Annons

Ali köpte bostadsrätt som inte fanns – krävdes på en halv miljon av banken: ”Hela mitt liv är förstört”

Sollentuna Ali, 27, köpte en bostadsrätt för nästan 2 miljoner kronor. Men det visade sig vara en hyresrätt där det bodde en äldre man sedan 15 år. Plötsligt stod Ali med ett lån för en bostadsrätt som inte fanns. "Det kändes som om det var slut med mitt liv," säger han.
Malmvägen
Foto: Ida Karlsson/Gry Ellebjerg
Alis tillvaro kastades omkull när han plötsligt stod med ett lån för en bostadsrätt som inte fanns. Lägenheten var en hyresrätt som inte skulle säljas.

– Jag var så glad att jag hade fått lån. Men så plötsligt var allt en soppa, säger Ali, som egentligen heter något annat.

Strax bakom pendeltågsstationen reser sig miljonprogramshusen på Malmvägen. Solen blänker i de inglasade balkongerna. Högst upp på nionde våningen finns lägenheten med milsvid utsikt. Bostaden som Ali trodde skulle bli hans.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Chans till ett bra klipp

Det var i början av 2021 som han fick höra att lägenheten skulle säljas i samband med Sollentunahems ombildning från hyresrätter till bostadsrätter. Det fanns chans till ett bra klipp.

Han blev intresserad av fyran på 93,4 kvadratmeter. Priset var drygt 1,9 miljoner kronor. Liknande bostadsrätter på Malmvägen såldes för betydligt mer. En mäklare hade värderat lägenheten till 3,1 miljoner kronor.

Men själva bostaden fick Ali aldrig se. Bara en film och en skiss över planlösningen, berättar han.

Läs ocksåNordea godkände lån för bostadsrätt som inte fanns – här är missarna som banken inte vill kommenteraNordea

Ombildning till bostadsrätter

Uppgifter om bostadsrätten fick han från en person som han känt i många år och litade på. Personen skulle själv köpa en bostadsrätt i föreningen och hade kontakt med en annan man som vi kan kalla Cem, som skötte affären. Cem satt på all information och gav dem nödvändiga dokument.

Ali uppfattade att Cem var ansvarig i bostadsrättsföreningen. Cem sa att om Ali fixade ett banklån så skulle han kunna köpa bostadsrätten.

Hyresgästen som bodde i lägenheten skulle inte kunna köpa loss den och därför sökte styrelsen andra som ville vara med vid ombildningen, fick Ali veta.

Läs ocksåBanken godkände lån trots att bostadsrätt var hyresrätt – ”oerhört slarv”Ingrid Uggla

Var trångbodda

Under den här tiden bodde Ali och hans familj trångt och var i stort behov av ett nytt boende. Han och hans fru hade fått ett tredje barn och behövde en fyra.

En lånehandläggare på Nordea tog hand om Alis låneansökan. Kort därefter, i slutet av april, fick Ali veta att han beviljats ett bolån på nära 2 miljoner kronor.

– Allt såg bra ut. Jag litade på banken och tänkte att allt var som det skulle, säger han.

Fick inte tillträde till lägenheten

Ali skrev på upplåtelseavtalet för bostadsrätten och såg fram emot att flytta in med familjen. Den gamla bostaden såldes. Men allt drog ut på tiden. Familjen fick inte tillträde till lägenheten. De gick bara och väntade. Månaderna gick.

Kotkagatan
Ali sålde den gamla bostaden och skrev på upplåtelseavtalet för den nya bostadsrätten.

I september 2021 får Ali ett brev från tingsrätten. När han öppnar och läser svartnar det nästan för ögonen. Hela historien rullas upp.

Det står i brevet att han stämts för att ha vilselett Nordea.

Bostadsrätten var en hyresrätt

Det visar sig att Nordea hade betalat ut lånet på nästan 2 miljoner kronor för något som inte fanns. Nu krävde banken honom på den summan.

Bostadsrätten han köpt existerade inte. Lägenheten var en hyresrätt som inte skulle säljas. Plötsligt hade Ali ett lån som han inte visste hur han skulle kunna betala tillbaka.

Blev utan bostad

Ali ringer Cem som skött alla papper när han köpt bostadsrätten. Han frågar vad det hela handlar om. Cem säger att det är som Nordea skriver. Han säger att det blivit fel. Ali kan inte förstå hur det är möjligt.

– Jag stod och grät. Förklarade att jag har tre barn och skulle bli hemlös på grund av vad han gjort.

På inspelningar av flera samtal mellan Cem och Ali hörs hur Cem försöker lugna Ali. Han säger att allt kommer att lösa sig och att han kommer att förklara för andra att Ali inte har gjort något fel.

Ali ber Cem förklara för inblandade parter att han inte fått några lånepengar överhuvudtaget. Cem försäkrar Ali om att allt kommer att ordna sig.

Men så blir det inte. Till slut polisanmäler Ali Cem för grovt bedrägeri.

Nordea hänvisade till förmögenhetsskada

Samtidigt hävdar Nordea att Ali orsakat dem förmögenhetsskada. Banken menar att Ali gjort sig skyldig till bedrägeri eftersom falska handlingar och oriktiga uppgifter använts vid låneansökan.

Nordea
Nordea hävdar att Ali gjort sig skyldig till bedrägeri eftersom felaktiga uppgifter använts vid låneansökan.

Nordea tar inte hänsyn till att handlingarna kom från Cem. Han var inte ansvarig i bostadsrättsföreningen som Ali trott, men hade koppling till en dåvarande ledamot i styrelsen som senare stämts efter misskötsel av bostadsrättföreningen.

Nordea påstår också att Ali fått lånepengarna, vilket inte stämmer.

”Kändes som om det var slut med mitt liv”

Kaoset och bankens krav leder till att Ali drabbas av en akut depression. Han beskriver det som att allting rasar samman.

– Jag var helt knäckt och hamnade på psyket. Det kändes som om det var slut med mitt liv. Jag tänkte att jag aldrig skulle kunna betala tillbaka ett sånt belopp.

Situationen leder till att hans fru bryter kontakten med honom, berättar Ali.

– Vi var osams för att jag ställt till med så mycket problem. Vi gick isär på grund av det här. Hela mitt liv är förstört.

Annons

Beviljade lån trots att bostadsrätten inte fanns

Ali försöker reda ut kedjan av händelser som lett fram till katastrofen. Hur kunde lånet betalas ut när det inte fanns någon bostadsrätt?

Beviljat lån
En lånehandläggare på Nordea tog hand om Alis låneansökan. Kort därefter fick Ali veta att han beviljats ett bolån på nära 2 miljoner kronor. ”Allt såg bra ut. Jag litade på banken och tänkte att allt var som det skulle,” säger Ali.

Han får veta att Nordea betalat ut pengarna utan att vare sig kontrollera mottagarkontot eller att bostadsrätten finns. Det visar polisens utredning.

Dokumenten som Ali får från Cem som sköter affären är fulla av felaktiga uppgifter. Men varken Nordea eller mäklarfirman som gjort värderingen av bostadsrätten reagerar.

Ali säger att han inte läste så noggrant utan litade på Cem, som gav honom dokumenten.

Personen satt inte i styrelsen

Fler felaktigheter nystas upp. En man som utgett sig för att vara representant för bostadsrättsföreningen visar sig inte sitta i styrelsen när han skriver under upplåtelseavtalet för Alis lägenhet i början av 2021.

Trots att bostadsrätten inte finns gör Fastighetsbyrån Sollentuna en värdering och uppskattar värdet till 3,1 miljoner kronor.

Värdering
Fastighetsbyrån Sollentuna värderar bostadsrätten till 3,1 miljoner kronor, trots att den inte existerar.

På utlåtandet från Fastighetsbyrån, som användes vid ansökan om lånet hos Nordea, står att Ali ”hyr i dagsläget lägenheten”. Det står också att lägenheten skulle köpas ut i samband med ombildningen till bostadsrätter i huset. Men inget av detta stämmer.

I själva verket är det en annan person än Ali som hyrt bostaden.

Vet inte att bostad använts som pant

Den äldre mannen som bor högst upp på nionde våningen på Malmvägen är helt ovetande om dramat som utspelat sig kring hans bostad.

Mannen har bott på adressen i 15 år och har valt att bo kvar som hyresgäst efter ombildningen. Det har alltså inte funnits någon möjlighet att ombilda bostaden till en bostadsrätt.

Hyresgästen har inte haft en aning om att hans bostad använts som pant för ett lån.

Thomas Wallin som svarar åt Fastighetsbyrån Sollentuna säger att mäklaren som gjort värdeutlåtandet har gått i pension. Han vill inte kommentera hur det kunde stå fel i deras dokument. När vi undrar hur han ser på att de felaktiga uppgifterna möjliggjort ett bedrägeri säger Thomas Wallin att det är olyckligt.

Nordea erkänner brister

Men hur kunde då Nordea bevilja ett lån för ett bostadsrätt som inte fanns? Lånehandläggaren på Nordea som tog hand om Alis bolåneansökan säger i förhör med polisen att han inte var så kunnig om just ombildningar.

Han säger också att banken hade bristande rutiner för just ombildningar och att det på hans avdelning inte fanns tillräcklig kunskap.

Han har erkänt att han inte kontrollerade bostadsrättsföreningens namn och organisationsnummer när pengarna fördes över.

Pengar fördes över till fel konto

På slutfakturan för upplåtelseavgiften för bostadsrätten stod det nämligen fel namn och organisationsnummer för bostadsrättsföreningen. I den knapphändiga betalningsinstruktionen som Ali fått stod inget pris. Det stod även fel kontouppgifter.

Betalningsinstruktion
I den knapphändiga betalningsinstruktionen som Ali fått stod inget pris. Det stod även fel kontouppgifter.

Alis betalning för bostadsrätten hamnade alltså inte hos bostadsrättsföreningen.

Kontot som uppgavs gå till bostadsrättsföreningen tillhörde i verkligheten Cem, mannen som skött alla dokument vid köpet. Nordea förde alltså över lånet på nästan två miljoner kronor till Cems privatkonto. Strax därefter gjorde Cem överföringar till andra konton, visar polisens utredning.

Inga svar på vad Nordea har för ansvar

När vi ställer frågor till Nordea om den bristande kontrollen får vi knappt några svar.

Hanna Lycken, regionchef Nordea, gjorde polisanmälan mot Ali för bedrägeri när det visade sig att bostadsrätten inte existerade. Men hon vill inte ställa upp på en intervju och svarar inte på frågorna som vi skickar över.

I stället är det Hugo Laigar på Nordeas pressavdelning som ger svar via mejl. Trots upprepade försök svarar han bara på ett fåtal av Hem & Hyras frågor.

Vi får inga svar på vad banken har för ansvar för det som skett eller varför de inte gjort tillräckliga kontroller i samband med lånet.

Hugo Laigar, Nordea
Hugo Laigar på Nordeas pressavdelning hävdar att det var Nordeas egna kontroller som till slut gjorde att felaktigheterna upptäcktes. Men den som är ansvarig för riskhantering för bostadslån på Nordea har en helt annan version.

Hugo Laigar skriver i sitt mejlsvar att i Nordeas interna rutin ingår flertalet kontroller vid bostadsköp. Han hävdar att det var Nordeas egna kontroller som till slut gjorde att felaktigheterna upptäcktes.

Men den som är ansvarig för riskhantering för bostadslån på Nordea har en helt annan version. Hon uppger i förhör med polis att det var när bostadsrättsföreningen i Sollentuna slog larm till Nordea som problemen uppmärksammades. När Hem & Hyra frågar Hugo Laigar om det får vi inga svar.

Lånehandläggaren arbetar inte kvar

Efter att bedrägeriet avslöjats blev lånehandläggaren av med sin licens. Mannen arbetar inte längre kvar på banken.

– Banken anser själva att de gjort fel. Men ändå har de krävt pengar av mig trots att jag är lika lurad, säger Ali.

Betalat 40 000 kronor i månaden

Den 20 januari 2023 möts Nordea och Ali i rätten. Först kräver Nordea honom på hela lånesumman. Sedan blir det en förlikning. Ali måste betala en halv miljon kronor till banken för att han ansökt om ett lån för en bostadsrätt som inte fanns. Missar han en enda betalning kommer skulden att gå upp till en miljon kronor direkt.

Annons

Under ett års tid för han över 40 000 kronor varje månad till Nordea. Det är kravet som banken ställer för förmögenhetsskada och för att lånet utan säkerhet var ogiltigt.

– Det är pengar som jag har betalat för ingenting, säger Ali.

Nordeas krav – en halv miljon kronor

Sammanlagt handlar det om över en halv miljon kronor som Ali krävts av banken, eftersom han även betalat ränta på lånet varje månad. Det är en summa som han betalat trots att han anser att han precis som Nordea utsatts för ett bedrägeri.

Överenskommelse Nordea
Först kräver Nordea honom på hela lånesumman. Sedan blir det en förlikning. Ali måste betala en halv miljon kronor till banken för att han ansökt om ett lån för en bostadsrätt som inte fanns.

– Men jag har gått med på överenskommelsen. Annars riskerade jag att de skulle kräva mig på nästan 2 miljoner och då skulle jag hamna hos Kronofogden. Då skulle mitt liv vara över, säger Ali.

”Bankerna är oerhört slarviga”

Ali tycker att det är konstigt att det går att lura en bank så här. Att Nordea kunde betala ut ett lån utan en säkerhet.

– Jag tänkte att banken hade kontrollerat att det fanns en bostadsrätt. Varför skulle de föra över pengar för någonting som inte finns? I så fall kan vem som helst sätta ihop en A4 med en betalningsinstruktion och få pengar överförda, säger han.

Hade banken upptäckt att det inte fanns en bostadsrätt hade han sluppit att hamna i den här sitsen, menar han. Banken hade också kunnat reagera på att ingen mäklare var inblandad när avtalen skrevs.

Ingrid Uggla
Ingrid Uggla, bostadsrättsexpert, är inte förvånad när hon får höra om fallet i Sollentuna. ”Jag tycker att bankerna är oerhört slarviga. Banken borde ha kontrollerat att pengarna betalades in till bostadsrättsföreningen,” säger hon.

Ingrid Uggla är jurist och expert på bostadsrättsfrågor och en av dem i Sverige som kan allra mest om frågan. Hon är inte förvånad när hon får höra om fallet.

– Jag tycker att bankerna är oerhört slarviga. Banken borde ha kontrollerat att pengarna betalades in till bostadsrättsföreningen. Man måste kunna begära att de ser till att pengarna sätts in på rätt konto.

Var tvungen att sälja firma

Cem, som skött affären och gett Ali dokument, har krävts på de nästan 2 miljoner kronorna som fördes över av banken och sattes in på hans konto vid bostadsrättsaffären. Han har gått med på att betala tillbaka summan till Nordea.

Betalar tillbaka lånet
Mannen som skött affären och gett Ali dokument, har krävts på summan som fördes över av banken och sattes in på hans konto vid bostadsrättsaffären. Han har gått med på att betala tillbaka pengarna till Nordea.

I polisförhör nekar Cem till att han ska ha hjälpt Ali med dokument i affären.

Hem & Hyra har sökt Cem för att ställa frågor om affären men han har inte återkommit.

Levt på existensminimum

De felaktiga dokumenten och bankens och mäklarfirmans missar blev ödesdigra för Ali. Varje månad har varit en kamp för att få ihop summan på 40 000 kronor.

Han har varit tvungen att sälja sin del av en firma och flytta hem till sina föräldrar. Ali säger att han har tur som har vänner som har lånat ut pengar. Annars vet han inte hur han skulle ha kunnat betala.

Tidigare har han haft en bra ekonomi och aldrig behövt tänka på priser när han handlat mat. Men det senaste året har han levt på existensminimum. Att gå till frisören har han inte haft råd med. För att sparar pengar har han ätit en gång om dagen, berättar han.

Betalning 40 000 kronor
Under ett års tid har Ali fört över 40 000 kronor varje månad till Nordea. Det var kravet som banken ställde för förmögenhetsskada och för att lånet utan säkerhet var ogiltigt.

Jobbet har fyllt alla dagar i veckan och hans pappa har också arbetat för att hjälpa honom få ihop pengarna, berättar Ali. Föräldrarna har hållit honom uppe.

– Jag har gjort allt vad jag kan för att fixa det här. Det har varit bättre för mig att betala av det här, även om jag är oskyldig, och fortsätta leva, säger han.

Betalat hela summan

I februari kom beskedet från Nordea i ett mejl. ”Skulden enligt domen är betald”. Efter över ett år hade han till slut betalat av hela summan till banken, som de krävt för förmögenhetsskada. Först då kunde han börja tänka framåt igen, säger han.

– Det var en lättnad. Då kunde jag börja leva mer normalt.

Men priset har varit högt. Han har tagit ut sig och fått problem med ryggen och ögonen. Läkarbesöken har avlöst varandra.

Skulden är betald
I februari kom beskedet från Nordea i ett mejl. ”Skulden enligt domen är betald”. Efter över ett år hade Ali till slut betalat av hela summan till banken, som de krävt för förmögenhetsskada.

– Man har slitit ihjäl sig på grund av det här. Men jag är klar. Jag har tagit mig igenom skiten, säger han.

”Hoppas att rättvisan ska segra”

Nu väntar Ali bara på nästa besked. Snart avgörs om Cem, mannen som skötte bostadsrättsaffären, gjort sig skyldig till grovt bedrägeri.

– Jag hoppas att rätten kommer med en dom som gör att jag kan få tillbaka mina pengar. Jag hoppas att rättvisan ska segra.

Läs Nordeas svar här.

Läs mer om Hem & Hyras granskningar av ombildningar i serien Den stora köpfesten.

Fakta: Ombildningen på Malmvägen i Sollentuna – detta har hänt

Hem & Hyra har tidigare granskat ombildningskonsulten Restates affärer i flera artiklar. Vi har också avslöjat hur en bostadsrättsförening i miljonprogramshusen på Malmvägen i Sollentuna plundrats på miljontals kronor i samband med Sollentunahems ombildning från hyresrätter till bostadsrätter.

Flera bostadsrätter såldes till underpris till personer som inte varit hyresgäster. Nästan 10,6 miljoner kronor har krävts tillbaka av en tidigare ledamot.

Läs också Misstänkt miljonsvindel vid Sollentunahems ombildning – boende slog larm Misstänkta miljonsvindeln i Sollentuna – nästan 10,6 miljoner krävs tillbaka av tidigare ledamot Konsulten hjälpte föreningen att ombilda med svindyrt privatlån: ”Vi fick 1,2 miljoner i ockerränta” Justitieministern om Sollentunasvindeln: ”Bara ytterligare ett exempel”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.