HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Bullerkrav inget hinder för nya bostäder”

Nyheter Boverket säger nej till ytterligare lättnader i bullerreglerna när nya bostäder ska byggas. Helt enkelt därför att reglerna inte längre är ett hinder.
Gata med parkerade bilar
Foto: Pixabay

Mildare bullerkrav har varit ett slagträ i debatten om hur vi ska få fram fler nya bostäder. Så sent som första juni 2015 ändrades reglerna. Numera tillåts en högre ljudnivå – 60 decibel i stället för 55 – vid fasader till mindre lägenheter upp till 35 kvadratmeter. Dessutom försvann kravet på en tyst sida hos dessa lägenheter.

Den tidigare alliansregeringen hade förslagit en höjning till 65 decibel, men det blev alltså en mellanväg. Enligt tidigare bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) var alliansens förslag en alltför hög nivå.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Efter att de bostadspolitiska samtalen brutit ihop presenterade nuvarande bostadsminister Peter Eriksson (MP) under våren 2016 22 förslag för att motverka bostadsbristen. Ytterligare förändringar av bullerreglerna var ett av förslagen.

Annons

Detta efter att en majoritet i civilutskottet, bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna, gett regeringen smäll på fingrarna, och i en gemensam motion förslagit att bullerreglerna ska lättas ytterligare så att alliansens ursprungliga förslag ska gälla.

Nu har Boverket sagt sitt. Slutsatsen är att de nuvarande reglerna inte är något hinder för byggande. Trafikbuller är inte längre en bromskloss för nya bostäder, enligt Boverket. Bland annat därför att det inte längre finns någon gräns för ljudnivån på den exponerade sidan av lägenheten, så länge bostäderna är utformade så det finns en skyddad, tystare sida av lägenheterna.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

– Förslaget som förra regeringen kom med 2014 skulle enligt Boverkets rapport inte hjälpa bostadsbyggandet i Sverige, men det riskerar att leda till sämre boendemiljöer, kommenterar bostadsminister Peter Eriksson.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.