De förlorade sin bostad men vann striden om hyran
Det kan vara tufft att vara andrahandshyresgäst. Särskilt sedan den nya privatuthyrningslagen trädde i kraft för ett par år sedan, som gör det svårare att få pengar tillbaka om du betalar för mycket i hyra och som försämrar besittningsskyddet för den som hyr en privatägd bostad. Det har paret Andreas Lundin och Yaella Kalifon i Trelleborg fått erfara. De tog fajten om hyresnivån på sin lägenhet men förlorade samtidigt sin bostad.
Paret klagade på hyran för den bostadsrätt de hyrde i andra hand. Först blev de uppsagda, sedan förlorade de kampen om hyresnivån i hyresnämnden. Men paret gav sig inte utan överklagade till Svea hovrätt som ger dem rätt. Nu tvingas ägaren av bostadsrätten att betala tillbaka överhyra för motsvarande tre månader. Men lägenheten kan de inte få tillbaka.
Som Hem & Hyra tidigare har berättat räknade paret ut att deras hyra var ungefär 30 procent för hög. För tvårummaren i Trelleborg betalade de 6 250 kronor i månaden medan de ansåg att en rimlig hyra borde ligga på drygt 4 800 kronor. Det baserade de på vad bostaden kostat när den köptes ett år tidigare och att avkastningsräntan enligt lagstiftningen får vara ”ett par procent” över Riksbankens referensränta. När paret vände sig till hyresnämnden för att få sin hyra prövad svarade ägaren med att säga upp dem. Trots att de förlorade sin bostad var de övertygade om att de ville få hyran prövad.
– Det står ju i lagen att man inte ska ta ut för mycket hyra. Vi förlorar tusenlappar på detta. Jag och min sambo har själva hyrt ut i andra hand tidigare och då var vi väldigt försiktiga med att ta ut för mycket hyra, sade Andreas Lundin till Hem & Hyra då.
I hyresnämnden hade de dock ingen tur. Hyresnämnden i Malmö ansåg inte att hyran ”påtagligt översteg” vad som kan anses vara en skälig hyra. Dessutom accepterade nämnden en avkastningsränta på 4 procent. Men nu får nämnden bakläxa av Svea hovrätt. Avkastningsräntan menar hovrätten är 3 procent och de ger Trelleborgsparet i stort sett rätt. Hyran sänks från 6 250 kronor till 5 100 kronor. Paret får dessutom tillbaka den överhyra de betalat in för de tre månader som de bodde kvar efter att de blivit uppsagda. Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen, menar att skyddet för hyresgäster i bostadsrätter är för dåligt idag.
– Det är bra att Svea hovrätt ger hyresgästerna rätt och ger vägledning i frågan. Men samtidigt är det viktigt att vara uppmärksam på att besittningsskyddet inte gäller och det är olyckligt att det är så. Man ska naturligtvis inte riskera att bli uppsagd för att man är mån om att betala en korrekt hyra. Det är absurt, säger Andreas Persson.