Annons

Micke har en balkong utan dörr

Helsingborg Tänk dig att du får en balkong men ingen dörr ut. Så var det för några hyresgäster i Helsingborg. Hem & Hyra har besökt fastigheten för att ta reda på hur det har gått.
Foto: Gry Ellebjerg
Micke Klarén trivs i lägenheten på Siöcronagatan i Helsingborg. Queen Fifi Tingeling I blickar ut mot balkongen.

Det var för två år sedan byggarbetarna kom till gården med en stor saxlift på Siöcronagatan i Helsingborg. Hyresgästen Micke Klarén var ett stort frågetecken när en av byggarbetarna på gården kom emot honom.

– Vi ska sätta upp balkonger. Får vi komma in i  din lägenhet och ta mått?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Micke Klarén visste inte vad det var frågan om. Han hade inte fått någon information från hyresvärden men släppte in mannen som fick ta sina mått. Långt senare fick han veta att hyresvärdens plan var att vid flytt renovera lägenheterna och då öppna upp för balkongerna (läs mer om det här). Till dess skulle balkongerna inte gå att använda. Hyresgästerna protesterade. De ville ha möjligheten att välja varpå värden gav med sig och erbjöd att de som ville fick öppna upp sin balkong mot en förhandlad hyreshöjning på 350 kronor. 15 balkonger är uppsatta varav 10 har öppnats upp.

Micke och Kia Klarén bor i en fyra och var bland dem som tackade nej till erbjudandet.

– Hade balkongen legat mot gatan istället för mot innergården eller om den legat ut mot sovrummet hade vi sagt ja. Nu är balkongen utanför köket. Det är en dålig planlösning som skulle ge mindre förvaringsutrymme och ingen plats för köksbordet, säger Kia Klarén.
Hon hade gärna velat odla men när balkongen blev placerad på skuggsidan var det inte aktuellt. Nu får de nöja sig med att titta ut på sin balkong.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Vi har vant oss. Men i början var det skumt att sitta och titta på ett räcke, säger Micke Klarén.

Hur går snacket i huset?
– De vi har pratat med tyckte det var tramsigt att sätta upp balkonger som vi inte fick använda. Alla har reagerat på att vi inte fick någon information.

Blir ni aldrig frestade att gå ut på balkongen?
– Nej, vi har ju valt att inte öppna upp den, så då ska vi inte använda den heller. Vi vill inte att värden ska få för sig att vi använder balkongen, eller uppmuntrar andra att använda den som förvaring, säger Micke Klarén.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Enligt Lennart Månsson, fastighetsförvaltare vid Bo Larsson fastighetsförvaltning, är hyresgästerna nöjda idag.
– Alla som jag har pratat med är mycket nöjda. De som ville ha tillgång till sin balkong har fått det.

Annons

Hur tänkte ni när ni kom på att sätta upp balkonger utan dörrar?
– Det vill jag inte kommentera.

Hade ni gjort något annorlunda om ni satt upp balkongerna idag?
– Jag har ingen kommentar.

Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.