Annons

Döms för pengatvätt efter uthyrningsbluff

Nyheter En ung man har dömts för pengatvätt sedan han tagit emot pengar från olika håll och lämnat dem till "en kompis". Pengarna kom från lurade bostadssökare. Kompisen är försvunnen.

En lägenhet på Ringvägen i Stockholm annonserades ut på internetsajten Blocket. Många svarade och minst tolv personer blev så intresserade att de satte in en deposition på ett konto.

Men lägenheten var inte till uthyrning och annonsören gick inte att nå. En 18-åring, vars konto pengarna hade satts in på, åkte dit i stället.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I tingsrätten förklarade 18-åringen att han hade lärt känna en kille som kallade sig Oscar. Oscar hade fått ett arv, men eftersom han hade problem med banken behövde han hjälp med att ta ut pengarna. 18-åringen ställde upp och startade ett nytt bankkonto för detta.

Annons

Inom loppet av några dagar ramlade  nästan 73 00 kronor in från olika håll. 18-åringen blev lite nervös, insåg att något kanske inte riktigt stämde, men tog ut pengarna från olika banker och gav dem till Oscar. Som sedan försvann.

Tingsrätten trodde inte helt på den berättelsen. 18-åringen måste ha känt till, eller i alla fall misstänkt att pengarna härrörde från ett brott. Han hade ju även själv berättat att han blivit nervös och eftersom han ändå fortsatte hanteringen visade han sig likgiltig inför att han bidrog till brottet. Därmed gjorde han det med uppsåt och tingsrätten dömde honom för penningtvättsbrott.

Läs ocksåSkandalvärd döms för penningtvätt – tog emot Sandviks stålpengarSandvik

18-åringen överklagade men nu har Svea hovrätt kommit fram till samma domslut: villkorlig dom och 30 dagsböter. Dessutom måste 18-åringen betala skadestånd på nästan 79 000 kronor plus ränta till de lurade bostadssökarna.

Annons

Enligt en rapport från Boverket har så många som var tionde hyresgäst blivit lurad på förskottshyra eller deposition. Var tredje person uppger att de mött oseriösa uthyrare och nästan var fjärde att de kommit i kontakt med en bedragare. 

Fakta: Så undviker du att bli lurad

Acceptera aldrig förskottshyra om du hyr i andra hand via en nätannons. På Blocket måste uthyraren klicka i en ruta att de inte begär handpenning eller förskott innan kontrakt är skrivet.
Tänk dig in i uthyrarens roll: skulle verkligen du hyra ut din bostad utan att träffa den som ska hyra? Knappast.
Ta med en anhörig eller en kompis när du ska granska lägenheten – de är inte lika desperat enögda som du.
Lita inte på att personen som hyr ut befinner sig i en utsatt situation och behöver betalning på annorlunda sätt.
Betala aldrig kontant, endast till ett vanligt, spårbart konto.
Anmäl annonser som ser skumma ut – då hjälper du både polis och andra i din situation. 

Källor: Polisen, Blocket

Läs också Man åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronor Bedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonser Lurad av kreditkollsbluff natten före julafton – av uthyrarens swishbedrägeri Sökte lägenhet – fick kontot länsat på 250 000: ”Bedragarna har hittat flera luckor”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.