Annons

Dålig koll på radonet i Norrland

Jämtland Tusentals hyresgäster bor i radonhus. Och trots att det strider mot lagen är bristen på mätningar och tillsyn stor enligt Hem & Hyras granskning.

Hem & Hyra frågade alla kommuner och allmännyttor i södra Norrland om hur de hanterar radon.
Det visade sig att bara åtta av femton bostadsbolag har mätt sitt bestånd enligt reglerna och vidtagit åtgärder där det behövts. Många av mätningarna gjordes dock för mer än femton år sedan och bör följas upp.
Ibland beror förhöjda halter på okunskap, menar Mikael Sellin vid Övikshem.

– Ett stort problem är att få hyresgäster vet hur de ska agera. Många stänger ventilationen och då ökar radonhalten, men vi har sett att radonet sjunker till under gränsvärdet där ventilationen får vara på, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Radon är en radioaktiv gas. Den luktar inte, syns inte och smakar inget. Men radon är näst efter tobaksrökning den vanligaste orsaken till lungcancer. Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta det.
Och enligt lag är det hyresvärdens uppgift att se till att boende inte utsätts för radonhalter över gränsvärdet på 200 bq/m3 luft. Mätningar ska därför göras regelbundet och åtgärder sättas in där det behövs. Det gäller för övrigt även bostadsrättsföreningar.
Kommunen är tillsynsmyndighet och ska se till att detta efterföljs.

Annons

Hem & Hyras granskning visar dock att långt ifrån alla ansvariga lever upp till de krav som ställs.
Möjligen har undersökningen ändå fungerat som väckarklocka. Sju av de tillfrågade uppgav nämligen att de nu påbörjat mätningar eller har planerat att göra det under året.
Tyvärr brister de allra flesta kommuner i sitt ansvar som tillsynsmyndighet. 13 av 15 kommuner har ingen eller dålig kunskap om radonmätningar och resultat. Trots det hävdade många att radon ”var en viktig fråga” men att ”det tyvärr är något som under flera år fått stryka på foten”…
Det får Dag Sedin, ordförande för Svensk radonförening, att se rött.

– Att utöva sitt lagstadgade tillsynsansvar är inte ett val – det ska ske, säger han, och anser att det behövs en skärpning av en självklar anledning:
– För att vi då kan rädda ett stort antal människor från att dö i lungcancer.

Annons
Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.
Fakta: Radonmätning

• Mätningar med dosor görs under minst två månader mellan 1 oktober och 30 april. Höga värden kan sänkas genom tex tätning och ökad ventilation.
Några faktorer som påverkar radonhalten är:
• Hur mycket markluft som läcker in från husgrund, golv, väggar eller rör.
• Hur mycket blå lättbetong som finns i byggnaden och var den finns.
• Hur mycket radon som kan avges från vatten till inomhusluft.
• Hur effektiv ventilationen är i byggnaden.

Läs också Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen" Alida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.