Annons

Cathrine jobbar för ett mindre segregerat Sverige

Gävleborg En trygg livsmiljö är grunden för en bra integration. Och Gavlegårdarna har visat sig vara bra på att skapa sådana miljöer. Därför känner vd:n Cathrine Holgersson att hon har någonting att tillföra allmännyttans nya integrationsråd.

Branschorganisationen Sabo med 300 medlemsföretag som tillsammans äger och förvaltar totalt 800 000 bostäder, har satt ihop ett nationellt integrationsråd med tolv av företagscheferna som medlemmar.

Rådet ska arbeta fram förslag till hur samhällets integrationsarbete ska förbättras.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Från Hyresgästföreningens region Aros-Gävle med länen Västmanland, Gävleborg och Uppsala deltar Gavlegårdarnas vd Cathrine Holgersson från Gävle och Mimers vd Mikael Källqvist från Västerås.

Varför behövs ett integrationsråd?

– Allmännyttan har många lägenheter och spelar en väldigt viktig roll i det svenska integrationsarbetet. Nu ska vi titta på om vi gemensamt kan göra någonting annorlunda när vi tar emot människor. Det handlar om att människor ska kunna bo bra, vara trygga och ha ett bra liv, säger Cathrine Holgersson.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

Vad gör ni?
– Hittills har vi bara haft två möten varav ett telefonmöte. I referensgruppen för uthyrningsregler, där jag själv ingår, har vi bollat upp frågor som till exempel vad som händer om vi tar bort inkomstkravet, ger extra köpoäng till särskilt utsatta, inför ettårskontrakt eller tar bort köpoäng vid fördelningen av nyproducerade lägenheter. Detta bara för att ge några exempel på vad vi pratar om.

Annons

Vilken anser du själv vara den enskilt viktigaste frågan för att motverka segregation?

– En jättesvår fråga. Hade jag ett enkelt svar skulle jag vinna Nobelpris. Men i grunden handlar det om att skapa en trygg livsmiljö där alla känner att de kan få ett tryggt och bra liv.

Läs ocksåHotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas
Cathrine Holgersson.

Vad kan du själv bidra med?
– Vi som jobbar inom allmännyttan kan bidra med väldigt mycket eftersom vi möter väldigt många människor och ser deras behov. Vi kan göra saker själva men vi kan också bidra med förslag som andra kan genomföra.

Finns det några  bra exempel hos Gavlegårdarna som andra kan lära av?

– Ha, ha. Jag kan dra lista upp och lista ned om du vill. Gävle finns inte representerat bland de områden som räknas som Sveriges mest utsatta. För att vara lite kaxig påstår jag att Gavlegårdarna bidragit mycket till det genom ett väldigt bra bostadssocialt arbete tillsammans med andra organisationer.

Annons

– Vi har boskolor, summercamps, Somaliska föreningens föräldravandringar och mycket, mycket mer. Vi försöker tidigt stävja den värsta oron och det har fungerat väldigt bra.

Varför tycker inte Saboföretagen att det är  bra med en lag som ger asylsökande rätt att själva välja bostad?

– Jag kan personligen se stora möjligheter med ebo-lagen. Men det har visat sig att den ofta leder till extrem trångboddhet när släkt och vänner vill öppna sina hem för asylsökande. Med åtta-tio personer i en tvåa blir det väldigt hög belastning på bostäderna och en situation som inte är bra för personerna som ska bo där.

Fakta: Integrationsråd

Förutom Cathrine Holgersson och Mikael Källqvist sitter följande vd-ar i allmännyttans integrationsråd: Terje Johansson, MKB, Malmö (ordförande), Kicki Björklund, Bostadsbolaget, Göteborg, Ulf Rohlén, Örebrobostäder, Juan Copovi-Mena, Telje Bostäder, Södertälje, Eva Nygren, Stockholmshem, Thorbjörn Hammerth, Vätterhem, Jönköping, Gunnar Boquist, Hyresbostäder, Norrköping, Daniel Kindberg, Östersundshem, Jörgen Olsson, Tunabyggen, Borlänge, och Marie Thelander Dellhag Halmstad Fastighets.

Läs också Snackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt" Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet Okända män i trapphuset – grannlägenheten var en bordell: ”Jag misstänkte att något inte är som det ska”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.