De tvingas flytta när huset ombildas till bostadsrätter
Det var äntligen fredag. Marie kom hem efter en arbetsvecka på äldreboendet men fick aldrig någon chans att pusta ut. På hallgolvet låg en uppsägning. Hon fick tre månader på sig att lämna det som varit hennes hem i arton år.
– Jag såg brevet och tänkte vad vill de nu? Jag blev så chockad när jag öppnade det. Jag hade inte en susning om att det här skulle komma. Det finns inte ord att uttrycka vad jag kände, säger Marie Nathorst.
Hon och Ulla Mattisson är två av tre kvarvarande hyresgäster i huset med sju lägenheter. En efter en har de andra flyttat från huset, som ligger mitt bland vindlande gator och charmiga korsvirkes hus. För den som saknar pengar, kontakter eller lång kötid hos Ystadbostäder är det svårt att hitta något nytt. Och varken Ulla eller Marie har någon tanke på att flytta, trots att uppsägningstiden på tre månader har passerat.
– Vi tänker inte flytta. Ingen av oss har något annat på gång. Bara tanken på att flytta alltså. De får bära oss ut, säger Ulla Mattisson.
Redan en vecka efter att uppsägningarna landat hos hyresgästerna drog renoveringen igång av de lägenheter som redan stod tomma, och nu är arbetet i full gång. Den lilla gatstumpen utanför huset är avstängd och avspärrad av byggbodar och byggställningar. Ingen sopbil kommer fram och soptunnarna på gården är överfulla.
Alla hyresgäster har erbjudits tillfälliga lägenheter i en annan fastighet i Ystad, men det är bara en tillfällig lösning eftersom det finns planera på att riva det huset.
– Det känns inte som ett alternativ. Då tvingas vi flytta igen om ett halvår. Vem ska bekosta två flyttar, säger Marie Nathorst.
De har också erbjudits förtur till bostadsrätterna, när ombyggnationen är klar till hösten.
– Men vem ska betala det? Jag har inga pengar, säger Marie Nathorst.
En stor ombyggnation kan vara skäl för uppsägning, enligt Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen. Men det är inte givet att hyresvärden har rätt.
– Hyresgästerna har ett starkt case. De vill inte flytta och då måste hyresvärden vända sig till hyresnämnden. Det är han som måste visa att ombyggnationen är nödvändig och att hyresgästerna inte kan bo i lägenheten under ombyggnationen. Han måste erbjuda återflyttning eller en annan likvärdig bostad, säger hon.
Hyresvärden Anders Hassel menar att han är överens med hyresgästerna.
– Vi har en dialog med dem. Men allting har gått rätt till. De har fått sin uppsägningstid och erbjudits ersättningslägenheter. Ibland måste en fastighet renoveras och det vi gör nu är nödvändigt, säger Anders Hassel.
Den som har ett förstahandskontrakt har också besittningsskydd, om man inte avtalat bort det. Det så kallade besittningskyddet är starkt i Sverige och syftet är att skydda hyresgäster från oskäliga uppsägningar. Blir du uppsagd men inte vill flytta måste värden vända sig till hyresnämnden. Där måste värden bevisa att det verkligen finns grunder för uppsägningen.