Annons

De vann kampen mot höjda hyror

Norrköping De 35 hyresgästerna i Hageby krävdes på över 700 000 kronor i retroaktiv hyra. Men nu är den långdragna hyresstriden över. Subnova drar tillbaka sina krav i hovrätten.
Foto: Jakob Kindesjö
"Det är klart att det har kännts jobbigt”, säger Monica med Eric Fernquist om den långa hyresstriden.

I över fyra år har Hyresgästföreningen och Subnova stridit om hyrorna för bolagets radhuslägenheter i Hageby i Norrköping. Striden har närmast handlat om vilken hyra som ska gälla åren 2009, 2010 och 2013.

I december skulle ärendet upp på nytt i hovrätten. Om bolaget vann skulle de 35 hyresgästerna tvingas betala över 24 000 kronor vardera plus ränta i retroaktiv hyra. Men istället valde Subnova att dra tillbaka sina krav på hyreshöjningar. Ett besked som mottogs med lättnad av hyresgästerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag trodde inte att det var sant, det är jätteskönt. Jag har fått spara undan pengar varje månad för det här, det är inte så lätt när man är pensionär, säger hyresgästen Thyra Jakobsson.

Vad ska du göra med de pengarna nu?

– Nu ska jag ha lite roligt för dem och så ska jag ska gå till tandläkaren. Det här visar att man inte kan göra hur man vill med hyresgäster, det gäller att inte ge sig, säger hon.

Annons
Läs ocksåSubnova kritiseras för underhållsbrister

Bolagets överenskommelse med Hyresgästföreningen innebär bland annat att årets hyra sätts till 8 766 kronor från den 1 november. En höjning med drygt en hundralapp till skillnad mot bolagets ursprungliga krav som var en hyra på 9 276 kronor.

Vid sidan om striden mot höjda hyror har de boende klagat på bristande skötsel och underhåll. Under hösten skickades sex åtgärdsförelägganden in till hyresnämnden. Bland annat från hyresgästerna Monica och Eric Fernquist som inte fått tapetserat på över 30 år.

– Visst vart vi glada för att de drog tillbaka hyreshöjningarna. Men vi hoppas ju fortfarande på att de ska göra i ordning här, säger Monica Fernquist. 

Läs ocksåFortsatt tvist om radhushyror

Hyresgästföreningen och Subnova ska nu göra gemensamma besiktningar och komma överens vad som ska åtgärdas i lägenheterna.

Annons

– Är vi överens så finns det ingen anledning att dra ärendet vidare, då kan vi återkalla ärendena i hyresnämnden, säger Kristina Jonsson på Hyresgästföreningen.

Hem & Hyra har sökt Subnova för en kommentar, men bolaget har valt att inte uttala sig i dagsläget.

Fakta: Striden om Subnovas radhushyror

2007 går Subnova med i hyressättningsystemet Rätt hyra. För radhusen i Hageby höjs hyran på cirka 6 500 kr med 1 500 kr de följande tre åren 2008–2010.
Hyresgästerna protesterar, men 2010, efter två års processande, slår hovrätten fast att de höjda hyrorna är riktiga.
Efter segern i hovrätten begär Subnova retroaktiva hyreshöjningar för 2009 och 2010. Varje hyresgäst krävs då på upp till 8 000 kr, men skulden växer med tiden.
2011 prövas saken i hyresnämnden som ger Subnova rätt till hyreshöjningarna. Men hovrätten ger nämnden bakläxa, då de inte bedömt om hyresnivån är skälig.
2012 tar hyresnämnden om fallet på nytt och kommer fram till att hyran ligger påtagligt högre än andra jämförbara områden. Subnovas hyreshöjningar avslås, men de överklagar till hovrätten.    
I väntan på hovrätten begär bolaget hyreshöjning för 2013, från 8 651 kr till 9 276 kr. Även denna förhandling strandar.
I december 2013 ska fallet upp i hovrätten. Hyresskulden har nu stigit till 24 000 kr per hyresgäst. Men i slutet av oktober meddelar bolaget att de återkallar sina krav och att de kommit överens med Hyresgästföreningen.

Läs också Subnova överklagar beslut om hyror i Hageby till hovrätten "Min rekommendation är att vi bör överklaga" Seger för hyresgästerna i långdragen tvist i Norrköping

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.