Annons

Den nya hyresvärden vill tvinga kollektivet att flytta

Malmö ​De två kollektiven är inte välkomna att stanna när ägaren Darjac fastigheter vill bygga om paradvåningarna till mindre lägenheter och ombilda fastigheten till bostadsrätter.

​Det var i mars i år som Darjac fastigheter köpte den pampiga fastigheten, Wienska palatset på Östergatan 27 i Malmö. Efter bara ett par veckor kontaktade den nya ägaren kontraktsinnehavarna i de två kollektiven och bad om ett möte.

− De var väldigt offensiva redan från början. Det var en bisarr känsla, de gav sken av att vi diskuterade i jämbördig anda samtidigt som de gjorde klart för oss att det inte fanns en chans att vi kunde bo kvar, säger Markus Karlsson.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Nu är de två kollektiven uppsagda med hänvisning till förestående ombyggnad, ett ärende som ska prövas i hyresnämnden i nästa vecka. De som står på kontrakten har erbjudits två mindre ersättningslägenheter. De andra som bor i de två lägenheterna har inte erbjudits något nytt boende.

− Vi tycker att detta har gått alldeles fel till. Så här ska man inte kunna göra, säger Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen som företräder kollektiven.

Enligt hyreslagen måste alla ombyggnader av lägenheter godkännas av hyresgästerna. Att först slänga ut de befintliga hyresgästerna för att slippa ett sådant godkännande är inte förenligt med lagen, menar Andreas Persson. Dessutom har fastighetsägaren ännu inte fått svar på sin bygglovsansökan till kommunen.

Läs ocksåHade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyranSparkcyklar av märket Voi och en hand som håller i sedlar.

− Att fastighetsägaren inte vill ge dem återflyttningsrätt är också märkvärdigt, i alla fall i det här skedet när det inte ens är klart om de kommer att få lov att bygga om lägenheterna.

Marcus Darlin på Darjac fastigheter tycker att man skött det hela på ett korrekt sätt. 

Annons

 − Vi har enbart de människorna att förhålla oss till som står på kontrakten. Till dem har vi erbjudit allt vi ska och lite till, säger han.

Läs ocksåAnvände cykeln som ”kylskåp” – sopkaos när fiskmåsar letade matEtt rivet kontrakt och en cykel som används som "kylskåp"

Ytterligare en familj förutom kollektiven bor i fastigheten. Den familjen är inte uppsagd.

− Den lägenheten är unik, det är den enda i huset som är i originalskick så den vill vi inte förändra, säger Marcus Darlin.

I kollektiven är stämningen dämpad.

− Det hela känns väldigt olustigt. Det är hemskt att bli hotad från sitt hem, säger Markus Karlsson och får medhåll av Anna Klara Lundberg som står på kontraktet för det andra kollektivet.

− Det är så grundläggande att man ska vara säker i sitt hem. Men detta är ju också en bostadsform som ifrågasätts. Det finns massor med fördomar om hur det går till i ett kollektiv, suckar Anna Klara Lundberg.

Annons

Enligt Markus och Anna Klara har hyresvärden ifrågasatt om det är lämpligt att bo så många som fem personer i de rymliga åttarummarna.

− Det är klart att detta ytterst är en fråga om normalitet. De skulle aldrig ha ifrågasatt en familj med fyra barn. Det är uppenbarligen inte okej att bo som vi gör, vi är inga riktiga vuxna, konstaterar Markus.

Men än har de inte börjat se sig om efter någon annanstans att bo.

− Jag funderade faktiskt på att köpa nya gardiner i dag. Gula! säger Anna Klara.

Läs också Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen Bodde i både hus och hyrd lägenhet – men nu sätter hovrätten stopp Sonen sades upp när pappan dog hastigt – anklagas för att ha hyrt sitt pojkrum olovligt i andrahand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.