Byggkostnaderna rusar – Sabo ser lösningen i bilindustrin
En av förklaringarna till de skenande byggkostnaderna är bristande konkurrens. Byggbolagen arbetar också på mer eller mindre samma sätt som man gjorde för 100 år sedan, samtidigt som andra branscher har pressat kostnaderna genom att utveckla sina arbetsmetoder.
Ingen biltillverkare skulle till exempel drömma om att utveckla en bil utan att först ha tagit fram en virtuell version för att på så sätt kunna minimera både material- och tidsåtgång när den riktiga bilen byggs. Den svenska elbilstillverkaren Uniti är ett exempel – de har till och med skapat en virtuell version av fabrikerna där deras bilar ska tillverkas.
Redan i dag går det att få ned byggkostnaden, vilket de allmännyttiga bostadsbolagens samarbetsorganisation Sabo har bevisat med sina så kallade Kombohus. Genom standardiserade lösningar kan de vara upp till 25 procent billigare än traditionella hus.
– Vi tror att man bara har skrapat på ytan. Kombohusen är bara det första steget, säger Jonas Högset, chef för Sabos fastighets- och boendeenhet. Det går att bygga ännu billigare.
Nästa steg är att börja jobba som biltillverkarna, säger han och förklarar att de hus som byggs i dag i praktiken inte är färdigritade när spaden sätts i jorden. Resultatet blir att tid går förlorad, eftersom man hela tiden måste anpassa de olika komponenterna för att få dem att passa ihop. Det hela är lite som att lägga ett pussel där man själv måste såga till flera av bitarna.
– Vi tänker ett steg för kort. Alla moment som ska göras i verkligheten ska först göras virtuellt, säger Jonas Högset och lägger till att tidsvinsten kan bli så stor som 60 procent.
Just därför har Sabo i samarbete med bland annat Örebrobostäder, byggbolaget Veidekke, byggmaterialföretaget Cementa och en rad it-företag dragit i gång Bygg 4.0.
Målet är att bostadsbyggandet ska utvecklas åt samma håll som bilbranschen, men Jonas Högset vågar inte ens gissa när svenska byggarbetsplatser blir lika effektiva som bilfabriker.
– Alla vet att man måste göra något, men investeringarna är mycket stora och det är det som är utmaningen.
När omställningen kommer till Sverige lär den redan ha skett på andra marknader. Vi må ha de högsta byggkostnaderna i EU, men kostnaderna har ökat betydligt snabbare än konsumentprisindex även i andra EU-länder och USA. Detta innebär att ett växande intresse för att minska byggkostnaderna finns på fler marknader – dessutom sådana som är betydligt större än den svenska. Allt talar därför för att utvecklingen kommer att gå snabbare där.
Lika spännande är det faktum att de traditionella byggföretagen nu börjar utmanas av unga företag inom teknikbranschen, även kända som ”startupföretag inom tech”. Ett exempel Katerra, som har kommit underfund med att de amerikanska byggbolagen bara investerar 1 procent av sina intäkter i teknikutveckling.
De vill revolutionera byggbranschen genom att investera betydligt mer i material- och metodutveckling, för att på så sätt få ner kostnaderna. Så sent som förra året stod deras första fabrik, där hypermodern teknik som lasersågar används, färdig.
Jonas Högset tror och hoppas att allt fler uppstickare och etablerade företag bestämmer sig för att effektivisera byggprocessen, vilket i förlängningen kommer att leda till såväl större marginaler som billigare byggen.
Byggkostnaderna sedan 1980-talet har ökat betydligt snabbare än konsumentprisindex. Hade de följt KPI skulle ett byggprojekt som i dag kostar 10 miljoner i stället kosta 4 miljoner.
Källa: SCB