Annons

De fixar jobbet själva och får ned hyran

Visby Mer jobb och ökat ansvar. Men också frihet och lägre hyror. I kvarteret Kakelugnsmakaren i Visby är de boende både hyresgäster, hyresvärdar och fastighetsskötare.
Foto: Jenny Knutsson
En gång i veckan hjälps hyresgästerna åt att städa soprummet i kvarteret Kakelugnsmakaren. Här gör Yngve Lindby sitt städpass.

Hyresgästen Yngve Lindby låter moppen fara fram längs golvet i soprummet. Snart är hans städpass över för denna gången.

– Det är hyfsad ordning. Folk håller efter mer när man delar på jobbet. Så det är inte så betungande, säger han.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

I normala fall sköts städningen av ett soprum av fastighetsägaren. Men i kvarteret Kakelugnsmakaren i Visby är det hyresgästerna som delar på sysslorna. För cirka tio år sedan gick de ­boende i de 21 radhusen samman och bildade en boförening. Startskottet var det missnöje som fanns med hur utemiljön sköttes. När hyresgästerna räknade ut att skötseln kostade dem cirka 100 000 kronor om året väcktes en idé.

Radhusen ligger i stadsdelen Terra Nova.

– Fastighetsskötarna var inte här 40 timmar om året än gång. Då sa vi, nä fan, det här måste vi kunna göra ­själva. Så vi frågade Gotlandshem om vi inte kunde ta över mot avdrag på ­hyran, och det köpte dem, berättar Lars ­Arvidsson, som är ordförande i boföreningen Kakelugnen.

Ett år senare väckte de boende frågan om det inte var lika bra att ta hand om resten av skötseln av området. Sedan dess blockhyr föreningen hela radhusområdet av det kommunala bostadsbolaget och sköter förvaltning, underhåll och uthyrning.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

– Gotlandshem har hand om det yttre underhållet, resten sköter vi. Reparationer, inre underhåll och avtalen om fjärrvärmen, sopor, rubbet, det sköter vi, säger Lars Arvidsson.

Om taket blåser av?
– Det får Gotlandshem stå för och det betalar vi för i blockhyran, säger han.

Annons

Moroten för föreningen har varit att kunna hålla lägre hyror och erbjuda en ökad valfrihet. De boende bestämmer själva vad som ska göras.

Läs ocksåBarbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta"

– Genom att hyresgästerna engagerar sig i sitt boende så kan du hålla nere hyran. Det är egentligen jävligt enkelt. Jag brukar ta duschslangen som exempel. Köper du den själv och sätter dit den så är det typ 70 spänn. Ska du ha dit en hantverkare så kostar den 400 kronor. Det är ju här man sparar pengar, säger Lars Arvidsson.

Vad innebär det rent ekonomiskt?
– Vår hyra ligger på cirka 1 000 ­kronor per kvadratmeter och år och det har den gjort i nästan tio år. Vi kommer inte ­behöva höja den nästa år heller fast att vi har bytt en massa golv och termostater, säger han.

Göran Etelhag flyttade hit för sju år sedan och trivs bra.

En del arbeten köper föreningen in ­såsom snöskottning medan andra ­sysslor utförs av dem själva.

– Alla är mer engagerade här, man hjälper till och städar, krattar löv och ställer upp. Jag tycker det känns skitbra, man är med och påverkar nästan allting, säger Göran Etelhag, som sitter som ledamot i styrelsen sedan ett år tillbaka.

Alla hyresgäster måste inte hjälpa till i skötseln av området men de som gör det belönas med en hyresrabatt på ett par hundralappar i månaden.

– Vi har ett klippschema för gräs­mattan, när vi städar soprummen och när någon kör bort komposten. Det är inte alls så mycket, det kanske handlar om 20 timmar per hushåll och år, säger ­Göran Etelhag.

Annons
Lars Arvidsson känner inte till att det finns några andra boföreningar som deras.

Att inte behöva bry sig om de här sysslorna. Är det inte en av poängerna med att bo i hyresrätt?
– Jo, men då finns det ju så många andra ställen att söka sig till. Då ska man ju inte söka sig hit, eller hur?, säger Göran Etelhag.

Kan ni hålla sams?
– Inte alltid. Är man mer än tre ­personer så krockar det ju alltid, men det är ingen riktig osämja heller.

Att en boförening blockhyr ett ­hyreshusområde är ovanligt. Det är inte säkert det är en lösning som passar för alla, berättar de.

– Det måste finnas lite kunskap om ekonomi och fastighetsförvaltning. Finns inte det blir det svårt, säger Lars Arvidsson.

– Här är en ganska lagom storlek, jag tror inte det går i ett område med flera hundra lägenheter, säger Göran ­Etelhag.

Hyresgästerna hjälps bland annat åt att klippa gräsmattorna i kvarteret.

Fakta: Så funkar boföreningen
  • Boföreningen blockhyr hela kvarteret av Gotlandshem genom femårsavtal och hyr i sin tur ut lägenheterna till hyresgästerna. Föreningen bestämmer hyror och väljer hyresgäster.
  • Föreningen sköter utemiljön, mindre reparationer och inre underhåll av lägenheterna.
  • Gotlandshem har ansvaret för yttre underhåll, som exempelvis renovering av fönster, fasader och tak.
  • De 21 radhuslägenheterna ligger i stadsdelen Terra Nova i Visby. Radhusen uppfördes 1988 och ägs av bostadsbolaget Gotlandshem.
  • Hyresgästerna delar på följande sysslor: klippa gräsmattorna i kvarteret, en gång i veckan städas soprummet och arbetsdagar ordnas för trädgårdsskötsel.
Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Bodde bland kriminella med skyhög hyra "sonen kom hem med vitt pulver"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.