Annons

Boverket spår högre hyror i nyproduktion

Nyheter Räntebidragens avvecklande kommer att ge högre hyror i framtiden. Det spår Boverket som nu varnar för att nyproducerade hyresrätter riskerar att bli en boendeform för de rika.​

​Det var i januari i år som regeringens beslut att avveckla räntebidragen för nyproducerade hyreslägenheter trädde i kraft. Ett bidrag som kom till år 1993 för att kompensera bostadsföretagen för det 30 procentiga ränteavdraget som i dag gäller för villaägare.

Annons
Nu varnar Boverket för att de slopade bidragen riskerar att leda till höjda hyror och färre hyresrätter.
– Vi är ganska säkra på att det kommer att byggas färre hyresrätter framöver, säger Martin Hedenmo, analyschef på Boverket, till Hem & Hyra.
Hyresgästföreningen har granskat Boverkets siffror för hur stor andel av produktionskostnaderna som är räntebidrag. När bidragen nu försvinner, varnar föreningen för att hyrorna kan komma att öka med så mycket som 1 000 kronor i månaden för en nyproducerad lägenhet på 120 kvadrat.
Martin Hedenmo tror även han att hyrorna kommer öka i nyproducerade lägenheter, men vill inte spekulera i hur mycket det kan röra sig om i faktiska kronor och ören.
– Nej, jag tycker att det är väldigt svårt att göra sådana beräkningar, så det vågar jag mig inte på.
Hem & Hyra har gjort en egen undersökning som visar att hyrorna kan komma att öka med 20 procent i nyproduktion.
 
Vad tror du om det?
– Jo, men då räknar man med att de höjda produktionskostnaderna slår igenom på hyrorna direkt. Så behöver det ju inte vara, utan det kan ske successivt, säger Martin Hedenmo som tror att hyresrätten i framtiden kommer att utvecklas till en form av lyxboende.
Detta eftersom det knappt kommer att byggas några små, billiga lägenheter utan statligt stöd, enligt Martin Hedenmo.
– Hyresrätten kommer bli mer av ett lyxsegment. Ett exklusivt boende där hyresgästerna betalar för servicen att någon annan förvaltar boendet åt dem, säger Martin Hedenmo.
74 817 nyproducerade lägenheter och 382 755 lägenheter får i dagsläget räntebidrag, enligt Hyresgästföreningen. Senast 2012 ska bidragen vara avvecklade.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.