Annons

Dåligt brandskydd i många hyreshus

Norrköping Var tredje trappuppgång i Norrköping hade brister i sitt brandskydd. Nu satsar räddningstjänsten på att utöka tillsynen i Östergötland.
Foto: Jakob Kindesjö
Brandinspektör Tomas Gustafson arbetar med bostadstillsyner i Östergötland.

Vid en brand i ett hyreshus kan trapphuset fyllas med tjock och giftig rök, med fara för de boende och till bekymmer för brandmännen. Av den anledningen finns rökluckor i de flesta flervåningshus, som ska se till att snabbt ventilera bort brandröken.

– Som boende kan du inte andas i den röken, ett par andetag kan räcka för att du ska omkomma. Ett rökfyllt trapphus försvårar vår släckningsinsats och våra möjligheter att rädda liv. För vår del är det jätteviktigt att rökluckorna fungerar, säger Tomas Gustafson, inspektör på Räddningstjänsten Östra Götaland i Norrköping.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Rökluckor är bara ett av många olika brandskydd som kan finnas i ett hyreshus. Det kan vara branddörrar som ska begränsa eldspridning och stigarledningar där brandslangar kan kopplas på. Alla har viktiga funktioner om en brand väl bryter ut.

Men när räddningstjänsten förra året kontrollerade brandskyddet i 54 trappuppgångar i Norrköping hittades brister i var trejde.

– Det vanligaste felet vi hittade var rökluckor som inte gick att öppna och det är allvarligt. Jag tror att många fastighetsägare helt enkelt inte har tänkt på det här, utan tror att det ska fungera ändå, säger Tomas Gustafson.

Annons
Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

Blev ni överraskade över mängden brister?

– Nej, egentligen inte. Vi har ju sett hur det ser ut när vi varit ute på jobb. Men tillsynen har tyvärr fallit mellan stolarna och glömts bort. Vi får nog vara självkritiska till att det här inte har uppmärksammats tidigare, säger han.

Det var först förra året som räddningstjänsten genomförde en större tillsyn av brandskyddet i flerfamiljshus. Men nu utökas kontrollerna och omfattar i år både Norrköping och Linköping.

Läs ocksåHuset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig”Marjo Kiviluoma sitter med sin hund i lägenheten som räddningstjänsten dömde ut. Nu har hon blivit hemlös.

– Hittills har vi hunnit med 60 hus i Norrköping, men vi kommer fortsätta i höst. Jag vill tro att det här ger spridningseffekt och att fastighetsägarna tar tag i det här och ser över hela sitt bestånd.

Annons

Fastighetsägarna Mittnord berättar att de nyligen haft informationsträffar om systematiskt brandskyddsarbete med sina medlemmar, men att de ska lyfta frågan igen.

– Det finns nog anledning att vara självkritisk, alla kommer ju inte på ett informationsmöte. Vi kan säkert göra mer och tar gärna en diskussion med brandmyndigheten om detta, säger vice vd Peter Sörman.

Fakta: Tillsyn av brandskydd

2012 gjordes tillsyn i 54 trappuppgångar i flerfamiljshus i Norrköping. I 15 fall hittades brister.   

Våren 2013 gjordes tillsyn i 30 trappuppgångar i flerfamiljshus i Linköping. I minst 11 fall hittades brister.

De vanligaste felen var rökluckor som inte gick att öppna och trasiga stigarledningar.

Källa: Räddningstjänsten.

Läs också Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida Hans Fingal, 89, rädd för att brinna inne – så dåligt är brandskyddet i trygghetsboenden: ”Måste bli ändring” Boverket medger: brandskyddet brister på trygghetsboenden: "Inte lyckat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.