Annons

Dålig koll på radonet i Norrland

Jämtland Tusentals hyresgäster bor i radonhus. Och trots att det strider mot lagen är bristen på mätningar och tillsyn stor enligt Hem & Hyras granskning.

Hem & Hyra frågade alla kommuner och allmännyttor i södra Norrland om hur de hanterar radon.
Det visade sig att bara åtta av femton bostadsbolag har mätt sitt bestånd enligt reglerna och vidtagit åtgärder där det behövts. Många av mätningarna gjordes dock för mer än femton år sedan och bör följas upp.
Ibland beror förhöjda halter på okunskap, menar Mikael Sellin vid Övikshem.

– Ett stort problem är att få hyresgäster vet hur de ska agera. Många stänger ventilationen och då ökar radonhalten, men vi har sett att radonet sjunker till under gränsvärdet där ventilationen får vara på, säger han.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Radon är en radioaktiv gas. Den luktar inte, syns inte och smakar inget. Men radon är näst efter tobaksrökning den vanligaste orsaken till lungcancer. Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta det.
Och enligt lag är det hyresvärdens uppgift att se till att boende inte utsätts för radonhalter över gränsvärdet på 200 bq/m3 luft. Mätningar ska därför göras regelbundet och åtgärder sättas in där det behövs. Det gäller för övrigt även bostadsrättsföreningar.
Kommunen är tillsynsmyndighet och ska se till att detta efterföljs.

Annons

Hem & Hyras granskning visar dock att långt ifrån alla ansvariga lever upp till de krav som ställs.
Möjligen har undersökningen ändå fungerat som väckarklocka. Sju av de tillfrågade uppgav nämligen att de nu påbörjat mätningar eller har planerat att göra det under året.
Tyvärr brister de allra flesta kommuner i sitt ansvar som tillsynsmyndighet. 13 av 15 kommuner har ingen eller dålig kunskap om radonmätningar och resultat. Trots det hävdade många att radon ”var en viktig fråga” men att ”det tyvärr är något som under flera år fått stryka på foten”…
Det får Dag Sedin, ordförande för Svensk radonförening, att se rött.

– Att utöva sitt lagstadgade tillsynsansvar är inte ett val – det ska ske, säger han, och anser att det behövs en skärpning av en självklar anledning:
– För att vi då kan rädda ett stort antal människor från att dö i lungcancer.

Annons
Läs ocksåHyresgäst tar strid för få behålla sin extra lägenhet: "Behöver den till aktiehandel"Vätterhem i Jönköping vill vräka mannen med hänvisning till att han är skriven på en annan adress. Men mannen menar att han behöver en extra lägenhet för att bland annat bedriva aktiehandel.
Fakta: Radonmätning

• Mätningar med dosor görs under minst två månader mellan 1 oktober och 30 april. Höga värden kan sänkas genom tex tätning och ökad ventilation.
Några faktorer som påverkar radonhalten är:
• Hur mycket markluft som läcker in från husgrund, golv, väggar eller rör.
• Hur mycket blå lättbetong som finns i byggnaden och var den finns.
• Hur mycket radon som kan avges från vatten till inomhusluft.
• Hur effektiv ventilationen är i byggnaden.

Läs också Drog egna rörledningar – orsakade vattenskador för hundratusentals kronor Värden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.