Annons

Här åker du oftast fast för fel adress: ”Vi anmäler jättemycket”

Göteborg Åtalen för folkbokföringsbrott ökar nu kraftigt i hela landet. Västsverige står för klart störst andel. I Göteborg har de kommunala hyresvärdarna tagit tillbaka 681 lägenheter det senaste året, efter avslöjanden om adressfusk och svartuthyrning.
Göteborg är den plats i landet där det är störst risk att åtalas för folkbokföringsbrott om du bor i fel lägenhet.
Foto: Pixabay
Göteborg är den plats i landet där det är störst risk att åka fast om du bor i fel lägenhet.

Någon hyr ut i hemlighet, och bor själv någon annanstans. Inte sällan för att tjäna pengar på att ta ut ockerhyra. Folkbokföringen avslöjar ingenting – på pappret är förstahandshyresgästen skriven på adressen, och ser ut att ha sitt hem där.

Så kan fusket med den svenska folkbokföringen se ut. Och det är utbrett. Enligt Skatteverkets uppskattning är ungefär 200 000 personer skrivna på fel adress i Sverige.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan lagen skärptes 2018 åker allt fler dit för folkbokföringsbrott. Den som döms får böter eller i värsta fall fängelse i upp till två år. Bara det senaste året har antalet åtal för misstänkt folkbokföringsbrott ökat med 150 procent.

Under 2021 åtalades 257 personer runt om i landet för att ha varit skrivna på adresser där de inte bor. Jämfört med året innan är det en ökning med över 150 procent. Göteborg står för klart störst andel, 98 åtal.
Samtidigt används lagen knappt alls i Stockholm eller Malmö. Bor du däremot i fel lägenhet i Göteborg ökar risken väsentligt att bli åtalad. Regionen står för 38 procent av alla rättsfall i hela landet under 2021, visar Hem & Hyras granskning.

Vi har bland annat kunnat berätta om göteborgaren Marie Fristedt, en av alla dem som hittills åtalats och dömts. Maries barn stod skrivna på fel adress i fyra månader medan hon pluggade utomlands.

Läs ocksåDråpslaget: Sju gånger högre böter för skuldsatta Marie – skrev barnen på fel adressI fyra månader stod barnen skrivna på fel adress. Mamma Marie dömdes, men åklagaren var inte nöjd. Nu har hovrätten höjt boten kraftigt. Pengar som Marie inte har råd att betala, eftersom hon har skulder och löneutmätning.

Marie Fristedt kände inte till den skärpta lagen, och säger själv att hon och barnens pappa aldrig hade för avsikt att lura systemet. Tvärtom försökte de bara att göra rätt för sig. Läs mer om det här.

Viktigt verktyg i utsatta områden

Jakten på adressfusket har blivit en viktig pusselbit för Göteborgs kommunala bostadskoncern Framtiden. Detta sedan staden satt som mål att senast 2025 inte längre ha några stadsdelar kvar på polisens lista över särskilt utsatta områden.

Kommunala Störningsjouren utreder misstänkt svartuthyrning åt stadens tre stora hyresvärdar Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder, som tillsammans har cirka 72 000 lägenheter.

Annons

– Det handlar om trygghet. Att det är rätt hyresgäst i rätt lägenhet. För grannar som bor i lägenheten bredvid, för dem som jobbar i området.

Det säger Annika Öby, chef för Störningsjourens utredningsverksamhet i Göteborg. Förra året utredde hennes avdelning ungefär 2 000 fall där man misstänkte att fel personer bodde i de aktuella lägenheterna.

Läs ocksåMassiv ökning av åtal för folkbokföringsbrott – han fälldes för att "provbo" med flickvänAllt fler åtala för adressfusk. Bild på dörr och lagbok.

I nästan var tredje ärende bedömde Störningsjouren att man kunde bevisa svartuthyrning. Det har lett till att 643 kontrakt har sagts upp. Dessa lägenheter har i stället kunnat hyras ut på ett korrekt sätt via bostadskön.

Annika Öby är verksamhetschef för Störningsjourens avdelning Oriktiga hyresförhållanden i Göteborg.
Annika Öby är verksamhetschef för Störningsjourens avdelning Oriktiga hyresförhållanden i Göteborg.

För tryggheten handlar det också om att slippa en svart bostadsmarknad där folk tvingas bo olovligt i andra hand, säger Annika Öby.

– Man kanske inte vågar göra felanmälan, kanske tvingar barnen att vara extra tysta för att ingen ska märka. Man vet inte när förstahandshyresgästen kommer och säger att nu vill jag ha högre hyra, eller nu ska du ut, jag byter lås.

Jakten på adressfusket växer

Nu har Störningsjouren utökat arbetet mot oriktiga hyresförhållanden med ytterligare två tjänster. Det är ett led i bostadskoncernens strävan att inte längre ha några områden som klassas som särskilt utsatta. Numera jobbar åtta heltidsanställda jurister med uppgiften. ”Trots pandemin har antalet tips fortsatt strömma in”, skriver Störningsjouren i sin senaste årsredovisning.

Det kommunala bolaget skickar numera även vidare fall där hyresvärdarna själva inte har anledning att gå vidare, men där det ändå förekommer misstänkt adressfusk.

– Vi anmäler jättemycket till Skatteverket, där vi ser att det är folkbokföringsfel, säger Annika Öby.

Annons
Skatteverket ansvarar för folkbokföringen i Sverige.

Kanske är det en bidragande orsak till att Göteborg står för en så stor andel åtal om folkbokföringsbrott. Men det går inte att veta säkert, menar Annika Öby. Störningsjouren vet inte vad som händer med tipsen när de själva avslutat fallet.

– Om det går vidare till åtal eller inte, det är inte vår grej. Men jag tror också att vi har åklagare som jobbar intensivt med det. Polisen upptäcker också saker och gör anmälningar när de är på husrannsakningar av andra anledningar.

Även Gårdstensbostäder granskar adresser

Stadens fjärde kommunala hyresvärd, Gårdstensbostäder med närmare 2 800 lägenheter, gör egna utredningar av adressfusk. Bolaget konstaterar att ”fel i folkbokföringen och folkbokföringsbrott är ett stort problem i hela Sverige”.

Därför har Gårdstensbostäder anställt en person som enbart jobbar med att gå igenom adresser och folkbokföring i stadsdelen. Den vanligaste upptäckten handlar om att fler personer är skrivna på en viss lägenhet än vad som faktiskt bor där i verkligheten.

Insatsen mot adressfusket har gett resultat, och bolaget har aviserat att den därför kommer att fortsätta.

Sedan tidigare letar Gårdstensbostäder även aktivt efter otillåten andrahandsuthyrning. Förra året upptäckte bostadsbolaget 38 sådana fall som ledde till att de ansvariga hyresgästerna sades upp och fick flytta ut.

Därmed har Göteborgs kommunala hyresvärdar sammanlagt friställt 681 lägenheter som gått tillbaka till bostadskön 2021.

Fakta: Så funkar det – en vecka på fel adress kan vara ett brott

Sommaren 2018 ändrades lagen – du ska vara skriven där du bor och med det räknas platsen där du oftast sover. Annars kan du begå ett brott. Men det är fortfarande många som inte känner till att det finns ett folkbokföringsbrott. Läs allt om vad som gäller här.

Läs också Samarbete kring adresser avslöjade storskaligt bidragsfusk 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.