Annons

Glenn betalar för andras sopslarv – känner sig kränkt

Höganäs Glenn Johansson är en pensionerad fastighetsskötare som sopsorterar rätt. Trots det måste han betala 60 till 75 kronor extra på hyran varje månad för sina grannars sopslarv.
Foto: Gry Ellebjerg

Den här dagen är det rent och snyggt i Glenn Johanssons soprum på Travgatan 7 i Höganäs. Vid en snabb översyn ser soporna ut att vara rätt sorterade men så är det inte varje dag. Glenn tar fram sin telefon och visar bilder på ett berg av kartonger.

− Det största problemet är att folk inte sorterar. Man slänger bara. Det är som att man medvetet skiter i det. Den mentaliteten vet jag inte vad det kan beror på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Höganäshem är ett av de bostadsbolag i Skåne som kämpar med stora kostnader för felsorterade sopor. De kan inte fastställa exakt hur stora beloppen är men det handlar om hundratusentals kronor varje år. Nu har bolaget infört ett nytt system som enligt vd:n Jesper Månsson är mer rättvist än tidigare.

− Innan fick alla betala för de felsorterade soporna. Nu delar du kostnaderna med dem som tillhör bara ditt soprum. Det gör att du kan påverkar hyran. Ju fler i ditt område som sorterar rätt. Desto mindre kostnad får du som hyresgäst. Förhoppningsvis gör detta så att fler engagerar sig i frågan.

Glenn Johansson, hyresgäst i Höganäs.

Så här funkar det: Höganäshem har delat in bostadsområdena i 35 soprum. Kostnaden i soprummet fördelas på dem som använder det. Sorterar man bra får man rabatt på hyran och missköter man sorteringen får man betala lite extra. Hur mycket beror på hur stor lägenhet du har.

Annons

Innan modellen infördes gjordes en test i ett område. Glenn Johansson är en av de hyresgäster som varit testkanin under ett års tid och fått betala 60-75 kronor extra i hyra varje månad. Han och hans fru bor i en trea i ett område där många slarvar med sopsorteringen.

− Jag blir surare och surare för jag tycker det är väldigt orättvist. Jag känner mig kränkt för jag sköter det som ska skötas. Jag tycker det är märkligt att Hyresgästföreningen gått med på detta. Jag har funderat på vad som händer om jag betalar min hyra men hoppar över de extra 60-75 kronorna för soptömningen. Kan jag bli vräkt då?

Hyresgästföreningens Evalina De La Motte förhandlar hyrorna med Höganäshem. Hon har förståelse för att extrakostnaden varje månad kan upplevas som orättvis. Men hon menar att alternativet är värre.

Läs ocksåDu betalar notan för sopslarvet

− Det här är ett sätt att uppmuntra folk att sortera rätt för om du sorterar rätt kan du få en lägre hyra samtidigt som det ger goda effekter för miljön. Därför är vi positiva till det här systemet. Alternativet hade varit att höja hyrorna rakt av men då försvinner möjligheten att påverka hyran.

Annons

Vad händer om en hyresgäst inte betalar den extra avgiften?
− Då kan den hyresgästen riskera att bli uppsagd. Vi har ju varit med och förhandlat hyran. Eftersom du har en förhandlingsklausul i ditt kontrakt så förbinder du dig att följa överenskommelsen.

Läs ocksåDärför gör vi fel i soprummet

Glenn känner sig orättvist behandlad

Fakta: Därför måste du sortera dina sopor

”Alla invånare har skyldighet att sortera ut returpapper, förpackningar, elavfall, batterier och grovsopor och lämna detta avfall till de insamlingssystem som finns. Det hushållsavfall som inte lämnas till producenternas insamlingssystem ska lämnas till kommunens insamling. Man får alltså inte utan tillstånd själv ta hand som sina sopor, med undantag för trädgårdsavfall. Hushållen har skyldighet att följa reglerna för avfallshanteringen i kommunen. Det gäller alla, oavsett om man bor i villa eller flerbostadshus.”
Källa: Sveriges avfallsportal

Läs också Sopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många” Värden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt” Sopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.