HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsministern: Buller är inte att leka med

Nyheter Det dröjer innan regeringen kommer med förslag om nya riktvärden för trafikbuller. "Det får ta den tid det tar", sade bostadsminister Mehmet Kaplan i en debatt i går.
Mehmet Kaplan får kritik för att inte ha kommit med konkreta bostadspolitiska förslag.

Före valet i höstas efterlyste de rödgröna partierna en aktiv bostadspolitik. Nu har de haft makten i fyra månader och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) får allt fler frågor om vad han egentligen gör för att öka bostadsbyggandet och hur det går med bullerfrågan.

Den förra regeringen föreslog nya, högre riktvärden för trafikbuller som skulle göra det lättare att bygga fler bostäder i städerna. Tanken var att de skulle träda i kraft vid årsskiftet, men däremellan kom ett val och den nya regeringen har inte satt ned foten.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

I en interpellationsdebatt i riksdagen i går hänvisade Mehmet Kaplan till att många remissinstanser hade tunga invändningar mot förslaget att höja riktvärdena.

– Det är en fråga som handlar om folkhälsan och om det viktigaste vi har – våra barn. De ska kunna lita på att vi vuxna faktiskt tar remissinstanserna på allvar. Alla de invändningar som finns riktar in sig på att detta handlar om människors hälsa. Buller är inte att leka med, sade han och tillade att han inte kommer att medverka till att man hastar igenom ett beslut.

– Det ska få ta den tid det tar, så att vi har en förordning som funkar. Det får inte blir något som vi hastar igenom bara för att oppositionen nu har fått för sig att det hela tagit för lång tid.

Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar

Ewa Thalén Finné (M), tyckte att detta var ett för luddigt besked.

– Jag tycker att det är synd att man inte tydligare kan komma med en tidsplan, men jag vet att det eventuellt finns någon liten oenighet här, sade hon i debatten.

Bostadsministern fick även kritik för att inte ha kommit med andra konkreta åtgärder för att öka bostadsbyggandet.

Läs ocksåNoll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"Vaxholm Kerstin Modig

– Inför valet 2014 hörde vi samtliga tre rödgröna partier efterfråga en ny bostadspolitik. De valdes också för att kunna genomföra en ny bostadspolitik. Efter det har ingenting avhörts, sade  Mats Green (M).

Mehmet Kaplan påpekade att regeringen har avsatt pengar till stadsmiljöavtal, så att staten kan gå in och stötta satsningar på kollektivtrafik som gör det attraktivt att bygga bostäder i fler områden. Dessutom hoppas han snart komma med förslag som förkortar planprocessen.

Även detta avfärdades av Ewa Thalén Finné:

– Jag vill ha konkreta förslag, inte bara en förkortad planprocess. Det är lätt att säga, men vad innebär det för bostadsministern?

Läs också Bostadsministern lovar åtgärder kring renovering före valet Hyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.