HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresrättens framtida roll

Nyheter Trygga, välmående hyresgäster i hållbara, eftertraktade hem styrda med smart teknik - och gärna med flexibla kontraktsformer. Så presenterades hyresrättens framtid på en hearing arrangerad av Hyreskommissionen.
Foto: Lotta Ringdahl
Hyreskommissionens hearing om hyresrättens framtid lockade många åhörare, och spelades in av SVT Forum.

På Hyresgästföreningens initiativ bildades i slutet av förra året Hyreskommissionen bestående av experter och sakkunniga i bostadsfrågor. Tanken är att gruppen, med tidigare bostadsministern Stefan Attefall som ordförande, ska göra en oberoende genomlysning av den svenska modellen på bostadsmarknaden. I uppdraget ingår även att se över hur hyresrätten kan utvecklas som boendeform.

Som led i det arbetet arrangerade kommissionen en offentlig hearing med inbjudna föreläsare som fick ge sin syn på framtidens hållbara hyresrätter samt diskutera värderingen av hyresrätter.

Läs ocksåAttefall hjälper föreningen att utreda hyressättningen

Kajsa Crona, adjungerad professor vid Chalmers, påpekade vikten av hållbart byggande och framförde även en önskan om att bygga flexibelt där små lägenheter vid behov kan omvandlas till större.

Jonas Hansson, VD Helsingborgshem presenterade en rad faktorer som kan komma att påverka det framtida boendet, som exempelvis urbanisering, digitalisering och ökad rörlighet på bostadsmarknaden.

– I ett rörligare samhälle efterfrågas mindre och lättillgängligare bostäder, och då finns behov av mer flexibla kontrakt, som korttidskontrakt, än de vi har idag, sa han.

Hearingens tredje talare var Frida Persson Boonkaew från MKB Fastighet i Malmö. Även hon talade sig varm för hållbarhet och visade exempel på hur gott samarbete med hyresgäster kan leda till gemensamma, lyckade lösningar som gynnar både boende och bostadsbolag.

Hearingens andra del ägnades sedan åt samtal kring hur man värderar hyresrätter. Fredrik Brunes, forskare i fastighetsekonomi vid KTH, och Thomas Sandberg, analytiker på Evidensgruppen, förklarade att det inte skiljer sig något mellan de som bor i bostadsrätt respektive hyresrätt när det kommer till vad som upplevs attraktivt i boendemiljön.

– Det är samma variabler som påverkar alla, och det oavsett inkomst, ålder eller kön, sa Thomas Sandberg.

Arkitekten Andreas Martin-Löf berättade om idén och bygget av Snabba hus, modulhus i Västberga i Stockholm. Han betonade det estetiska, att skönheten är lika viktig även om man bygger snabbt och billigt.

– Det är något vi måste värna om. Och jag tror jättemycket på hyresrätten som bostadsform, många unga i dag har varken råd eller lust att äga sin bostad, sa han.

Hur mycket av föreläsarnas tankar och idéer som Hyreskommissionen tar fasta på återstår att se, gruppen ska presentera sina slutsatser först senare i vår, dock senast den sista juni.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.