HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Göteborgs stad sågar stärkt ställning för hyresgäster

Göteborg UPPDATERAD. Hyresgäster ska få mer att säga till om vid renoveringar. Det är ett av förslagen i den stora Hyresgästutredningen. Men i remissvaret som Göteborgs kommunstyrelse väntas anta på onsdag får utredningen nobben. Motivering: kostnaderna för fastighetsbolagen är för dåligt utredda.

LÄS OCKSÅ: Politisk oenighet i Göteborg om Hyresgästutredningen

Den mest omstridda, och kanske viktigaste, punkten i utredningen ”Stärkt ställning för hyresgäster” är den om att boende ska få större möjlighet att påverka vid renovering.

Läs ocksåBråk om Östersundshems kortare arbetsdagar

Fastighetsägarnas representanter har varit starkt kritiska. Nu ser det ut som om även Göteborgs kommunstyrelse sällar sig till kritikerna.

På onsdag ska politikerna i kommunstyrelsen klubba ett remissvar. I svarsförslaget från tjänstemännen på stadsledningskontoret avstyrks hela kapitel 4, det som handlar om renoveringar.

”Lagförslagen är långtgående” skriver stadsledningskontoret. Om de genomfördes skulle det få stora konsekvenser för de kommunala fastighetsbolagen, mycket större än vad utredningen hävdar.

Läs ocksåVar tredje hyresgäst är med i föreningen

Stadsledningskontoret anser att utredningen tagit alldeles för lättvindigt på kostnaderna för bolagen och inte utrett dem ordentligt. Därför bör hela delen som handlar om renoveringar avstyrkas.

Men Göteborgs kommunala bolag själva har inte yttrat sig. Det säger Mariette Hilmersson, vd för Framtiden-koncernen, som omfattar Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.

– Det de uttryckt kommer inte från oss. Vi har inte förmedlat någon bild , utan det är stadsledningskontorets egen uppfattning, säger Mariette Hilmersson.

Läs ocksåVar fjärde bostadssökande hindras från att flytta

Framtiden har visserligen fått frågan, men valt att inte svara.

– Istället har vi beslutat att ställa oss bakom yttrandet som SABO (de kommunala bolagens riksorganisation) ska lämna, säger Mariette Hilmersson.

Tycker du att det som föreslås i utredningen ligger långt från hur ni själva vill jobba?

– Nej, spontant skulle jag säga att det ligger ganska nära det vi redan gör och hur vi tänker. Vi vill renovera så att folk kan bo kvar och jobbar mycket med hyresgästinflytande. Så det här är inte helt främmande för oss, säger Mariette Hilmersson.

Idag, fredag, är sista dagen att ändra förslaget till remissyttrande.

LÄS MER:
Politisk oenighet i Göteborg om Hyresgästutredningen

 

Fakta: Hyresgästutredningen

Utredningen ”Stärkt ställning för hyresgäster” lämnades till regeringen i april. Då hade utredarna arbetat med den sedan 2015 under ledning av Agneta Börjesson (MP).

I utredningen finns flera förslag. Hyresgäster ska bland annat få mer inflytande inför renoveringar, större möjligheter att få åtgärder genomförda i hus som är misskötta och det ska finnas chans att få tillbaka överhyra för den som hyr en privatbostad.

Den heta potatisen i sammanhanget är renoveringsfrågan. Hyresgästföreningen hälsade idéerna med glädje, medan fastighetsägarnas representanter omedelbart var starkt kritiska mot förslaget.

Läs också En husockupant 10 år senare - så gick det för Trulsa Sverige kritiseras för obalans på bostadsmarknaden - igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.