Bostadsexpert dömer ut hyresförslag
I går presenterade Hyresgästföreningen och Sabo, de kommunala bostadsföretagens organisation, ett gemensamt förslag till hur framtidens hyror ska sättas. Det innebär bland annat att allmännyttans hyresnormerande roll försvinner. I stället är det kollektivt förhandlade hyror som ska fungera som norm vid prövningar i hyresnämnden, oberoende om ägaren är en privat eller kommunal hyresvärd.
Trots att Fastighetsägarna, de privata hyresvärdarnas organisation, inte stod bakom förslaget så var man i huvudsak positiv till uppgörelsen. Bostadsminister Mats Odell såg förslaget som ”ett historiskt steg mot en bättre fungerande hyresmarknad” .
Lika positiv är inte Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Han menar att förslaget är ett steg tillbaka för dem som vill se mer marknadsanpassade hyror, exempelvis i Stockholms innerstad.
Nyckelfrågan är, enligt Hans Lind, vad som händer om Hyresgästföreningen och allmännyttan, som är dominerande på många orter, träffar en uppgörelse om hyrorna som de privata fastighetsägarna inte vill gå med på. Exempelvis om styrelsen i det kommunala bolaget, som är politiskt tillsatt, inte vill att hyrorna ska höjas mer i attraktiva områden, ska då de privata hyresvärdarna tvingas foga sig efter den uppgörelsen.
– Ska vilka uppgörelser som helst accepteras utan inblandning från domstol? I sådana fall kan de privata hyresvärdarnas handlingsutrymme minska, i och med att ett mindre hyresgap tillåts i dag.
Hans Lind är förvånad över att man inte försökt att ta fram ett förslag som även Fastighetsägarna skrivit under. Likaså är han förvånad över att organisationen ställt sig så förhållandevis positiv.
– Jag tror helt enkelt inte att Fastighetsägarna har läst förslaget tillräckligt noga.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.