Annons

”Bullerkrav inget hinder för nya bostäder”

Nyheter Boverket säger nej till ytterligare lättnader i bullerreglerna när nya bostäder ska byggas. Helt enkelt därför att reglerna inte längre är ett hinder.
Gata med parkerade bilar
Foto: Pixabay

Mildare bullerkrav har varit ett slagträ i debatten om hur vi ska få fram fler nya bostäder. Så sent som första juni 2015 ändrades reglerna. Numera tillåts en högre ljudnivå – 60 decibel i stället för 55 – vid fasader till mindre lägenheter upp till 35 kvadratmeter. Dessutom försvann kravet på en tyst sida hos dessa lägenheter.

Den tidigare alliansregeringen hade förslagit en höjning till 65 decibel, men det blev alltså en mellanväg. Enligt tidigare bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) var alliansens förslag en alltför hög nivå.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Efter att de bostadspolitiska samtalen brutit ihop presenterade nuvarande bostadsminister Peter Eriksson (MP) under våren 2016 22 förslag för att motverka bostadsbristen. Ytterligare förändringar av bullerreglerna var ett av förslagen.

Annons

Detta efter att en majoritet i civilutskottet, bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna, gett regeringen smäll på fingrarna, och i en gemensam motion förslagit att bullerreglerna ska lättas ytterligare så att alliansens ursprungliga förslag ska gälla.

Nu har Boverket sagt sitt. Slutsatsen är att de nuvarande reglerna inte är något hinder för byggande. Trafikbuller är inte längre en bromskloss för nya bostäder, enligt Boverket. Bland annat därför att det inte längre finns någon gräns för ljudnivån på den exponerade sidan av lägenheten, så länge bostäderna är utformade så det finns en skyddad, tystare sida av lägenheterna.

Annons
Läs ocksåBostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

– Förslaget som förra regeringen kom med 2014 skulle enligt Boverkets rapport inte hjälpa bostadsbyggandet i Sverige, men det riskerar att leda till sämre boendemiljöer, kommenterar bostadsminister Peter Eriksson.

Läs också Här får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: "Kan inte yttra mig" Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.