Annons

Politisk strid i Göteborg om Hyresgästutredningen

Göteborg Moderaterna i Göteborg står bakom förslaget att säga nej till Hyresgästutredningen. Miljöpartiet vill tvärtom säga ja, medan Socialdemokraterna inte vill uttala sig än. Nu pågår förhandlingar i det rödgröna blocket.

LÄS OCKSÅ: Göteborgs stad sågar stärkt ställning för hyresgäster

Jonas Ransgård, gruppledare för Moderaterna och oppositionsråd, säger att hans parti helt ställer sig bakom förslaget från stadsledningskontoret.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Göteborgs stad bör avstyrka Hyresgästutredningens kapitel om renoveringar. Lagen bör i nuläget inte ändras så att hyresgäster får mer inflytande, anser Moderaterna.

Hur ska man förstå remissvaret? Ställer sig staden negativ till idéerna som sådana, eller handlar det bara om att man anser att konsekvenserna inte är ordentligt utredda?

– Både och. Men i första hand att det inte är utrett som det borde. Det är relativt självklart att sådana här lagändringar skulle betyda merkostnader för fastighetsägare. Men utredningen har inte tittat på dem, utan säger bara att det inte blir några betydande konsekvenser. Har man inte utrett följderna bör man inte genomföra förslaget.

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

Ni vill alltså ha ytterligare utredning?

– Ja. I ett senare skede kan de komma tillbaka, när de har räknat ordentligt på det. Då kan vi värdera fördelarna för hyresgästerna jämfört med nackdelarna för fastighetsägarna och se om vi tycker det är värt det eller inte, säger Jonas Ransgård.

Annons

Socialdemokraternas ansvariga kommunalråd för infrastruktur, Johan Nyhus, låter via ett SMS meddela att hans parti inte vill uttala sig förrän på måndag. ”Vi har just nu diskussion i vår rödgröna samverkan” skriver han.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Ulf Kamne (MP) bekräftar för Hem & Hyra att samtal pågår. De rödgröna är ännu inte framme vid en gemensam hållning.

Däremot har Miljöpartiet en klar uppfattning för egen del. Hyresgästutredningen bör tillstyrkas. Inte minst kapitlet om att hyresgäster ska få mer att säga till om vid renoveringar, så att hyreshöjningarna kan hållas nere.

– Vi tycker inte att stadsledningskontoret träffat rätt. Renoveringarna är både en viktig personlig fråga för dem som bor i husen och en viktig fråga för hela staden. Om stora grupper av människor tvingas flytta skapar det en social oro som drabbar fler än de direkt inblandade, säger Ulf Kamne.

Som Hem & Hyra skrivit tidigare idag så ligger inte de kommunala bostadsbolagens åsikter till grund för svarsförslaget. Istället är det enbart stadsledningskontorets egen bedömning. Något som Lars Kamne tycker är märkligt.

– Om det inte är så att de haft informella kontakter med SABO (de kommunala bostadsbolagens riksorganisation) som inte jag vet om, så är det svårt att förstå hur de bygger sitt resonemang. Här i Göteborg har vi ju gått före med hur allmännyttan bör agera vid renoveringar. De här förändringarna borde vara en lätt fråga, säger Ulf Kamne.

Annons

Han lutar åt  att ytterligare utredning kan vara en väg ut, ifall inte ja-sidan kan skapa majoritet i kommunstyrelsen på onsdag.

– Det är en möjlig livlina. Fördjupad utredning skulle visserligen göra att det drar ut på tiden, och jag anser egentligen inte att den tiden finns. Men det alternativet är ändå bättre ifall det blir ett gott slut, än att snabbt besluta sig för motsatsen, säger Ulf Kamne.

LÄS MER: Göteborgs stad sågar stärkt ställning för hyresgäster

 

 

Läs också Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.