Dålig brandkontroll av hyreshus i Stockholm
I Storstockholms brandförsvar ingår tio medlemskommuner med totalt 494 000 lägenheter. Men brandförsvarsförbundet genomför inte någon regelbunden tillsyn av brandsäkerheten i flerbostadshus. Skälet är enligt Leif Grönlund, tillsynsansvarig på förbundet, att lagen säger att kommunerna själva prioriterar hur och vilka byggnader de ska utöva tillsyn över. De tio medlemskommunerna har valt att prioritera tillsyn i stora anläggningar med mycket människor som samlingslokaler, hotell eller vårdboenden och skolor där personer vistas som har svårt att själva ta sig ut vid en brand. och bristen på kontroll av hyreshusen syns tydligt i statistiken. Under 2015 och 2016 har två fastighetsägare fått föreläggande att rätta till brister i brandsäkerheten.
– Vi har haft flera satsningar genom åren där vi kontrollerat brandsäkerhet i flerbostads och parkeringshus, men det är mer en inventering än tillsyn och sker inte regelbundet, säger han.
Vad gör ni om ni upptäcker brister vid inventering?
– Är det uppenbara brister så tar vi ett snack på plats med fastighetsägaren och det brukar räcka. Vid allvarliga brister ger vi föreläggande och följer upp att det har åtgärdats.
Varför gör ni inte tillsynsbesök regelbundet i flerbostadshus och ger föreläggande om ni upptäcker brister?
– Med tanke på att vi har störst fokus på att rädda människoliv så är jag tveksam till om systematisk tillsyn har så stor effekt när det gäller att rädda liv. Vi anser att vi får bättre effekt på annat sätt.
Varför skulle inte tillsyn ha någon effekt?
– För att de flesta sköter sig och vi tror att 95 procent av bristerna beror på okunskap som vi kan komma åt med dialog. Vi tror att de flesta människor är goda och vill göra rätt och därför fokuserar vi på att informera och ge råd, vi tror att dialog ger bättre effekt än tillsyn och föreläggande.
Men om ni inte utövar regelbunden tillsyn och det finns brister som inte upptäcks så kan ju skador vid bränder förvärras, hur ser du på det?
– Så kan det vara men att våra 21 inspektörer ska göra tillsyn i en miljon byggnader finns inte på kartan.
Men hur kommer ni åt de fastighetsägare som inte sköter sig om ni inte gör tillsyn?
– Vi förlitar oss på tips från allmänheten, människor brukar tipsa om de ser något som inte ser rätt ut.
Men de kan väl inte till exempel se eller kontrollera om rökluckorna kärvar och inte går att öppna?
– Nej så är det ju.
Tycker du att ni ska göra mer tillsyn regelbundet?
– Nej vi ska inte göra fastighetsägarens jobb. Tillsyn leder till en missuppfattning att det är vi som ska garantera brandsäkerheten. Om de vet att vi utövar tillsyn så kommer de att vänta på att vi säger åt dem vad som är fel och ska åtgärdas. Vi vill att de tar eget ansvar.
Men då upptäcks ju inte de fastighetsägare som inte sköter sig eller hur?
– Men de är ansvariga för att huset har ett skäligt brandskydd och de ska se till att det fungerar. Frågan om vi ska göra tillsyn regelbundet lever men jag ser inget behov av det nu.
De som har makten över hur brandkåren ska arbeta med till exempel tillsyn är politikerna i de tio kommunerna, som ingår i Storstockholms brandförsvar. I Södertörns brandförsvar har politikerna valt att prioritera tillsyn av flerbostadshus. Men inte i Storstockholm. Hem & Hyra har försökt få en intervju med den högste ansvariga politikern i Storstockholms direktion. Men Karin Gustafsson, (S) och ordförande i direktionen vill inte svara på frågan varför de inte kontrollerar brandsäkerheten i hyreshus. Efter några dragar får vi ett mejl från hennes pressekreterare.
”Den politiska ledningen i Storstockholms brandförsvars har ett helhetsansvar för att med tillräckliga resurser säkra medborgarnas trygghet i en kommun. Tryggheten utgår i grunden från att medborgarna även tar ett personligt ansvar för sin egen situation. Detta framgår t ex i Lagen om Skydd mot olyckor (LSO). För att nå bästa effekt av regelbundna brandsäkerhetskontroller, resurser för tillsyn bör dessa därför prioriteras mot platser eller områden där medborgaren eller ansvariga har som svårast att ta sitt ansvar d.v.s. där många människor vistas tillfälligt i mer eller mindre organiserad form. Prioriteringen utesluter dock inte att en kontroll eller informationsinsats även kan riktas mot ett flerfamiljshus i särskilda fall om så behövs. Prioriteringen följer av inriktningen i det fyråriga handlingsprogrammet och tydliggörs varje år i den till verksamhetsplanen bifogade tillsynsplanen. En förändrad prioritering måste således ske kopplad mot en förändring av grunderna i handlingsprogrammet.”
Enligt lagen om skydd mot olyckor, LSO, har både fastighetsägaren och den som använder lägenheten som till exempel en hyresgäst ansvar för att det finns ett skäligt brandskydd. Ansvaret brukar delas upp så att fastighetsägaren har ansvar för byggnadens brandsskydd medan hyresgästen tar ansvar för lägenheten. Fastighetsägaren ska se till att det finns brandvarnare i lägenheten medan hyresgästen ska se till att den fungerar. Fastighetsägaren ska också se till att brandskyddet kontrolleras regelbundet.
Kommunerna är tillsynsmyndighet och ska se till att lagen efterlevs, detta ansvar har kommunerna delegerat till olika brandförsvarsförbund. Det är kommunens politiker som bestämmer i vilka byggnader som det ska ske en brandsäkerhetskontroll.
16 av länets 26 kommuner kontrollerar inte brandsäkerheten i flerbostadshus regelbundet. De som kontrollerar regelbundet är: Ekerö, Huddinge, Botkyrka, Salem, Haninge, Tyresö, Nykvarn, Södertälje, Nacka och Nynäshamn.
Hyresvärdar som fått föreläggande för brister i brandskyddet är till exempel: Willhem, Huge, Ekerö Bostäder,D. Carnegie, Familjebostäder, Flodins Fastigheter, Wallenstam, Telge Hovsjö, Stockholm studentbostäder, Markarydsbostäder i Södertälje AB och Taracaxum AB.