Annons

Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Uppsala Valentino får inte byta lägenhet – trots strulet med pendeltågen. Nu har han i princip förlorat jobbet till följd av att han inte kan lita på kommunikationerna från hemorten. "Pendeltågstrafiken funkar helt enkelt inte. Man blir strandsatt här ute", säger han.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/SL
Valentino i Bålsta ville byta lägenhet för att slippa tågstrulet på väg till jobbet. Men både hyresvärd och hyresnämnden sa nej.

– Det har alltid varit problem med pendeltågen ända sedan jag flyttade hit, säger Valentino Aidonidis, 29 år.

Han bor sedan i mars 2023 i en trea i Bålsta. När han flyttade hit, från en dyr etta i Barkarby, var tanken att han skulle pendla till jobbet i Stockholm. Men det har inte fungerat alls.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Pendeltågstrafiken funkar helt enkelt inte. Man blir strandsatt här ute, eller får vänta över en timme på perrongen när man ska till jobbet, säger Valentino.

Fick sova på soffan hos pappa

Han har också drabbats av förseningar när han ska tillbaka hem med den enda SL-linjen som går till Bålsta.

Under sommaren var tågtrafiken mellan Bålsta och Stockholm inställd och pendlarna hänvisades till buss mellan orterna. Valentino som gjorde flytt- och monteringsjobb för ett bemanningsföretag fick sova på soffan hos sin pappa i Stockholm för att kunna ställa upp när jobbet ringde.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Men nu är jag i princip arbetslös. Det var säkert fyra månader sedan de ringde senast.

Arbetsgivaren slutade höra av sig ungefär vid samma tid som Valentino började bo permanent i Bålsta.

Har du blivit arbetslös på grund av att kommunikationerna inte fungerar?

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Ja, precis, säger Valentino.

Ville få till ett trepartsbyte

För att lösa sin situation försökte Valentino vid årsskiftet få till ett lägenhetsbyte. Tanken var att en kvinna skulle flytta till en adress i Stockholm, att Valentino skulle få en adress i en stadsdel i Stockholms innerstad och att en annan person skulle flytta till bostaden i Bålsta. Men hyresvärden sade nej. Hem & Hyra har kartlagt vad som krävs för att få igenom ett lägenhetsbyte i hyresnämnden – och vad nämnden säger nej till.

Det blir också allt svårare att få rätt mot värden i hyresnämnden när det gäller lägenhetsbyte. 

När Valentino tog upp fallet i hyresnämnden i Västerås är Nordic Income Fund LivReal Bålsta motpart, med det är Fastighetsägarnas jurist som agerar ombud för hyresvärden. Det är också husets förvaltare Fastighetsägarna som Valentino haft kontakt med.

Valentino Aidonidis överklagade hyresvärdens beslut till hyresnämnden, men fick avslag där med.

Ulric Höij jurist på Fastighetsägarna, varför godkände ni inte lägenhetsbytet?

– En sak var att han hade bara bott 1,5 månad i lägenheten. Och det är ju lagkrav på att man ska ha bott i minst ett år för att få rätt till byte, säger Ulric Höij.

Hyresvärden kan väl frångå lagkravet om man vill?

– Jo, det kan man ju göra om man vill. Så är det ju, säger Ulric Höij.

Varför valde ni att tillämpa reglerna på det här sättet?

– Rent generellt så är det inte bra med för täta lägenhetsbyten. Varje lägenhetsbyte ger ett ökat slitage på lägenheten, man vill hellre ha hyresgäster som kan bo längre tid i sina lägenheter.

Annons

Sedan hade han svaga skäl för byte. Det är fullt möjligt att pendla mellan Stockholm och Bålsta, säger Ulric Höij.

Fick avslag – hade inte ”synnerliga skäl”

Hyresnämnden gick på Fastighetsägarnas linje och gav avslag på bytet.

– Vad ska jag säga, jag förväntade mig ju att hyresnämnden skulle hjälpa mig som hyresgäst. Jag tyckte det var solklart att jag hade rätt, säger Valentino Aidonidis.

Hyresnämnden anförde att Valentino inte bott i lägenheten över ett år och att det då krävdes synnerliga skäl för att få tillstånd bytet. Synnerliga skäl kan till exempel vara att en närstående som hyresgästen bor med plötsligt avlider, skriver nämnden i sitt beslut. Nämnden såg inte Valentinos pendlingsproblem som synnerliga skäl till bytet.

Vad gör du nu?

– Jag har nästan gett upp. Nu har det gått ett år sedan jag fick lägenheten, så jag har ansökt om att få hyra ut den för att få pengar att leva av. Jag kommer också försöka hitta en ny lägenhet att byta med, men är inte så hoppfull att Fastighetsägarna kommer gå med på det, då de inte visat någon empati.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.