De slåss för att slippa betala20 000 till sin hyresvärd
Monica och Eric Fernquist flyttade in i radhuslägenheten på Muraregatan i Hageby 1981. De trivs och hoppas kunna bo kvar, även när hyresnämnden har fattat beslut i den segdragna tvisten om värden ska få höja deras och grannarnas hyror retroaktivt för åren 2009 och 2010.
– Vi vill bo kvar här. Det får lösa sig på något sätt, säger Eric Fernquist.
Han håller armen om hustrun Monicas axlar där de står i den långsmala hallen, där tapeten har långsmala ränder.
– Tapeterna är 30 år gamla. Golven också. Det har inte gjorts mycket i vår lägenhet. För några år sedan lät värden måla fönstren, men färgen flagnar redan, säger Eric.
Tvisten mellan hyresvärden Subnova Property AB och drygt 30 av bolagets hyresgäster handlar om hyrorna, men också om underhåll.
Majoriteten av hyresgästerna företräds av Zeljko Kranjec, jurist på Hyresgästföreningen. Ett av hans argument för varför hyrorna inte borde få höjas de aktuella åren är att underhållet är eftersatt.
– De har inte följt sin egen underhållsplan, påpekade han när hyresnämnden på tisdagen tog upp ärendet, för andra gången.
Enligt den skulle alla lägenheter fått underhåll senast 2010.
Men han tryckte också hårt på att hyrorna redan har höjts rejält för de aktuella lägenheterna, de senaste fem åren med sammanlagt omkring 2 000 kronor efter tidigare rättsliga beslut och förhandlingsöverenskommelser.
Hyresvärdens ombud, Esa Pasanen som är jurist hos Fastighetsägarna, håller med om att det finns brister i underhållet i vissa lägenheter, men menar att hyresgästerna har varit dåliga på att berätta det för värden. Han påpekade också att Hyresgästföreningen bara har drivit ett enda ärende om åtgärdsföreläggande mot värden i hyresnämnden.
– De yrkade hyrorna är skäliga, menade Esa Pasanen.
På tisdagseftermiddagen fylldes makarna Fernquists lägenhet med människor. Hyresgästföreningen har valt ut just deras som representativ för de övriga och därför kom hyresnämnden dit och tittade, för att lättare kunna bilda sig en uppfattning om i fall de begärda hyreshöjningarna är befogade. Monica och Eric håller tummarna för att det ska gå deras väg, att de ska slippa betala 18 500 kronor plus ränta i retroaktiv hyra, som värden har begärt. Sammanlagt krävs Fernquist och deras grannar på 540 000 kronor.
– Vi har bara våra pensioner. Det är inte lätt att sätta undan pengar, i fall det blir så att vi måste betala, säger Monica Fernquist.
Men medan hon och maken tänker göra allt för att kunna bo kvar har flera grannar redan gett upp och flyttat. Som Birger Eriksson och hans sambo. När Hem & Hyra pratade med dem våren 2010, när hovrätten precis avgjort den förra tvisten om hyrorna i området, hade de börjat se sig om efter en lägenhet hos en annan hyresvärd och senare under året gick flyttlasset. Men det betyder inte att de slipper betala, om hyresnämnden ger värden rätt.
– Det är klart att det känns surt. Vi bor ju inte där längre, men kan få betala höjningen för två år ändå, säger Birger Eriksson.
Osäkerheten och att aldrig få lugn och ro kring boendet tärde på honom och sambon. Han berättar hur han hade svårt att sova om nätterna, hur han låg och grubblade.
– Vi flyttade ju mycket på grund av att vi ville lägga det där bakom oss, men det går ju inte. Det bara fortsätter, säger han.
Hyresnämnden meddelar sitt beslut om två veckor.
2007 kom Hyresgästföreningen och hyresvärden överens om att införa hyressättningssystemet ”Rätt hyra” för radhuslägenheterna i Hageby. Men hyresgästerna var missnöjda med uppgörelsen. De menar att hyresnivån blev för hög och överklagade till hyresnämnden.
Hyresnämnden gick på hyresgästernas linje och bestämde att hyran skulle ligga på en lägre nivå, bland annat på grund av att underhållet av lägenheterna var eftersatt.
Då överklagade hyresvärden till hovrätten, som gav värden rätt.
Medan den tvisten pågick begärde Subnova att få höja hyrorna precis som andra värdar i Norrköping, men Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna enades om att de inte kunde komma överens innan hovrätten fattat sitt beslut.
Värden vände sig till hyresnämnden och fick rätt att höja, men när hovrätten tog upp ärendet efter att hyresgästerna överklagat fick hyresnämnden bakläxa och order om att ta om ärendet från början.
I dag hölls ett nytt sammanträde i ärendet, med ett annat hyresråd och andra ledamöter än tidigare för att förhindra jäv.