Annons

”Bra att parterna kommit överens men uppgörelsen är för hög”

Skåne Tina Kindstrand hyr av en privat värd i Landskrona och är en av dem som drabbades av tvisten mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd. Hennes betyg till parternas uppgörelse är godkänt men hyreshöjningen kunde varit lägre.
Foto: Gry Ellebjerg
Strandningen är över. Hyresgästföreningen region norra Skåne och Fastighetsägarna Syd har nått en uppgörelse. Bilden är från bostadsområdet Pilåkern i Landskrona.

I fredags blev det klart att Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen region norra Skåne kommit fram till ett resultat i årets hyresförhandling. Parterna har kommit överens om en hyreshöjning från och med den första april mellan 0,6 till 1 procent. Det innebär att den strandning som Fastighetsägarna Syd påkallade i november är över.

Tina Kindstrand är en av de hyresgäster som valde att betala in sin gamla hyra. När Hem & Hyra ringer upp och berättar att hennes hyra kommer att höjas med 0,98 procent ger hon både ris och ros till resultatet.

Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

‒ Det är bra att parterna kommit överens men uppgörelsen är för hög. Visst de håller på att göra om ytterområde och lekplatser men jag tycker fortfarande det finns brister i standarden.

Vad hade varit en rimlig hyreshöjning enligt dig?

‒ Det är svårt att svara på. Jag vet faktiskt inte vad som hade varit en rimlig höjning.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

Hade du agerat på samma sätt om det händer igen?

Annons

‒ Ja, det hade jag gjort. Det som var nervöst var att vi inte visste om det skulle bli något retroaktivt eller inte. Det är super att det inte blir så.

Hyresuppgörelsen är en ramöverenskommelse som reglerar vilka nivåer som kommer att gälla för varje ort. Nu återstår för parterna att signera överenskommelsen på fastighetsnivå.

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

‒ Det kan vara någon enstaka fastighetsägare som inte godkänner avtalet men majoriteten av de 12 600 lägenheter det gäller kommer att få en hyreshöjning mellan 0,6 till 1 procent från och med den 1 april, säger Evalena Agertoft, förhandlingschef vid Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Vad tycker du om uppgörelsen?

‒ Vi har all anledning att vara nöjda. Fastighetsägarna Syd yrkade på hyreshöjningar mellan 1,62 och 1,95 procent, vilket vi inte gick med på. När Fastighetsägarna Syd strandade förhandlingen rekommenderade vi att hyresgästerna skulle betala den gamla hyran. Det här visar att det lönar sig att stå upp för sina rättigheter och det visar att förhandlingssystemet fungerar. Om man sätter sig ned och diskuterar når man ett bra resultat.

Annons

Trots Hyresgästföreningens rekommendation valde åtta av tio hyresgäster att betala den hyra som fastighetsägarna direktaviserade i januari. De får nu en lägre hyreshöjning från och med den första april.

I en intervju i Kristianstadsbladet säger Fastighetsägarna Syds vd, Susanne Rikardsson att det är upp till den enskilde hyresvärden att bestämma om de som betalat en högre hyra mellan januari till mars får tillbaka mellanskillnaden. Hennes rekommendation är att de bör få en rabatterad hyra.

De hyresgäster som valde att fortsätta betala sin gamla hyra får ingen retroaktiv hyreshöjning för månaderna januari till mars.

Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Skiljemannens beslut: Tusentals helsingborgare får hyreshöjning med 5,3 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.