Annons

Bostadsexpert dömer ut hyresförslag

Nyheter ​Hyresgästföreningen och Sabos förslag för hur framtidens hyror ska sättas är ett steg tillbaka för den som vill ha mer marknadsanpassade hyror. Det anser Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.
I går presenterade Hyresgästföreningen och Sabo, de kommunala bostadsföretagens organisation, ett gemensamt förslag till hur framtidens hyror ska sättas. Det innebär bland annat att allmännyttans hyresnormerande roll försvinner. I stället är det kollektivt förhandlade hyror som ska fungera som norm vid prövningar i hyresnämnden, oberoende om ägaren är en privat eller kommunal hyresvärd.
Trots att Fastighetsägarna, de privata hyresvärdarnas organisation, inte stod bakom förslaget så var man i huvudsak positiv till uppgörelsen. Bostadsminister Mats Odell såg förslaget som ”ett historiskt steg mot en bättre fungerande hyresmarknad” .
 
Lika positiv är inte Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Han menar att förslaget är ett steg tillbaka för dem som vill se mer marknadsanpassade hyror, exempelvis i Stockholms innerstad.
Nyckelfrågan är, enligt Hans Lind, vad som händer om Hyresgästföreningen och allmännyttan, som är dominerande på många orter, träffar en uppgörelse om hyrorna som de privata fastighetsägarna inte vill gå med på. Exempelvis om styrelsen i det kommunala bolaget, som är politiskt tillsatt, inte vill att hyrorna ska höjas mer i attraktiva områden, ska då de privata hyresvärdarna tvingas foga sig efter den uppgörelsen.
– Ska vilka uppgörelser som helst accepteras utan inblandning från domstol? I sådana fall kan de privata hyresvärdarnas handlingsutrymme minska, i och med att ett mindre hyresgap tillåts i dag.
 
Hans Lind är förvånad över att man inte försökt att ta fram ett förslag som även Fastighetsägarna skrivit under. Likaså är han förvånad över att organisationen ställt sig så förhållandevis positiv.
– Jag tror helt enkelt inte att Fastighetsägarna har läst förslaget tillräckligt noga.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.