Annons

Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme

Bjuv Hyresgästen drog ut säkringarna i proppskåpet så att hela huset blev utan el och värme, efter att hon tidigare blivit uppsagd för att ha dödshotat en granne och kallat henne zigenarkärring. Nu ska hyresnämnden pröva hennes kontrakt.
En delad bild. El del visar ett proppskåp av äldre modell med keramiksäkringar. En del visar utdrag ur ett polisförhör med texten "Du ska dö". En del visar en rättssal. En del visar siluetten av en kvinna.
Foto: Santeri Viinamäki/Anders Paulsson (Hem & Hyra)
Kvinnan riskerar nu att bli av med hyreskontraktet, efter att huset blivit utan ström och värme efter ett sabotage i elcentralen. Genrebild.

Kvinnan som bor i Bjuvs kommun i Skåne har blivit uppsagd av sin hyresvärd, men eftersom hon inte har gått med på att flytta har värden vänt sig till hyresnämnden för att få uppsägningen prövad.

Enligt värden har kvinnan vid flera tillfällen varit berusad och uppträtt hotfullt mot grannarna.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Dödshotet fångades på film

Ett sådant tillfälle var i slutet av september. Då kom polisen till hyreshuset, sedan kvinnan hamnat i bråk med en granne. Grannen upptäckte att någon hade stänkt målarfärg på hennes dörr, och frågade kvinnan vad hon visste om detta. Då uppstod en ordväxling, som också har dokumenterats i en mobilfilm.

”Du ska dö jävla zigenarkärring”, hörs kvinnan säga på mobilfilmen.

Kvinnan har i polisförhör erkänt att hon sagt detta, men säger att hon inte menat att göra verklighet av hotet. ”Det var bara som jag utryckte mig eftersom jag var så arg”, säger hon till polisen. Grannen som utsattes säger att hon var rädd för vad kvinnan skulle ta sig till, med tanke på vad hon gjort tidigare.

Läs ocksåGuide: Så kan du göra vid störningar från grannenVarningsbrev från hyresvärdar.

Kvinnan dömdes 2020 för misshandel och skadegörelse, sedan hon i berusat tillstånd angripit en man hon kände i hans hem. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter.

Nu har hon åtalats igen, misstänkt för olaga hot mot grannen. Helsingborgs tingsrätt har ännu inte kommit med någon dom.

Annons

Strömmen och värmen försvann

Dagen efter händelsen sa hyresvärden upp kvinnans hyreskontrakt. Värden säger till Hem & Hyra att hennes agerande skapat oro bland hyresgästerna.

– Att polisen behöver dyka upp, det är ju ingen situation man vill ha när man bor med barn, så vill man ju ha det tryggt, säger han.

En månad efter hotet försvann strömmen plötsligt i huset. Hyresvärden berättar att två personer en kväll såg hur kvinnan hade tagit sig ner i husets elcentral i källaren.

– De kom på henne där nere när hon hade dragit ut alla säkringar och kastat dem så att flera gick sönder, säger hyresvärden.

Läs ocksåHär eldar han upp sin grannes dörr – döms till fängelse och blir av med kontraktetEn tvådelad bild. Ena delen visar hur en hand häller ut en gulaktig vätska från en dunk framför en ytterdörr. Den andra delen visar en eldhärjad ytterdörr.
Äldre keramiksäkringar i ett proppskåp.
Säkringarna i huset i Bjuv var av äldre typ. Bilden är tagen i ett annat sammanhang,

Han åkte själv ut på morgonen dagen efter och kunde återställa det som de boende i huset själv inte lyckats ordna.

– Den säkring som gick till pannan var död så det var kallt för alla när jag kom dit, berättar värden.

Annons

Hyresgästerna var utan el och värme under några timmar.

Går inte med på att flytta

En av de personer som kan vittna om vad som hände i undercentralen kan komma att vittna i Hyres- och arrendenämnden i Malmö, när värden nu alltså vill att uppsägningen ska slås fast.

– Jag ville att hon skulle flytta frivilligt, men det ville inte hon, så nu får det gå till hyresnämnden, säger hyresvärden.

Det finns ännu inget datum för när nämnden ska ta upp ärendet.

Hem & Hyra har sökt hyresgästen för en kommentar, utan att lyckas.

Fakta: Så kan brottslighet avgöra vem som får bo kvar

Regeringens utredare föreslår omfattande skärpningar av lagen, så att personer som påverkar sitt bostadsområde negativt ska lättare kunna vräkas. En förekommande missuppfattning är att det inte går att säga upp kriminella med dagens lagstiftning. Men det är fullt möjligt och sker redan runt om i landet. Dock så måste det som skett ha hänt inom fastigheten och falla inom ramarna för två möjliga scenarion:

Redan idag ansvarar hyresgästen som står på hyreskontraktet för hemmaboende barn, inneboende eller en partner. Flera personer kan alltså förlora sin bostad på grund av vad en i hushållet gör.

Fakta: Så kan du göra vid störningar från grannen

Drabbas du av störningar från grannen? Hög musik, skrik eller hotelser? Hem & Hyra har sammanställt några tips om vad du och hyresvärden kan göra åt situationen.

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Hyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt” Sexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.