Annons

Du betalar notan för sopslarvet

Skåne Plast i matavfall och överfulla tunnor kostar miljontals kronor varje år för de kommunala bostadsbolagen i Skåne. Men det finns lösningar. Hyresgästen Johan Alminde vet för där han bor gick det från kaos till succé. Hans värd delar ut 500 kronor i böter till varje hushåll som sorterar fel.
Foto: Gry Ellebjerg
Johan Alminde.

När Johan Alminde flyttade till sitt bostadsområde i Simrishamn för några år sedan fungerade inte sopsorteringen. Folk satte in sina grovsopor lite hur som helst, lade plast i matavfallet och kärlen var ofta överfulla. Det tog ungefär två år att få bukt med problemen.

Simrishamnsbostäder började med att sätta in kameror i soprummet. Därefter infördes ett taggsystem så att varje person som öppnade soprummet kunde identifieras. De som sorterade fel fick hem en räkning på 500 kronor. Därutöver började en bovärd komma varje dag som städade och skötte soprummet. Idag tycker Johan Alminde att området har en fungerande sopsortering.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Böter svider. Det är precis som med parkeringsböter. Får du en bot parkerar du rätt nästa gång. Jag tycker det är bra att den som gör fel får betala. Det är inte mer än rätt. Det finns en pedagogisk tydlighet när man gör fel. Pang – du får 500 kronor i böter. Sen gör bovärden en viktig insats. Han är här varje dag och ser till att allt är snyggt och rent. Jag tror det smittar av sig och gör att alla vill fortsätta hålla det fint.

När Hem & Hyra granskar de kommunala bostadsbolagens extrakostnader för felsorterade sopor svarar en majoritet att de inte särredovisar den uppgiften. Två bolag som sticker ut är Simrishamnsbostäder och Göingehem. De har båda cirka 1500 lägenheter men har valt olika vägar. Göingehem tar ut en extra avgift som är förhandlad med Hyresgästföreningen och drabbar alla medan Simrishamnshem bötfäller individen.

Läs ocksåDärför gör vi fel i soprummet

Carl-Johan Dahlgren vet allt om hur det är att leva i ett sopkaos. Varje måndag när han öppnar dörren till soprummet hemma i Hanaskog i Östra Göinge kommun, möts han av samma sak. Överfulla kärl, plastpåsar runt matavfallet och kartonger som inte är ihopvikta.

– Det som gör mig mest upprörd är att folk inte kan sortera sina sopor fast det finns information på olika språk.

Annons
Carl-Johan Dahlgren hyresgäst hos Göingehem.

Carl-Johan Dahlgren är aktiv i Hyresgästföreningen och har arbetat med att komma till rätta med de felsorterade soporna i flera år. I Östra Göinge kommun kostar varje felsorterat kärl cirka 1500 kronor i ”böter” och måste hämtas av en speciell sopbil. En extra nota som hyresgästernas kollektiv får betala.

När Göingehems olika informationsinsatser inte gav önskad effekt infördes en extra avgift på hyran i de områden där sopsorteringen inte fungerade. 22 kronor i månaden om du bor i en etta, 44 kronor om du bor i en tvåa och 66 kronor om du bor i en trea eller större. De områden som har en välfungerande sopsortering får ingen extra avgift alls.

­– Vi trodde att det skulle hjälpa om folk fick betala extra på hyran men så är inte fallet, säger Carl-Johan Dahlgren.

Nu har bostadsbolaget anställt fyra miljövärdar som i sex månader från och med i sommar ska arbeta heltid ute i soprummen för att på plats hjälpa hyresgästerna att sortera rätt. Göingehems vd, Henrik Loveby, är optimistisk.

Läs ocksåGlenn betalar för andras sopslarv – känner sig kränkt

– Jag tror det handlar om att informera, informera och åter informera. Det kommer att ta några år att göra det men det handlar väldigt mycket om att få folk att förstå skälet till varför vi källsorterar.

Bovärden Lars Eriksson och underhållschef Lars Persson vid Simrishamnsbostäder.

Några mil sydöst går bovärden Lars Eriksson in i ett av Simrishamnsbostäders soprum. Han är en av bolagets totalt åtta bovärdar som lägger tre timmar i veckan på att sköta enbart soprum. Han gör allt från att rengöra golven och torkar av kärlen till att lägga felsorterade sopor rätt.

Annons

Lars Persson, underhållschef vid Simrishamnshem, tror att framgången beror på deras tydlighet.

– Gör någon fel blir de debiterade direkt. Förra året blev det 25 böter. Vi vågar ta problemen och diskussionerna med en gång. Vi har hög närvaro i områdena. Våra bovärdar gör ett jättebra jobb och känner många av hyresgästerna.

Glenn känner sig orättvist behandlad

 

Fakta: Skräp kan ge dig fängelse

Skräpar du ner kan polisen bötfälla dig på plats. Boten är på 800 kronor. Allvarligare nedskräpning kan ge fängelse.

 

Läs också Sopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många” Värden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt” Sopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.