Annons

Ewas bullerfasa fortsätter – värden och gymmet skyller på varandra

Göteborg I tio år har Ewa Henriksson levt med buller från gymmet på bottenvåningen. Beslut från myndigheter och domstolar har avlöst varandra, men fortfarande blir hon väckt klockan sex på morgonen. ”Då kommer tankarna, tänk om de börjar med nattöppet igen. Det vet jag inte hur jag skulle överleva.”
Foto: Gustaf Görfelt
Ewa Henriksson trivs i sin lägenhet och vill inte flytta. I stället vill hon att gymmet försvinner. "Det borde inte vara tillåtet med gym i bostadshus. Det är vi hyresgäster som får lida", säger hon.

– Det dunsar och smäller så det darrar i fötterna. Det är så uppstressande. Det låter på mornar, eftermiddagar, kvällar och helger, säger Ewa Henriksson.

Hon bor två trappor upp på Hökegatan i Olskroken, Göteborg. Huset ägs av privatvärden Ernst Rosén.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan 2014 hyr Ernst Rosén ut en stor del av bottenvåningen åt gymkedjan Fitness 24 Seven. Gymmet i Olskroken är ett av kedjans största i Göteborg. Från början var gymmet öppet dygnet runt, men har numera öppettiderna 06–22, måndag till söndag.

Åtgärder har inte hjälpt

Som Hem & Hyra tidigare har berättat har upprepade bullermätningar visat på otillåtna ljudnivåer i bostadslägenheterna när gymbesökarna släpper vikter och skivstänger i golvet. Gymmet har gjort flera ombyggnader, men det har inte hjälpt.

Framförallt är det vikter som släpps och ljudet av vissa maskiner som fortplantar sig i huset.

Ewa Henriksson har bott i huset sedan år 2000. Hon trivs i sin lägenhet och vill inte flytta. I stället vill hon att gymmet försvinner, och har vänt sig till miljöförvaltningen.

Även andra hyresgäster har klagat. Kvinnan som bodde direkt ovanför gymmet flyttade ut i våras. Efter det har Ernst Rosén fått hyra ut den lägenheten till reducerad hyra och med en speciell varning till den nya hyresgästen.

Tvist i rätten

Ernst Rosén försöker sedan flera år säga upp Fitness 24 Seven med hänvisning till att ljuden och vibrationerna stör de boende. Men tingsrätten i Göteborg har slagit fast att gymkedjan bedriver precis den verksamhet som stod på kontraktet när företaget flyttade in. Att åtgärda problemen är fastighetsägarens ansvar.

– Ernst Rosén borde förstått att man inte tar in ett gym i ett bostadshus, punkt slut. Det måste bli ett slut i hela Sverige på att man kan göra så, säger Ewa Henriksson.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Situationen har utvecklat sig till en huvudvärk för hyresvärden. Flera rättsliga instanser har nu slagit fast att Ernst Rosén inte har rätt att säga upp gymmet i förtid och att det är fastighetsägarens ansvar att hindra att bostadshyresgästerna störs.

Precis innan jul förlorade hyresvärden för andra gången i sin tvist mot gymmet. Göteborgs hovrätt bekräftar tingsrättens dom och slår fast att Ernst Rosén ska stå för rättegångskostnaderna på 450 000 kronor.

Under januari har fastighetsägaren överklagat domen till Högsta domstolen.

Länsstyrelsen rev upp beslut

Samtidigt som värden och gymmet strider i rätten, försöker miljö- och klimatförvaltningen i Göteborg bestämma vad som ska göras.

Annons

2022 fattade politikerna i miljönämnden ett beslut där Fitness 24 Seven hotades med ett vite på en miljon kronor. Men det beslutet revs upp av länsstyrelsen, som ansåg att underlaget var för dåligt.

Miljöförvaltningen har därför återgått till att göra mätningar av buller och vibrationer.

Förbättring efter sommaren

Den senaste mätningen i oktober visade på en kraftig förbättring. Men det är oklart om den beror på åtgärder som Fitness 24 Seven har vidtagit under sommaren, eller om det bara var ovanligt låg aktivitet på gymmet den helgen.

Mätningen i oktober visade att antalet ljud över gränsvärdet minskat med 75 procent. Men Ewa Henriksson tror att det beror på att det var ovanligt få gymbesökare den helgen. Hon tycker inte att hon märkt någon positiv förändring. ”Det smäller nästan värre än vanligt just nu.”

Samtidigt så går det tioåriga lokalhyreskontraktet ut i september i år.

Varken Ernst Rosén eller Fitness 24 Seven vill lämna några kommentarer till Hem & Hyra. Men i kommunikationen med miljöförvaltningen skriver båda parter att kontraktet är uppsagt för avflyttning och inte kommer att förlängas.

”Nonchalans och ovilja”

Fitness 24 Seven anser att Ernst Rosén använder miljöförvaltningen ”för att göra det ekonomiskt ohållbart” för gymkedjan att bedriva sin verksamhet under den tid som återstår av kontraktet.

Ernst Rosén kräver att ett nytt golv som kostar minst en miljon kronor ska läggas in. Men domstolsbesluten visar att detta i så fall inte är gymmets ansvar, menar Fitness 24 Seven.

Ernst Rosén skriver å sin sida att ”problemet sitter i Fitness verksamhet och inte i Ernst Roséns byggnad” och att gymmet ”under lång tid har uppvisat en betydande nonchalans och ovilja att vidta åtgärder.”

Komplicerat läge

Miljöförvaltningen måste nu alltså ta ställning till:

A) Förbättrade men osäkra mätningsresultat.

B) Ett oklart ansvarsförhållande.

Annons

C) Att kontraktet går ut om åtta månader och att gymmet sannolikt kommer att flytta då i vilket fall.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

och

D) Fortsatta klagomål från hyresgäster som dagligen lever med konsekvenserna.

– Det är en speciell situation och vår handläggning pågår just i det skedet som dina frågor gäller. Därför kan jag inte uttala mig innan vi fattat ett nytt beslut i ärendet, skriver miljöinspektör Linn Bendahl i ett mejl till Hem & Hyra.

”Min största skräck”

Mitt i allt detta sitter Ewa Henriksson. Hon är för tillfället sjukskriven för en höftledsoperation och tillbringar större delen av dagarna i sin lägenhet.

– Jag har värk på nätterna och svårt att sova. Sedan kan jag bli väckt klockan sex. När jag ska ta det lugnt på eftermiddagen dundrar det också. Och så får man höra att Ernst Rosén vill höja hyran med 12 procent. Hur är det möjligt när detta fortfarande inte är åtgärdat?

Ewa Henriksson hoppas att gymmet verkligen lämnar huset i september. Men hon vågar inte tro på det innan det har hänt.

– Min största skräck är att de får börja ha nattöppet igen. Att inte det händer är det absolut viktigaste, säger hon.

Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.