Annons

Chockhöjning hotar MKBs hyresgäster

Malmö ​Det kommunala bostadsbolaget vill höja hyrorna med 14,3 procent på fyra år. Kravet motiveras med att många fastigheter är i stort behov av renoveringar de kommande åren.

​− Vi tycker detta är alldeles för högt, det är ett bud som ligger en bra bit över vad som är realistiskt, säger Bo Nilsson, ordförande för Hyresgästföreningen södra Skåne.

MKB, Malmös kommunala bostadsbolag, har 21 282 lägenheter vilket motsvarar 29 procent av Malmös hyresrätter och 18 procent av det totala bostadsbeståndet i Malmö. Mer än halva beståndet är byggt 1975 eller tidigare och i stort behov av renoveringar de kommande åren. På programmet står bland annat stambyten, renovering av badrum och modernisering av kök, handikappanpassningar. Därför vill MKB ha ett fyraårigt avtal med höjningar på 3,4 procent om året.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Bo Nilsson, ordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne, är kritisk till kravet. Han påpekar att MKB har gått med stor vinst i flera år. Förra året uppgick vinsten till 129 miljoner kronor.

Annons

− Vi har låtit dem gå med vinst eftersom vi vetat om att underhållsbehovet fanns. Då borde det vara dags för dem nu att använda en del av vinsten till att klara renoveringarna. 

Han håller med om att underhållsbehovet är stort och att kostnaderna på marknaden har skenat iväg de senaste åren men konstaterar samtidigt att detta till viss del uppvägs av ökade intäkter på andra områden som exempelvis den sänkta fastighetsskatten.

Annons
Läs ocksåHyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende"Henrik From på Hyresgästföreningen tycker att hyresvärdarna, som försöker få upp hyran retroaktivt från april, agerar fult.

− Nu ska vi titta på MKB:s intäkter och utgifter innan vi kommer med ett motbud, säger Bo Nilsson.

Läs också Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.