Annons

Många vräks för småskulder – de fick bo kvar när farmor grep in

Nyheter Var fjärde som riskerar vräkning har en hyresskuld på under 6 000 kronor. Hem & Hyra har granskat siffrorna bakom avhysningarna – och träffat en familj som skulle ställas på gatan.
Tre av fyra som riskerar vräkning har en hyresskuld på under 25 000 kronor.
Foto: Kronofogdemyndigheten/Montage
Tre av fyra som riskerar vräkning har en hyresskuld på under 25 000 kronor.

Familjen i Sundbyberg hade inte betalat sina hyror i tid. Socialtjänsten sade stopp och valde att inte förlänga hyreskontraktet. De hotade med Kronofogden.

– Det var en mardröm. För en barnfamilj är ett sånt här besked en katastrof. Om jag inte hade kunnat hjälpa till vet jag inte hur det hade gått, säger farmodern, som valt att berätta för Hem & Hyra om den chock som beskedet innebar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den 2 maj skulle de vara ute ur bostaden som de haft i 15 år.

– Vi sov inte. Femåringen undrade vad som var på gång. Alla var väldigt oroliga.

För tre år sedan var familjen i en liknande situation och då gick farmodern in och betalade. Hon försökte göra samma sak denna gång men fick nej.

Läs ocksåDystert trendbrott: Fler barn vräkta 2018

– Jag lovade att ta ansvar för framtida betalningar, men beslutet var redan fattat. Hade vi lämnat ifrån oss nyckeln hade det varit kört, säger hon.

De försökte med allt. Ringde, mejlade och kontaktade Kronofogden och hyresnämnden för att se om ärendet fanns hos dem. De mejlade även politiker i socialnämnden.

Annons

– Om man inte kan bo kvar kanske man inte längre kan ta sig till sitt jobb. Då blir det inga pengar alls och en ännu värre situation. Barnen måste byta skolor.

Läs ocksåDuschsovande man vräks efter dyr vattenskada

Familjen i Sundbyberg är bara ett exempel. Tusentals hyresgäster riskerar vräkning varje år på grund av småsummor. Enligt Kronofogdemyndigheten hade 75 procent av de vräkta hushållen förra året en hyresskuld på under 25 000 kronor. Allmännyttan stod bakom flest vräkningar förra året – 55 procent i snitt medan privata värdar stod för 40 procent och bostadsrättsföreningar för resterande 5 procent.

Obetald hyra är den absolut vanligaste orsaken till vräkning. Förra året fick Kronofogden in 22 400 ansökningar om att påbörja vräkning på grund av hyresskulder. Omkring 5 600 resulterade i ett beslut om avhysning. Många av dessa beslut ledde till att hyresskulder betalades och till slut verkställdes drygt 2 000 vräkningar. Flest genomfördes i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Efter en hård strid fick familjen i Sundbyberg till slut rätt att bo kvar. Beskedet kom att en utomstående advokat hade tittat på ärendet. De skulle få en sista chans om farmodern betalade skulderna.

– Acceptera inte beskedet att nyckeln måste lämnas in. Bostaden är så viktig. Försök att ta hjälp av andra för att betala av skulden. Hör av er till hyresvärden och lägg upp en avbetalningsplan. Det är mina råd till andra i samma situation, säger farmodern.

Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, förklarar att många hyresvärdar i dag reagerar snabbt.

Annons

– Det hinner inte gå så många obetalda hyror innan man agerar. Sedan kan man alltid diskutera hur mycket samhället ska gå in och stötta, vilket ofta är en bedömning i det enskilda ärendet.

Yerko Rojas, lektor i socialt arbete vid Södertörns högskola, menar att det går alldeles för snabbt från det att man inte betalat in sin hyra till dess att man blir vräkt. Det räcker med att vara drygt en vecka sen med hyran för att värden ska kunna påbörja avhysningsprocessen.

– Man måste sätta de här hyresskulderna i relation till konsekvenserna. Hemlösheten, självmordsrisken och hur svårt det är att komma tillbaka in på bostadsmarknaden. Ett hem är viktigt. Det handlar om ett grundläggande behov.

Kronofogdemyndigheten uppger att det oftast är arbetslöshet, separationer och sjukdomar som ligger bakom sena hyresbetalningar. Det är också vanligt att problem med hyran uppstår i glappet mellan inkomster från arbete, a-kassa eller försäkringskassa.

Fakta: Så gör du för att undvika vräkning

Om orsaken är obetalda hyror får du bo kvar om du betalar inom tre veckor. Kontakta hyresvärden och försök att få en avbetalningsplan. Fungerar inte det kan du ringa Hyresgästföreningens rådgivning på telefon 0771-443 443. Du kan också kontakta kommunens socialtjänst eller skuldrådgivning.

Läs också Ingrid, 93, protesterade mot höjd hyra - riskerar nu vräkning Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.