Annons

Culture Casbah kastar ut skadeskjuten hyresgäst

Malmö Psykiska problem och skador efter en skjutning gjorde att mannen inte klarade att betala hyran. Han vädjade om en återbetalningsplan men värden drev igenom en vräkning. Nu ska den högre instansen granska om allt gått rätt till i domstolen.
Rosengård

Malmöbon missbrukade narkotika och begick brott. För två år sedan fick det livet allvarliga konsekvenser när han blev skjuten. Han överlevde men träffades av kulor i båda knäna. Generellt är det här en känd bestraffningsmetod i kriminella kretsar.

Attacken satte spår. Smärta från skadorna. Problem med minnet, koncentrationen och medicinerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag hade ju två skottskador. Jag fick äta morfin och mådde dåligt psykiskt. Jag kunde inte vara normal och glömde mycket, säger han.

En psykolog har vittnat om svårigheterna. Att mannen tagit avstånd från narkotika och kriminalitet men att skadorna och psykiska men finns kvar. Han berättar själv att det här gick ut över hans ekonomi och försörjning.

Det slutade med att han inte klarade att betala hyra och dröjde inte länge förrän hyresvärden sade upp kontraktet och begärde en vräkning via tingsrätten. Enligt domen från december i fjor måste han lämna lägenheten, betala skulderna och notan för rättegången.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

–  Jag vet inte vad jag ska göra. Jag har en dotter och ingen annan plats att bo på. Jag måste lösa detta. Jag ville ha en avbetalningsplan men de sa att “du måste flytta”.

I efterhand skrev han till rätten och berättade att aldrig hade förstått domstolsprocessen och aldrig kunnat försvara sig. Detta har tolkats som att ett klagomål på en felaktig dom och innebär att fallet nu gått vidare till den högre instansen. Hovrätten över Skåne och Blekinge ska undersöka om allt gått rätt till i domstolen.

Vad ska du göra om du inte får behålla lägenheten?

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Jag vet faktiskt inte. Jag får se om soc kan hjälpa mig. Det är kallt och jag kan inte sova på gatan, säger mannen.

Hyresskulden ligger idag på strax över 30 000 kronor. Lägenheten ägs av det nystartade bolaget Rosengård fastigheter AB och ingår i samarbetsprojektet Culture Casbah mellan kommunala MKB, samt de privata hyresvärdarna Balder, Heimstaden och Victoria Park. Det är en av de lägenheter som såldes av MKB i projektets startfas.

Annons

Jenny Tebäck, marknads- och kommunikationschef Rosengård fastigheter, vill inte uttala sig om det specifika ärendet.

– Hur vi väljer att gå vidare baserar sig på varje enskilt fall, säger hon.

Enligt bolaget hanteras frågan om eventuella avbetalningsplaner från hyresgäster med skulder på samma sätt, en bedömning från fall till fall.

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.