta eget boende bor oftast som inneboende, berättar Barbara Asplund, enhetschef för sociala resursförvaltningen i Malmö stad.