Annons

Dyrare att bygga nya lägenheter

Nyheter Trots idoga försök att pressa byggkostnaderna så steg de med fyra procent för nybyggda flerbostadshus under förra året.
Foto: Conny Pettersson
Det är dyrt att bygga nya lägenheter. På bilden ses nya kvarteret Tygeln på Södermalm i Stockholm växa upp. Där beräknas en etta på 37 kvadratmeter ha en hyra på över 9 500 kronor i månaden. Bilden är ett montage.

Försöken att priserna på nya hus, som skjutit i höjden trots låg inflation, har de senaste åren varit många. Tidigare bostadsminister Stefan Attefall (KD) trodde mycket på förenklingar av reglerna i plan- och bygglagen (PBL). De kommunala bostadsbolagens paraplyorganisation Sabo har lanserat sina kombohus, där man genom gemensam upphandling får ned byggkostnaderna.

Dessa initiativ till trots så steg produktionskostnaden för nya flerbostadshus med fyra procent under 2013, jämför med året innan. Det visar nya siffror från Statistiska centrabyråns byggprisindex.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I dag är produktionskostnaden för flerbostadshus i genomsnitt drygt 37 500 kronor per kvadratmeter, men skillnaderna är stora. Bostadsrätter  kostar i snitt 42 250 kronor medan en hyresrätt stannar på 28 720 kronor. Skillnaden förklaras till stor del av att markkostnaden för en bostadsrätt är högre, vilket i sin tur förklaras av att dessa bostäder ofta byggs i attraktiva lägen i de större städerna.

Det är också stor skillnad i kostnad beroende på var i landet det nya huset slås upp. Dyrast är det i Stockholm med 44 700 kronor per kvadratmeter, medan de som bor i Norra Sverige, det vill säga Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län, kan glädjas åt nyproducerade lägenheter där stannade på knappt 25 200 kronor per kvadratmeter i produktionskostnad.

Annons
Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.