Chockhöjning hotar MKBs hyresgäster

Malmö ​Det kommunala bostadsbolaget vill höja hyrorna med 14,3 procent på fyra år. Kravet motiveras med att många fastigheter är i stort behov av renoveringar de kommande åren.

​− Vi tycker detta är alldeles för högt, det är ett bud som ligger en bra bit över vad som är realistiskt, säger Bo Nilsson, ordförande för Hyresgästföreningen södra Skåne.

MKB, Malmös kommunala bostadsbolag, har 21 282 lägenheter vilket motsvarar 29 procent av Malmös hyresrätter och 18 procent av det totala bostadsbeståndet i Malmö. Mer än halva beståndet är byggt 1975 eller tidigare och i stort behov av renoveringar de kommande åren. På programmet står bland annat stambyten, renovering av badrum och modernisering av kök, handikappanpassningar. Därför vill MKB ha ett fyraårigt avtal med höjningar på 3,4 procent om året.

Läs ocksåTrettio kontrollbesök räckte inte – så räddades kontraktet för uppsagd hyresgästBild på trapphus

Bo Nilsson, ordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne, är kritisk till kravet. Han påpekar att MKB har gått med stor vinst i flera år. Förra året uppgick vinsten till 129 miljoner kronor.

− Vi har låtit dem gå med vinst eftersom vi vetat om att underhållsbehovet fanns. Då borde det vara dags för dem nu att använda en del av vinsten till att klara renoveringarna. 

Han håller med om att underhållsbehovet är stort och att kostnaderna på marknaden har skenat iväg de senaste åren men konstaterar samtidigt att detta till viss del uppvägs av ökade intäkter på andra områden som exempelvis den sänkta fastighetsskatten.

Läs ocksåStör grannarna med nattliga skrik – vill att Högsta domstolen stoppar vräkningenDomarklubba och skylt på MKB.

− Nu ska vi titta på MKB:s intäkter och utgifter innan vi kommer med ett motbud, säger Bo Nilsson.

Läs också Rökte inomhus i ett och ett halvt år – krävdes på 110 000 kronor Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.