HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värden

Göteborg Vindslägenheten riskerade att bli en dödsfälla vid brand. Men värden fick inte säga upp hyresgästen, utan skulle i stället tvingas sätta in en dyr brandtrappa. Nu har mannen som bor på vinden gått med på en kompromiss.
Brandtrappa/rökdykare collage
Foto: Pixabay/Räddningstjänsten

Det var under en inspektion i Göteborgsstadsdelen Masthugget som räddningstjänsten upptäckte den potentiella dödsfällan för snart två år sedan.

Om det skulle börja brinna var trapphuset enda vägen ut från den aktuella vindslägenheten. Om trapphuset skulle vara rökfyllt eller blockerat så vore hyresgästen fångad i en fälla.

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.

Räddningstjänsten krävde därför att fastighetsägaren skulle installera en brandtrappa utanpå huset. Hyresvärden räknade med att en sådan skulle kosta upp till 200 000 kronor, och försökte i stället säga upp hyresgästen på vinden.

Mannen som bodde där erbjöds flera andra ersättningslägenheter i området. Samtliga var mindre, och flera hade högre hyra. Det hade hyresgästen inte råd med.

I stället tog han hjälp av Hyresgästföreningen för att få bo kvar i sin vindslägenhet – nu med brandtrappa. Hyresnämnden gav honom rätt, och värden ställdes inför ultimatum: trappan måste installeras.

Läs ocksåNordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting

Fastighetsägaren överklagade beslutet till hovrätten, där frågan sedan dess har väntat på en ny prövning. Under tiden har hyresgästen och hyresvärden haft kontakt för att nå en egen lösning.

Nu har de kommit överens om att kontraktet trots allt avslutas. I stället accepterar hyresgästen att flytta till en annan, mindre lägenhet i närheten. Värden står för alla flyttkostnader.

Förlikningen är fastslagen av hovrätten, och innebär att varken hyresnämndens beslut eller räddningstjänstens krav på en brandtrappa längre gäller.

Läs ocksåFler grannar vågar agera mot våld efter tre år med Huskurage

Hyresgästen har dock fått med en brasklapp i uppgörelsen. Om hyresvärden inom tre år bestämmer sig för att ändå fortsätta hyra ut den gamla lägenheten som bostad så har mannen förtur till att flytta tillbaka igen.

LÄS MER: Tema – västsvenska bostadsbränder

Fakta: Vindslägenheten i Masthugget

Räddningstjänstens krav om en dyr brandtrappa kom som en kalldusch för fastighetsägaren, som inte hade haft koll på de bristfälliga utrymningsvägarna. I själva verket har det aldrig varit meningen att någon ska bo på den aktuella vinden.

Enligt värdens egna efterforskningar ska utrymmet från början ha hyrts ut som skrivarlya med ett enkelt pentry. Det finns inget bygglov som godkänner att utrymmet används till att bo i. Trots det har lägenheten använts som bostad i över tio år.

Hyresnämnden konstaterade vid sin prövning att kommunen inte tänker vidta några åtgärder mot vindslägenheten, trots att den saknar bygglov. Detta eftersom den har funnits så pass länge redan. Därför fick lägenheten rent formellt finnas kvar och användas som bostad – förutsatt att den försågs med brandtrappa.

Hyresvärden har uppgett att vindsutrymmet framöver kommer att användas som förråd.

Läs också Eldhärjat hus rivs – hyresgästerna sägs upp Han hotade personalen men fick behålla lägenheten – förundersökning lades ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.