Annons

Dagisplatsen var ett svepskäl – hyresvärden synade bluffen

Göteborg Barnen skulle slippa byta förskola. Därför hävdade föräldrarna att de låtit bli att ändra familjens folkbokföring från villan i Partille till sin nya lägenhet i Göteborg. Men när värden ifrågasatte om flytten verkligen ägt rum avslöjade familjen sig själva.
Föräldrarna hävdade att de låtit bli att ändra familjens folkbokföring från villan i Partille till sin nya lägenhet i Göteborg för att barnen skulle slippa byta förskola.
Foto: Pixabay

Småbarnsfamiljen hade fått ett förstahandskontrakt på en rymlig fyra hos en av Göteborgs kommunala hyresvärdar. Till en början dröjde de med att flytta in, eftersom lägenheten ska ha haft fuktproblem.

Under tiden bodde de kvar hos en släkting i dennes villa i Partille, där de också var folkbokförda och där barnen gick i förskola. Efter en tid gick flyttlasset till lägenheten i Göteborg.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I alla fall var det vad familjen sa. Samtidigt fortsatte de att vara skrivna på sin gamla adress i Partille. Hyresvärden fattade misstankar, och lät Störningsjouren utreda ärendet.

I samband med det ändrade pappan sin folkbokföring, och skrev sig på lägenheten i Göteborg. Enligt de båda föräldrarna hade de medvetet valt att behålla sin gamla folkbokföring när de flyttade, eftersom de inte ville att barnen skulle behöva byta förskola.

Säger sig dela med annan familj

Men värden tror inte på att familjen verkligen bor i lägenheten. Bland annat eftersom det även bor en annan familj på fyra personer där.

Annons

Föräldrarna som har kontraktet säger att de båda familjerna bor där tillsammans. De har varsitt sovrum, och familjernas söner delar på det tredje.

Men bolaget valde att säga upp avtalet, trots föräldrarnas protester, och tog fallet till hyresnämnden.

Vid sammanträdet vittnade mamman i den andra familjen för att stärka föräldrarnas berättelse. Men hyresnämndens ledamöter blev misstänksamma när de vuxna hade svårigheter att räkna upp namnen på varandras barn – det borde vara enkelt om de verkligen bodde ihop, resonerar nämnden.

Läs ocksåHär åker du oftast fast för fel adress: ”Vi anmäler jättemycket”Göteborg är den plats i landet där det är störst risk att åtalas för folkbokföringsbrott om du bor i fel lägenhet.

Därför får den kommunala värden rätt att ta tillbaka lägenheten. Bolaget har gått med på att ge familjen uppskov, och de skulle egentligen ha flyttat ut i slutet av mars.

Annons

Men än är saken inte avgjord. Beslutet har överklagats till Svea hovrätt, och familjen behåller kontraktet tills vidare.

Uppdatering: Parterna förlikades senare i hovrätten. Småbarnsfamiljen gick med på att flytta ut, men fick i gengäld uppskov fram till sommaren.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."
Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.