Annons

Boverket: Tillåt unga bo trångt och bullrigt

Nyheter Studenter och unga kan bo trängre, tåla mer buller och klara sig utan badrum. Det har Boverket kommit fram till i sitt arbete med att förenkla byggreglerna.
Ytan på en studentbostad kan minska med 25 till 38 procent om olika krav slopas.

De kan umgås och sova i sängen, äta och plugga vid samma bord. Kraven på särskilda ytor för sömn, hemarbete, matplats och umgänge går därför att slopa, enligt ett förslag från Boverket.

Dessutom kan unga och studenter klara sig med en mindre kokvrå och mindre förvaring än vad som nu krävs. Totalt kan då lägenhetsytan minskas från dagens normala 27 kvadratmeter till 20 kvadratmeter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lyfter man dessutom ut badrummet och ersätter det med gemensam toalett och dusch för flera lägenheter, kan studentettan bli 16,6 kvadratmeter – en minskning av ytan med 38 procent.

Det här är beräkningar som den statliga myndigheten Boverket har gjort i sitt förslag till förenklade regler för student- och ungdomsbostäder. Syftet är att få fram fler sådana bostäder.

– Förenklade byggregler är en av de viktiga hörnstenarna i arbetet för fler studentbostäder, och Boverket har kommit med många spännande förslag, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD), som i höstas gav Boverket i uppdrag att vända på varje sten för att rensa bort onödiga byggregler.

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Eftersom man bor i en student- eller ungdomsbostad under en begränsad period i livet kan Boverket också tänka sig att man får bygga sådana i mer bullerutsatta lägen. Inomhus ska däremot samma bullernorm som i dag gälla.

Annons

Kraven på tillgänglighet för personer med olika funktionshinder vill Boverket däremot inte rucka på. Det är framför allt badrummen som skulle kunna göras något mindre, men enligt Boverkets beräkningar skulle man kunna spara mycket mindre yta på det än på de andra lättnader man föreslår. Därmed anser man inte att den förändringen är motiverad.

Branchorganisationen Studentbostadsföretagen tycker att man i så fall missar den stora chansen till ökat byggande.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

– Vi har låtit rita om ett antal svenska projekt efter norska regler som innebär andra tillgänglighetskrav och vinsten är i vissa fall över 50 procent fler lägenheter per projekt. Om det är en för liten effekt undrar jag var de lägger ribban någonstans, säger Martin Johansson, generalsekreterare för Studentbostadsföretagen.

Enligt Boverkets beräkningar skulle regeländringarna kunna leda till att en studentetta blev cirka 200 000 kronor billigare att bygga – och ytterligare 45 000 kronor billigare om man har ett gemensamt badrum för till exempel fyra lägenheter. Dessutom skulle fler lägenheter få plats i en byggnad, både tack vare att varje lägenhet blir mindre och för att kravet på gemensamma utrymmen slopas. Det skulle göra det mer lockande att bygga, samtidigt som hyran skulle bli lägre eftersom den till stor del styrs av lägenhetens storlek. 

Bostadsminister Stefan Attefal är mycket positiv till förslagen.

– Boverket har tagit sitt uppdrag på stort allvar och verkligen vågat ifrågasätta reglerna. Nu är det viktigt att vi som ansvarar för de olika delarna i regelverket, både Regeringskansliet och Boverket själva, snabbt kan gå från ord till handling så att vi i framtiden enklare kan bygga de bostäder för unga som vi så väl behöver.

Annons

Boverket nämner också att en annan reform som skulle kunna vara viktig, en fråga som bland andra Hyresgästföreningen driver hårt.

”Skattelagstiftningen verkar onekligen ha stor betydelse för vilka typer av bostäder som byggs. Genom att minska de ekonomiska ojämlikheterna mellan ägarbostäder och hyresbostäder borde man därför på ett effektivt sätt kunna öka de ekonomiska incitamenten till att bygga fler hyresbostäder för bland annat studenter och ungdomar,” står det i förslaget. Den frågan utreds också.

Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.