Bygglov ska bli snabbare att hantera
Långa överklagandetider för byggen kostar både pengar och sätter käppar i hjulet för entreprenörer.
Detta vill regeringen ändra på.
I fredags överlämnade Socialdepartementets överklagandeutredning sitt betänkande till bostadsminister Stefan Attefall (KD). Deras uppdrag har varit att hitta nya vägar för att effektivisera prövningar enligt plan- och bygglagen.
Det mest framträdande förslaget är att detaljplaner i framtiden ska överklagas direkt till mark- och miljödomstolarna i stället för att i ett första led gå via länsstyrelserna. Något som enligt utredningen skulle korta hanteringstiden med i snitt 4,5 månader.
Antalet länsstyrelser som ska pröva överklagade bygglovsbeslut föreslås även halveras till tolv, för att på så vis effektivisera handläggningen och ge en tidsvinst på cirka en månad.
– Regeringen har redan gett 30 miljoner kronor per år för att länsstyrelserna ska korta handläggningstiderna för överklagandeärenden. Det här är en del i ett fortsatt arbete för att rejält kunna korta tiden från idé till byggstart och få upp byggtakten i Sverige, säger Stefan Attefall.
Till att börja med undersökte överklagandeutredningen dessutom möjligheten att begränsa allmänhetens klagorätt av bygglovbeslut. Där lyckades man dock inte hitta någon lösning som inte innebar för stora inskränkningar av rättssäkerheten.
Även tanken på att införa en avgift vid överklagande enligt plan- och bygglagen övergavs, då risken att människor med rätten på sin sida skulle avstå från att få sin sak prövad av ekonomiska skäl.
Utredningen skickas nu ut på remiss. De nya reglerna är tänkta att träda i kraft 1 april 2015.
Hem & Hyra har tidigare skrivit om att regeringen tagit fram flera förslag till förändringar av plan- och bygglagen. Bland annat föreslår regeringen att ägare till en- och tvåbostadshus ska kunna bygga ut huset med 15 kvadratmeter samt ha en 25 kvadratmeter stor friggebod på tomten. Förslagen har inte fallit i god jord hos Lagrådet.
Läs hela utredningen ”Effektiv och rättssäker PBL-överprövning” här.