Annons

Dystert trendbrott: Fler barn vräkta 2018

Nyheter Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder ökar efter flera års nedgång. I Dalarna ökade antalet från tre 2017 till över tjugo förra året.
Foto: Eva Jacobsson
Nollvisionen när det handlar om barnfamiljer som vräks gav resultat fram till förra året när antalet plötsligt ökade dramatiskt. Kronofogden ser på utvecklingen med oro.

Förra året vräktes 247 barnfamiljer, 36 fler än 2017. Detta enligt färska siffror från Kronofogden. Antalet berörda barn ökade också från färre än 400 till närmare 450.
Detta trots att Sverige sedan 2008 har haft en nollvision för barnvräkningar som fram till förra året verkade ge resultat.

– Vi såg ett trendbrott redan under årets första sex månader och utvecklingen har hållit i sig under andra hälften av 2018. Det är oroande, säger Kim Jonsson, som arbetar inom den förebyggande verksamheten på Kronofogden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det totala antalet vräkta barn ökade trots att det minskade i 12 av de 21 länen. I två, Jönköping och Gotland, vräktes inga barn. Se listan, kommun för kommun, nedan.
Med tanke på att konjunkturen börjar vika är oron stor för att problemet kan komma att bli ännu mer omfattande, särskilt då det i 40 procent av fallen handlar om skulder på mindre än 10 000 kronor.

– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska drabbas av en vräkning. Det är angeläget att hyresvärdar och kommuner fortsätter sitt gemensamma förebyggande arbete. Inte minst om det kommer en inbromsning i konjunkturen och fler riskerar att få problem med ekonomin. Det bästa är om parterna kan lösa situationen tidigt, innan skulden har växt och utan att Kronofogden behöver kopplas in, säger Kim Jonsson.

Annons

Med tanke på att närmare hälften av alla vräkningar handlar om att någon ligger efter med en eller ett par månadshyror är det viktigt att man tar kontakt med hyresvärden så snart man riskerar att komma på efterkälken, säger Kim Jonsson. Hyresvärden har också ett ansvar.

Läs ocksåBarnfamiljer vräks för skulder på mindre än 10 000 kronor

– Vi vill att hyresvärden tidigt ska ta kontakt med hyresgästen för att försöka lösa problemet.

Nästa steg är samverkan med socialtjänsten för att försöka komma tillrätta med problemet.

Men trots att nästan alla vräkningar har koppling till obetalda hyror ser Kronofogden även en annan förklaring till trendbrottet, i alla fall när det handlar om utvecklingen i Södertälje söder om Stockholm. Där ökade antalet barn som berördes av vräkning, trots att det i länet i stort minskade från 107 barn 2017 till 93 förra året.

Annons
Läs ocksåFärre barnfamiljer vräks

Även där handlar det i grunden om obetalda hyror – men även barnfamiljer som har betalat hyran i tid blir av med sina bostäder. Problemet är att de har hyrt i andra eller tredje hand och att den hyra de har betalat aldrig har nått bostadsbolaget. När myndigheten sedan ska genomföra vräkningen vet de inte ens om att barn bor i lägenheten.

– Vi ser att svartuthyrningen är ett växande problem. Ofta betalar barnfamiljerna stora summor för sin bostad och blir vräkta efter att ha blivit lurade av svartuthyrare, säger Gunilla Svalborg Magnusson, kronoinspektör i Södertälje.

Fakta: Flest barn vräktes i Stockholms län

Fakta: Vräkningar 2018

Läs också Pensionärer vräks för att de inte får tillräckligt med stöd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.