Annons

Bostadsbyggen minskar med 40 procent

Nyheter ​Finanskrisen har stoppat flera planerade bostadsbyggen. Nu räknar Boverket med en 40-procentig minskning av påbörjade bostäder.
Sedan 2006 har redan byggandet av hyresrätter nästan halverats. I finanskrisens spår bromsas också byggandet av bostadsrätter och småhus upp kraftigt. Med osäkerheten i ekonomin, fallande priser och stigande räntor är det få som vågar köpa.
Den statliga myndigheten Boverket räknar nu med att cirka 26 000 bostäder per år påbörjas under 2008 och 2009.
Samtidigt skulle det behöva byggas 38 000 bostäder per år fram till 2012 för att möta de stora ungdomskullarna och den höga invandringen.
– Det kommer att bli ett betydligt lägre bostadsbyggande än vad som skulle behövas om inte antalet boende per lägenhet ska öka, säger Hans-Åke Palmgren, expert på Boverket.
 
Men krisen kan också leda till att byggpriserna pressas neråt och även att fler väljer att bygga hyresrätter igen. Det blir i så fall från en extremt låg nivå: under första halvåret i år påbörjades bara 1 700 hyresrättslägenheter i hela landet.
Inom ett par år väntas skattesänkningar och fallande räntor göra att många hushåll får mer pengar att röra sig med. Boverket spår därför att byggandet ökar igen från 2010.
– Men just nu är det väldigt osäkert hur lång svackan blir och hur den påverkar bostadsbyggandet, säger Hans-Åke Palmgren.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.