Annons

De byter bostad och vardag med varandra på prov

Nyheter Var och hur du bor påverkar vem du är. Det är grundtesen när en kulturförening i Göteborg i helgen låter nio personer byta hem med varandra.

På söndag byter Helena Andersson sin tvåa i Johanneberg mot ett annat boende i Göteborg under en veckas tid. Om det blir i Hammarkullen, Masthugget eller kanske Biskopsgården vet hon dock inte än. Det står klart först på söndag när hon och åtta andra personer möts för att utbyta nycklar, adresser och vägbeskrivningar.

– Det känns lite spännande, säger hon. Vi får också instruktioner om vad man har för vardagsrutiner. Och under veckan ska man försöka leva efter dem så gott man kan. Det handlar om att bryta mönster.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Projektet kallas Bostadsrotation och är ett initiativ från den ideella kulturföreningen Kulturförnedringen. Hypotesen är att boendemiljön påverkar vilka vi är och hur vi känner oss. Bostadsrockaden är ett experiment för att se om det stämmer, och i så fall i vilken utsträckning.

Annons

– Vi vill gärna att man reflekterar över vad de här bytena gör med en som person, säger Helena Andersson. Vi tror att det är ett bra sätt att lära sig något nytt om sig själv. Hur hade jag fungerat i en annan miljö? Den som bor i Linnéstaden får testa på att bo i ett förortsområde, och vice versa.

Det kan också handla om att för en vecka byta ett litet rum på studentkorridor mot en egen lägenhet. Alla deltagare dokumenterar sina upplevelser i ord och bild. De gemensamma erfarenheterna ska sedan bli en utställning om hur människors identitet och boende hänger samman.

Annons
Läs ocksåValentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet
Läs också Bytte lägenhet med dottern men flyttade aldrig in – räddas i hovrätten Domare vanvårdade lägenhet och byggde sopberg av bag-in-boxkartonger – straffas av värden Det blev kaos när Jasmin gjorde ett direktbyte: ”Vi fick börja med att städa bort deras skit” Virginia fick ja till att byta lägenhet – men därför blev det ändå stopp: "Jag känner mig uppgiven"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.