Annons

Var fjärde bostadssökande hindras från att flytta

Nyheter Problemen på bostadsmarknaden sätter käppar i tillväxthjulen. För att arbetsmarknad, utbildning och integration ska fungera måste det nämligen finnas tillräckligt med bostäder som alla kan efterfråga. Det var huvudbudskapet på Boinstitutets senaste möte.
Martin Hofvenberg, Cattis Carlén och Henrik Ehrenberg i samtal på Boinstitutets frukostmöte.

I dag hindras var fjärde bostadssökande att flytta till en annan ort, för att plugga eller arbeta, på grund av bostadsbrist. Det här är något som även är ett konkret hinder för Sveriges långsiktiga tillväxt enligt Olof Manner, Swedbanks analyschef, som var huvudtalare på Boinstitutets frukostmöte.

Han lyfte även fram en annan utmaning vi står inför, de demografiska förändringarna.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– De stora barnkullarna som föddes efter kriget är på väg att lämna arbetslivet, och samtidigt blir de äldre allt äldre. Ju fler vi har i arbetsför ålder som kan försörja de äldre desto bättre, sa Olof Manner.

Han berättade vidare att Sveriges befolkningstillväxt är god jämfört med många andra länder i Europa. Men trots det har många företag svårt att få tag på ny personal.

– Våra arbetslösa måste därför dels få möjlighet att skaffa sig ett CV som efterfrågas av arbetsmarknaden, dels ha någonstans att bo. Man kan inte plugga om man bor i en ryggsäck, tillade Olof Manner som avslutade sin föreläsning med att konstatera att vi står inför en mängd utmaningar för att få den potentiella tillväxten vi behöver.

Annons
Läs ocksåHyrt eller ägt boende debatterades

Efter genomgången fick tre inbjudna paneldeltagare möjlighet att kommentera Manners presentation. En av dem var Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, som bekräftade att många företag har problem att rekrytera, samtidigt som de som ska etablera sig på arbetsmarknaden tvingas tacka nej till jobb eftersom de inte hittar någonstans att bo.

Henrik Ehrenberg berättade även om en undersökning Unionen genomfört som visade att sju av tio unga tjänstemän köpt sin bostad. Men hela 68 procent av dem som köpt bostad i Stockholm hade behövt hjälp med finansieringen av en släkting. Sett till landet i stort var motsvarande siffra lägre, där hade varannan behövt ekonomisk hjälp.

– Då är det kanske inte i första hand bostadsrätter som saknas utan hyresrätter. Det behövs alltså enkla ingångar och de saknas i dag, sa han.

Läs ocksåHyresrättens framtida roll

Blocköverskridande överenskommelser, statliga subventioner, och mindre bråk om hyresreglering och marknadshyra var andra förslag som dök upp i diskussionerna.

Martin Hofvenberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, och Cattis Carlén, bostadspolitisk expert på Riksbyggen, nämnde också båda behovet av bättre transporter för att locka människor att i större utsträckning bosätta sig mindre orter.

Annons

På många håll runt om i landet finns både mark för nybyggen, och befintliga, lediga lägenheter. Problemet är att orterna ofta väljs bort eftersom det tar för lång tid att åka till arbetet och närliggande större städer.

– Kanske kan man lånefinansiera snabbtåg, föreslog Martin Hofvenberg och fick medhåll av Cattis Carlén som menade att staten har stora möjligheter att hjälpa till när det gäller just transportförbättringar.

– De flesta vill ha max 30 minuters resväg till jobbet. Transportfrågan är därför viktig, hittar man en lösning är folk också beredda att bosätta sig i de här orterna, tillade Olof Manner.

Fakta: Boinstitutet

Startades våren 2017 på initiativ av Hyresgästföreningens Riksförbund.

Syftet är att på bred front driva och bredda den bostadspolitiska debatten genom samtal, seminarier och nätverksträffar men även genom att ge ut publikationer och på andra sätt bidra till det offentliga samtalet.

Mer information om Boinstitutet hittar du här.

 

Läs också Värden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.