Annons

DO lovar snart beslut i ärende där romer kallades tattare

Kalmar ​Romerna Åke och Matilda väntar fortfarande på besked från diskrimineringsombudsmannen, DO, dit de anmälde att förre hyresvärden kallat dem för tattare. Snart, lovar DO.

​Hem & Hyra har tidigare berättat om Åke och Matilda som flydde Småland och Kalmar län med sonen William. För en tid sedan utökades familjen med ytterligare en medlem, en pojke.
De fyra bor sedan flera månader på en ort i Östergötland och är glada över att de hittade en hyresvärd som accepterade dem som romer.

– Men vi trivs inte på orten. Här finns absolut ingenting att göra, säger Matilda.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Att flytta är svårt, när det är ont om värdar som är lika hänsynsfulla som den de just nu bor hos. De är mycket nöjda med värden.

– Och här har vi i alla fall tak över huvudet, säger Matilda.

De anmälde förre hyresvärden Ruda entreprenad & fastighetsservice till DO och skickade med bevismaterial i form av ljudfiler. På dessa kallar den ilskne värden dem för tattare och säger att de hade lovat honom att inte leva som romer. Enligt anmälan ska värden också ha krävt att Åke och Matilda inte klädde sig som romer och de förbjöds att ta hem gäster i romska kläder.

Annons
Läs ocksåForskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter”En tvådelad bild. Den vänstra bilden föreställer en man i 70-årsåldern som tittar rakt in i kameran. Han har grått, lite vågigt hår med inslag av blont. Han bär en blå skjorta. Bilden till höger föreställer två korsade, ådriga händer som tillhör en äldre människa. Högra handen håller i en käpp.

Värden förnekar, i sitt svar till DO, att han gjort något fel. Han hävdar i stället att Åke och Matildas påståenden är förtal som han polisanmält. Det han säger på ljudfilen ska ha varit ett citat.

Till Hem & Hyra har värden sagt, efter anmälan: ”Det är deras ordval, de sa att de levde inte som tattare och betedde sig inte som det, de var vanliga människor.”

Åke och Matilda är angelägna om att få ett besked från DO, och känner att det först därefter går att ta sig an framtiden.

Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering

Jamal Nejim på DO handlägger ärendet. Han konstaterar att värden har fått yttra sig och att man har talat med anmälarna.

Annons

– Vi ska hantera ärendet snart. Svårt att säga när men inom några veckor. Så får vi se vart vi hamnar med vårt beslut, säger han.

Matilda och Åke hoppas förstås att det ska bli ett beslut till deras fördel.

– Man får inte göra så här mot människor, säger Matilda.

Läs också Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.