Annons

”Bullerkrav inget hinder för nya bostäder”

Nyheter Boverket säger nej till ytterligare lättnader i bullerreglerna när nya bostäder ska byggas. Helt enkelt därför att reglerna inte längre är ett hinder.
Gata med parkerade bilar
Foto: Pixabay

Mildare bullerkrav har varit ett slagträ i debatten om hur vi ska få fram fler nya bostäder. Så sent som första juni 2015 ändrades reglerna. Numera tillåts en högre ljudnivå – 60 decibel i stället för 55 – vid fasader till mindre lägenheter upp till 35 kvadratmeter. Dessutom försvann kravet på en tyst sida hos dessa lägenheter.

Den tidigare alliansregeringen hade förslagit en höjning till 65 decibel, men det blev alltså en mellanväg. Enligt tidigare bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) var alliansens förslag en alltför hög nivå.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter att de bostadspolitiska samtalen brutit ihop presenterade nuvarande bostadsminister Peter Eriksson (MP) under våren 2016 22 förslag för att motverka bostadsbristen. Ytterligare förändringar av bullerreglerna var ett av förslagen.

Annons

Detta efter att en majoritet i civilutskottet, bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna, gett regeringen smäll på fingrarna, och i en gemensam motion förslagit att bullerreglerna ska lättas ytterligare så att alliansens ursprungliga förslag ska gälla.

Nu har Boverket sagt sitt. Slutsatsen är att de nuvarande reglerna inte är något hinder för byggande. Trafikbuller är inte längre en bromskloss för nya bostäder, enligt Boverket. Bland annat därför att det inte längre finns någon gräns för ljudnivån på den exponerade sidan av lägenheten, så länge bostäderna är utformade så det finns en skyddad, tystare sida av lägenheterna.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Förslaget som förra regeringen kom med 2014 skulle enligt Boverkets rapport inte hjälpa bostadsbyggandet i Sverige, men det riskerar att leda till sämre boendemiljöer, kommenterar bostadsminister Peter Eriksson.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.