HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bostadsbyggandet fortsätter att minska

Nyheter Under årets sex första månader påbörjades byggandet av 12 500 nya bostäder, tusentalet färre än under motsvarande period år 2007. Minskningen var större för småhus än för flerfamiljshus, meddelar Statistiska centralbyrån (SCB).​

​Minskningen av antalet byggstarter i hela riket uppgick till 7 procent. Där ingår både småhus och flerbostadshus.

Annons
Uppgifterna om antalet bostäder som påbörjats i år är preliminära, eftersom rapporteringen släpar efter. Med stöd av erfarenheter från tidigare år räknar SCB upp årets siffror med 26 procent, vilket brukar motsvara eftersläpningen.
I de tre storstadsområdena ökade antalet påbörjade bostäder i flerfamiljshus med 8 procent. Men antalet påbörjade bostäder i småhus minskade med 27 procent, så totala antalet påbörjade bostäder sjönk ändå med 10 procent.
Av landets 21 län noterade 13 färre minskat nybyggande än för ett år sedan.
 
Minskningen var störst i Norrbotten, där antalet påbörjade bostäder sjönk med 75 procent. Där tycks nyproduktionen av bostäder i flerfamiljshus nästan ha upphört: förra årets 150 byggstarter har i år minskat till en handfull.
Västerbottens län gick mot strömmen. Där mer än fördubblades antalet byggstarter. Hela ökningen beror på ökat byggande av flerfamiljshus, som var sex gånger fler i år än förra året.
Det är tydligt att bostadsbyggandet minskar. Statistiken har blivit dunkel till följd av de så kallade Odellplattorna som byggdes i slutet av år 2006. Vid åtgången av det året försvann ränte- och investeringsbidrag för nybyggda bostäder. Men den som hann gjuta bottenplattan före årsskiftet fick ut bidragen.
Följden blev ett onormalt stort antal byggstarter mot slutet av 2006, vilket gjorde det naturligt att nybyggandet sjönk tillbaka till normal nivå år 2007.
 
Nu har denna Odell-effekt i stort sett klingat av, samtidigt som antalet byggstarter fortsätter att minska.
– Odellplattorna påverkade statistiken nästan hela 2007, och det är möjligt att de fortfarande har någon liten inverkan. Byggtiderna har förlängts, byggen som vilar på Odellplattor har lägre tempo. Det säger Nilserik Sahlén vid SCB.
– När nu antalet byggstarter fortsätter att minska handlar det om en verklig minskning, inte om statistiska felkällor.
Sahlén anser att nybyggena i stort sett hamnar på rätt plats:
Det är efterfrågan som styr, inte subventioner eller kvoter av olika slag. Det som byggs hamnar på rätt plats!
– Men halvårssiffror ska inte övertolkas. Talen blir så små att ett enskilt projekt kan påverka den totala bilden säger Sahlén.
 

Annons
Läs också Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder Få hyreshus på landet – men Mona kunde bo kvar i Stavsjö Upplands-Bro toppar listan – Vaxholm i botten med noll nya hyresrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.