Annons

Chockhöjning av hyran i korridoren – betala inte säger juristen

Lund Efter renoveringen höjdes hyran rejält för studenterna på Lunds nation och vissa ifrågasätter att allt gått rätt till. Förhandlingsordning saknas för fastigheten. Enligt Hyresgästföreningens juristers tolkning innebär det att studenterna inte behöver betala den nya hyran.
Foto: Anders Paulsson
Johanna Wohlin och Matilda Larsson gillar korridorlivet men inte den nya och högre hyran.

I somras byggde hyresvärden Lunds nation om i korridoren på Stora tomegatan 22. Det gemensamma köket renoverades och blev betydligt större. Rummen i sig ser ut som tidigare men strax innan oktoberhyran skulle betalas kom beskedet.
– Min hyra höjdes med 25 procent, säger Matilda Larsson.

Hennes månadskostnad steg från 3 825 kronor till 4 795. För omkring 50 av grannarna i huset gick det i samma riktning.
– Vi är flera som känner oss tvungna att ta det vidare till hyresnämnden. Vi har försökt få kontakt med ansvariga men ingen vill ta tag i detta, säger hon.
– Ingen annan får en sådan hyra för den här standarden. Vill man betala så här mycket är man ute efter en egen lägenhet, säger grannen Johanna Wohlin som fick en höjning på 767 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vännerna menar att studenter är en utsatt grupp på bostadsmarknaden. Alla orkar inte ta en strid mot hyreshöjningar och värden hittar snabbt nya hyresgäster som gärna flyttar in.
– Man ser det här som tillfälligt och vet inte vilka rättigheter man har, säger Johanna Wohlin.

Annons

Enligt hyresvärden grundar sig höjningen i att bostäderna har ”haft fel area under en längre tid” och att studenterna nu även ska betala för omkring fyra kvadratmeter var i det gemensamma köket. Lunds nations vd Paul Pierce beskrev det i ett brev som en justering till bruksvärde och inte en höjning per kvadratmeter.
De två lundastudenterna ställer sig frågande till vem som förhandlat fram deras hyra. Enligt vd:n finns det ingen förhandlingsordning för fastigheten.
– Vi har ingen förhandlingsordning på det sätt som Hyresgästföreningen tänker det. Vi har 3700 medlemmar och fastigheten ägs av medlemmarna. Vi har möten och alla får komma och rösta om till exempel renoveringar, säger Paul Pierce.
Han beklagar samtidigt missnöjet med de nya hyrorna bland hyresgästerna.
– Det är inte bra men en miss i hur man har tagit mot information, säger han.
– Det här är inget vanligt hyreshus eller bostadsrättsförening, utan något annat. Det är svårt att förhandla med 3 700 personer. Vill man påverka måste man komma på möten. Annars får man finna sig i det som beslutas.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.
Lunds nation på Stora tomegatan 22.

Andreas Persson är jurist på Hyresgästföreningen. Han tycker att hyresvärdens brev är svårtytt och menar att allt handlar om huruvida det finns en förhandlingsordning för fastigheten eller inte.
– En förhandlingsordning kräver två sidor. Du kan inte förhandla med dig själv, säger han och ger studenterna ett råd:
– De behöver inte gå med på det här. Vad värden har kommit med är ett bud. Det är upp till hyresgästen att acceptera det eller inte.

Annons

Turerna runt Lunds nation kommer sannolikt att fortsätta. En kommande renovering i samma fastighet är planerad enligt samma modell. Högre hyror är att vänta.

Fakta: Förhandlingsordning

Utgår från hyreslagen och ger spelregler för hur en kollektiv hyresförhandling ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd. Om förhandlingsordning saknas blir hyresförhandlingen individuell.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.