Annons

Subnova överklagar beslut om hyror i Hageby till hovrätten

Norrköping Subnova Property AB överklagar beslutet att hyrorna för bolagets radhuslägenheter i Hageby inte får höjas i efterhand.

När hyresnämnden för andra gången fattade beslut i ärendet som handlar om i fall hyrorna för 35 lägenheter ska få höjas retroaktivt för 2009 och 2010 gick nämnden helt på hyresgästernas linje. Subnovas krav avslogs i sin helhet och nämnden konstaterade att hyrorna redan ligger ”påtagligt högre” än för andra, jämförbara, lägenheter i Norrköping.

Men det betyder inte att den långdragna tvisten är avgjord. Hyresvärden Subnova har överklagat beslutet till hovrätten. Enligt bolagets juridiska ombud, Esa Pasanen på organisationen Fastighetsägarna, är ärendet av principiellt intresse för hela landet. Hyresnämnden valde att jämföra Subnovas lägenheter med en lägenhet i Klockaretorpet. Fastighetsägarna menar att de inte är jämförbara, framför allt för att Klockaretorpet ligger mindre centralt vilket gör att hyrorna där generellt är lägre. Det har Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna tidigare kommit överens om, när man sjösatte hyressättningssystemet ”Rätt hyra” i Norrköping.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Vi som organisation anser att det är av stor vikt att hovrätten prövar bland annat frågan om en domstol skall vara bunden av lägesfaktorn som partsorganisationerna enats om”, skriver Esa Pasanen i ett mejl till Hem & Hyra.

Överklagandet är kortfattat formulerat och Fastighetsägarna begär att få januari månad på sig för att komplettera med argument och bevisning.

Annons

Zeljko Kranjec är jurist på Hyresgästföreningen och företräder majoriteten av de berörda hyresgästerna. Han tycker att det är olyckligt att Subnova väljer att överklaga, framför allt därför att det betyder att det kommer dröja ytterligare innan ärendet blir slutgiltigt avgjort. Om hyresvärden får rätt kan hyresgästerna tvingas betala höjningen retroaktivt. I dagsläget är summan uppe i cirka 20 000 kronor per hyresgäst och den växer för varje månad som går.

Läs ocksåDe vann kampen mot höjda hyror

– Det måste finnas ett slut på det här. Det är ändå 2009 och 2010 det handlar om. Det var en enig hyresnämnd som fattade beslutet och jag tycker att Subnova borde nöja sig med det, säger Zeljko Kranjec.

Han konstaterar att Subnova också har begärt att få höja hyrorna nästa år.

Annons

– Att de överklagar kommer att fördröja den förhandlingen, menar Zeljko Kranjec.

Läs ocksåSubnova kritiseras för underhållsbrister
Läs också Fortsatt tvist om radhushyror "Min rekommendation är att vi bör överklaga" Seger för hyresgästerna i långdragen tvist i Norrköping

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.