Annons

Dramatik när Göteborgs stad sade ja till Hyresgästutredningen

Göteborg En rösts övervikt i Göteborgs kommunstyrelse avgjorde. Demokraternas Martin Wannholt ställde sig på de rödgrönas sida. Förslaget om att hyresgäster ska få mer att säga till om vid renovering får tummen upp.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat har en politisk klyfta uppstått i Göteborg. Det handlar om vilket remissvar staden ska ge på utredningen ”Stärkt ställning för hyresgäster”.

Behöver avsnittet om hyresgästers inflytande vid renoveringar utredas mer? Det tycker tjänstemännen på stadsledningskontoret. De fick stöd av M, L och KD, som ansåg att det avsnittet i Hyresgästutredningen bör avstyrkas

ANNONSGuide till hemförsäkringar

S, V och MP tyckte tvärtom att staden borde säga helhjärtat ja till utredningen. Därför hade de rödgröna skrivit ett gemensamt ändringsyrkande inför dagens kommunstyrelsemöte.

SD ställde sig på alliansens sida. Men det blev ändå ja-sidan som segrade. Före detta moderaten Martin Wannholt, numera kommunalråd för Demokraterna, röstade för det rödgröna ändringsyrkandet.

När Hem & Hyra ber om en kommentar direkt efter mötet hänvisar Wannholt till grundlagen, där det står att det allmänna har ett särskilt ansvar att trygga rätten till arbete, bostad och utbildning.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg
Martin Wannholt (DEM).

– Grundlagen är vår demokratiska manual. De flesta hyresvärdar, både privata och allmännyttiga, sköter om sitt underhåll som de ska. Men ett fåtal av dem struntar i underhållet och vill sedan låta hyresgästerna betala en gång till genom stora hyreshöjningar vid renovering. Därför måste vi stärka hyresgästernas roll gentemot de värdar som inte sköter sig. Utredningen skulle även kunna leda till fler bostadsrättsombildningar i våra utsatta områden och det tror jag vore bra, säger Martin Wannholt.

Annons

Tjänstemännen och allianspartierna ansåg att konsekvenserna för de kommunala bostadsbolagen är för dåligt utredda. Vad tänker du om det?

– Det ligger säkert något i det. Över huvud taget tycker jag att den här utredningen delvis angriper fel saker. Men det var ändå detta vi hade att ta ställning till idag. Man har inte kunnat peka på hur de åtgärder som föreslås skulle vara ett problem för Göteborgs allmännyttiga bolag eller för de flesta andra bolag heller. Därför röstade jag för att tillstyrka utredningen, säger Martin Wannholt.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Anna Lönn Lundbäck är regionchef för Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Hon är glad över att kommunstyrelsen röstade ja.

– Det här beslutet innebär inte att frågan är avgjord, men att en tung remissinstans som Göteborgs kommun ställer sig bakom förslagen är en väldigt viktig signal. För hyresgästerna innebär stärkt inflytande ökade möjligheter att bo kvar efter ombyggnad och inte tvingas flytta på grund av skyhöga hyreshöjningar, säger Anna Lönn Lundbäck.

Fastighetsägarna är inte lika nöjda. Martin Lindvall, samhällspolitisk chef, skriver på Twitter:

Annons

”Wannholt kanske skulle ha läst utredningens egen konsekvensutredning, och därtill reflekterat över vad grundlagen säger kring äganderätten.”

LÄS MER:
Politisk oenighet i Göteborg om Hyresgästutredningen

Göteborgs stad sågar stärkt ställning för hyresgäster

Fakta: Hyresgästutredningen

Utredningen ”Stärkt ställning för hyresgäster” lämnades till regeringen i april. Då hade utredarna arbetat med den sedan 2015 under ledning av Agneta Börjesson (MP).

I utredningen finns flera förslag. Hyresgäster ska bland annat få mer inflytande inför renoveringar, större möjligheter att få åtgärder genomförda i hus som är misskötta och det ska finnas chans att få tillbaka överhyra för den som hyr en privatbostad.

Den heta potatisen i sammanhanget är renoveringsfrågan. Hyresgästföreningen hälsade idéerna med glädje, medan fastighetsägarnas representanter omedelbart var starkt kritiska mot förslaget.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.