Annons

Konsulten hjälpte föreningen att ombilda med svindyrt privatlån: ”Vi fick 1,2 miljoner i ockerränta”

Sollentuna Ett privatlån på 15 miljoner från en kvinna i Österrike. Det ordnade ombildningskonsulten Restate för att föreningen i Sollentuna skulle kunna ombilda husen på Malmvägen. Nu får bolaget kritik för sina metoder. ”Banken har förts bakom ljuset”, säger en person med insyn.
Ombildning pengar
Foto: Ida Karlsson/Getty Images
I samband med ombildningen har föreningen tagit ett dyrt privatlån på 15 miljoner med hjälp av ombildningskonsulten Restate.

Hem & Hyra har tidigare granskat ombildningskonsulten Restates affärer i flera artiklar. Vi har också rapporterat om en ny bostadsrättsförening på Malmvägen i Sollentuna som i samband med ombildning från hyresrätter till bostadsrätter misstänks ha svindlats på miljontals kronor. Ombildningen har nu fått rättsliga efterspel, efter att oegentligheter pekats ut i en särskild granskning. Granskningen är gjord av en advokatbyrå som Bolagsverket utsett.

Utifrån granskningen har föreningen gått vidare och kräver tillbaka pengar från en tidigare styrelseledamot. Den tidigare ledamoten krävs på nästan 10,6 miljoner för minst elva bostadsrätter som ska ha sålts till underpris. I många fall uppges lägenheter ha sålts till personer som inte varit hyresgäster.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lån från kvinna i Österrike

I samband med ombildningen har föreningen även tagit ett dyrt privatlån av en kvinna utomlands på 15 miljoner kronor med hjälp av ombildningskonsulten Restate. Lånet skulle sy ihop affären.

Föreningen undersökte aldrig möjligheten att utöka lånet hos den storbank de hade ett lån hos, utan anlitade i stället den privata långivaren i Österrike. Lånet arrangerades av Restate och långivaren var garanterad en ränta på 8 procent.

– Vi fick 1,2 miljoner kronor i ockerränta, säger en av de drabbade i föreningen.

Läs ocksåMisstänkta miljonsvindeln i Sollentuna – nästan 10,6 miljoner krävs tillbaka av tidigare ledamotSollentuna Malmvägen

För att mörka privatlånet inför storbanken ska flera bostadsrätter ha bokförts som sålda. I själva verket hade ingen av bostadsrätterna sålts vid den tiden. De var fortfarande hyresrätter.

”Det här måste upp på ytan”

Flera av de före detta hyresgästerna är upprörda över privatlånet som föreningen tecknat med hjälp av Restate.

– Det här måste upp på ytan. Att ett professionellt ombildningsbolag gör så här. För banken bakom ljuset. Banken säger till oss att ”vi skulle inte låtit det falla på det.” De skulle inte ha stoppat en sån affär för att det var tre eller fyra lägenheter för kort. Man har inte ens frågat banken om möjligheten gällande extra pengar för att få ihop finansieringen, säger en person med insyn.

Läs ocksåMisstänkt miljonsvindel vid Sollentunahems ombildning – boende slog larm

Den utpekade tidigare styrelseledamoten uppges ha agerat vårdslöst.

Förutom det har Restates förhandlingsmetoder i samband med ombildningen beskrivits som anmärkningsvärda. ”Restate synes aktivt ha verkat för att själva eller för annan skapa olika möjligheter att erhålla ersättning från föreningen utöver normalt arvode eller ränta,” står i den särskilda granskning som gjorts av advokatbyrån.

Det ursprungliga arvodet på 3,6 miljoner framstår som högt i förhållande till den arbetsinsats som normalt krävs vid en ombildning av aktuell svårighetsgrad och storlek, skriver granskaren. Dessutom omförhandlade Restate avtalet i ett för föreningen sårbart läge och höjde det redan höga arvodet till 4,9 miljoner kronor, enligt granskaren.

Granskaren har rekommenderat föreningen att försöka kräva tillbaka de 1,3 miljoner som de fick betala extra.

”Medlemmarna accepterade det”

Den tidigare ledamoten menar att det är fel att ifrågasätta det höjda arvodet i efterhand. Restates motivering var att hanteringen blev så omfattande att de var tvungna att höja ersättningen.

– Det togs upp på köpstämman och medlemmarna accepterade det, säger han.

Annons
Patrik Rosén Restate
”Sollentuna har varit ett av få fall där ombildningen inte gått så som vi hade hoppats,” säger Patrik Rosén, Restates vd.

Samtidigt har ett bolag med kopplingar till Restate köpt en bostadsrätt till kraftigt underpris i samband med ombildningen. Det Restate har kunnat tjäna på det har utgjort arvode för administrationen kring det extra lånet, enligt den särskilda granskaren. Genom det har huvudman bakom Restate Bjurfors Isaksson Partners erhållit ytterligare ekonomisk nytta utöver det avtalade höga arvodet, skriver granskaren. Upplåtelsen verkar inte ha varit affärsmässigt motiverad, enligt granskaren.

Den tidigare ledamoten utpekas som ansvarig för att privatlånet togs och menar att det är orättvist.

– Hela styrelsen skrev på det här låneavtalet. Det här var ett förslag från Restate och hela styrelsen accepterade det enhälligt. Tidsnöden gjorde att vi accepterade det. Annars hade ombildningen inte gått igenom. Vi lyckades inte uppnå bankens krav på egeninsatser. Men det var ett dyrt lån för föreningen har vi insett.

Undersökte ni om det gick att lösa genom att utöka det lån ni redan hade hos banken?

– Nej, jag tror inte att vi ställde någon fråga till banken om det.

Kände banken till att ni tog ett privatlån för att sy ihop affären och få igenom ombildningen?

– Tydligen kände banken inte till privatlånet. Efter ombildningen ringde jag dem och informerade om att tyvärr blev det så här för att vi inte lyckades nå upp till kravet de ställt om insatser. När lånet sedan var återbetalat så var de fine med det. Banken har inte hakat upp sig på privatlånet.

Hur ser du på att flera bostadsrätter ska ha bokförts som sålda trots att de i själva verket fortfarande var hyresrätter?

– Betalningen har skötts av Restate. Om något bokförts fel har vår ekonomiska förvaltare gjort fel.

Varför fick Restate köpa en bostadsrätt till underpris i samband med ombildningen?

– Det kom som ett krav i och med privatlånet. Vi var missnöjda över det, att det skulle tillkomma, förutom ett ofördelaktigt lånevillkor. Men vi hade inget val. Det var ”take it or leave it”.

Vill inte kommentera

När Hem & Hyra frågar Restates vd Patrik Rosén om det som kommit fram i granskningen av ombildningen i Sollentuna är han kortfattad. Han vill inte kommentera hur han ser på att det står i granskningen att Restate via ett bolag köpt en bostadsrätt till underpris vilket varit till skada för föreningen. Inte heller varför ersättningen höjdes med 1,3 miljoner.

– Sollentuna har varit ett av få fall där ombildningen inte gått så som vi hade hoppats, men vi för just nu diskussioner med föreningen och därför vill jag inte diskutera det närmare för tillfället, säger Patrik Rosén.

Annons

Men hur ser du på att ni också förvärvade en bostadsrätt samtidigt som ni var ombildningskonsult?

– Du har fått det svaret om Sollentunaombildningen som jag kan lämna i nuläget.

Hem & Hyra har sökt den ansvariga ombildningskonsulten på Restate som arbetat med Sollentunaombildningen. Han vill inte kommentera att den särskilda granskaren påpekat att föreningen ingått avtal om ett extra lån om 15 miljoner kronor med en privatperson med koppling till Restate. Ersättningen har omfattat oskäliga avtalsvillkor enligt granskaren.

– Vi har en pågående diskussion med föreningen i Sollentuna. Därför kan vi inte gå in och kommentera det, svarar han.

Han vill inte heller svara på varför Restate höjde arvodet med 1,3 miljoner.

Miia Vuolama är brottsförebyggande specialist vid Ekobrottsmyndigheten. Hon kan inte kommentera det enskilda fallet men reagerar på upplägget med det privata lånet.

– Vi ser en stor risk att man medverkar till penningtvätt eller oseriös långivning när man anlitar privata långivare. Man måste vara väldigt noga med lånevillkoren när man sluter avtal.

Bank kräver tillbaka 1,8 miljoner

Dessutom har det uppdagats att falska uppgifter använts för köp i föreningen på Malmvägen.

Ett lån har tagits på en bostad som uppgetts vara bostadsrätt fast det fortfarande är en hyresrätt. Banken har lurats med falska uppgifter och kräver nu tillbaka 1,8 miljoner.

Personen som fått pengarna ska senare ha överfört det mesta till andra personers konton, och har nu dömts av Attunda tingsrätt att betala tillbaka pengarna till banken. Banken uppger att de utsatts för bedrägeri eftersom den som ansökt om lån använt sig av falska handlingar och oriktiga uppgifter.

Läs mer om Hem & Hyras granskning av ombildningar i serien Den stora köpfesten.

Läs också Justitieministern efter Hem & Hyras avslöjande: ”En ren skumraskbransch” Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.