HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Justitieministern om Sollentunasvindeln: ”Bara ytterligare ett exempel”

Sollentuna Bolaget köpte en bostadsrätt till underpris och hjälpte föreningen att ta ett dyrt privatlån. ”Bara ytterligare ett exempel på hur ombildningskonsulterna kan agera”, kommenterar justitieminister Morgan Johansson Hem & Hyras uppgifter om misstänkta svindeln i Sollentuna.
Justitieminister Morgan Johansson
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet/Ida Karlsson
"Det här verkar vara en bransch där etiken inte är särskilt hedrad," säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Justitieminister Morgan Johansson (S) reagerar kraftigt på ombildningshärvan i Sollentuna. Ett bolag med koppling till ombildningskonsulten Restate fick köpa en bostadsrätt till underpris. Samtidigt hjälpte Restate föreningen att ta ett dyrt privatlån av en kvinna i Österrike, i stället för att gå till banken. Dessutom har det visat sig att en lägenhet som belånats varit en hyresrätt. Den aktuella banken ska ha förts bakom ljuset.

– Det här bör också granskas av myndigheter. Polis och åklagare måste ta ställning till det. Om man vilselett banken kan det vara brottsligt.

Läs ocksåMisstänkta miljonsvindeln i Sollentuna – nästan 10,6 miljoner krävs tillbaka av tidigare ledamotSollentuna Malmvägen

Ombildningskonsulten som anlitats av bostadsrättsföreningen har via ett bolag köpt en bostadsrätt till underpris. Dessutom har ombildningskonsulten uppmanat föreningen att ta ett dyrt privatlån av en kvinna utomlands för att sy ihop affären. Vad tänker du om det?

– Det här är bara ytterligare exempel på hur ombildningskonsulterna kan agera. Det här verkar vara en bransch där etiken inte är särskilt hedrad.

Miia Vuolama, brottsförebyggande specialist vid Ekobrottsmyndigheten, menar att bostadsrättsföreningar är sårbara. Det kan handla om att möjliggörare frivilligt eller under tvång medverkar till ekobrott, exempelvis till att bankerna ger bolån mot felaktig säkerhet.

Läs ocksåMisstänkt miljonsvindel vid Sollentunahems ombildning – boende slog larm
Miia Vuolama Ekobrottsmyndigheten brottsförebyggande
”Kanske behövs det någon slags legitimering för ombildningskonsulter,” menar Miia Vuolama, brottsförebyggande specialist vid Ekobrottsmyndigheten.

Hem & Hyra berättar om att lägenheter i det här fallet ska ha sålts till underpris till personer som inte varit hyresgäster. Miia Vuolama kan inte kommentera det enskilda fallet men har svarat generellt på olika fenomen. Hon menar att det kan vara fråga om bedrägeri.

Annons

– Det är stora ekonomiska värden det handlar om vid ombildningar och det finns de som vill tjäna på det här.

Föreningen har tagit ett dyrt privatlån utomlands med hjälp av ombildningskonsulten. Hur ser du på det?

Läs ocksåVd:ns bekanta "flyttade in" - så ombildades hyresrätterna genom fuskPatrik Rosén Restate

– Vi ser en stor risk att man medverkar till penningtvätt eller oseriös långivning när man anlitar privata långivare. Man måste vara väldigt noga med lånevillkoren när man sluter avtal.

En bostadsrätt har sålts till kraftigt underpris till ett bolag med koppling till ombildningskonsulten.

– Det är självklart olämpligt när man arbetar med ombildningen. Konsulterna behöver vara oberoende annars blir det jävsituationer. Om det här är en kompensation för tjänster så är det inkomster som ska redovisas till Skatteverket.

Annons

Här ska ombildningskonsulten också ha omförhandlat ett avtal i ett för föreningen sårbart läge och höjt ersättningen med 1,3 miljoner.

– Allt det som du tar upp är högst olämpligt. Kanske behövs det någon slags legitimering för ombildningskonsulter. Att det också finns någon som övervakar att de här konsulterna gör ett legitimt arbete, på samma sätt som det finns för mäklare. Att det finns reglering för vem som får jobba som ombildningskonsult.

Den 17 maj inleds förhandlingar i Attunda tingsrätt om den misstänkta miljonsvindeln i Sollentuna.

Läs också Hem & Hyras avslöjande om ombildningsfusket kan vinna guldspade Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.